vineri, 19 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Rate mai mici la creditele în lei, de la începutul anului viitor

  de Special Arad | 19 decembrie 2014, 9:39 AM | Naţional

  0

  Românii care au credite în lei vor plăti rate mai mici de anul viitor. Cei mai avantajaţi vor fi clienţii cu împrumuturi luate prin Programul Prima Casă care vor plăti rate chiar şi cu 300 de lei mai mici. Se va întâmpla asta pentru că băncile vor recalcula dobânzile pentru primele trei luni din 2015. Bancherii spun că dobânzi mai mici de atât nu pot aplica din cauza românilor care au restanţe la plata împrumuturilor, relatează Digi24.ro

  Reducerea dobânzilor vine din scăderea ROBOR, indicatorul care dă costul creditelor în lei. În septembrie, ROBOR la trei luni era de 3,1%, aproape dublu faţă de nivelul actual. Specialiştii spun că scăderea acestui indice va aduce rate mai mici chiar din primele luni ale anului viitor.

  „În momentul în care ROBOR-ul este menţinut la 1,6 la sută, rata lunară la un credit de 56.000 de euro va putea scădea cu aproximativ 200 de lei”, explică Adrian Pandelescu, broker de credite.

  „În ce priveşte dobânda de referinţă ROBOR, loc foarte mult nu mai are să scadă”, afirmă Mihai Bogza, președintele unei bănci comerciale.

  Veşti bune sunt şi pentru cei care vor să ia credite, în special prin programul Prima Casă unde indicatorul ROBOR schimbă dobânzile mai des decât la alte împrumuturi.

  În prezent, la un credit Prima Casa de 126.000 de lei, echivalentul a 28.000 de euro, dobânda anuală este de 4,7 la sută. Asta înseamna o rata de 628 de lei. Acelaşi tip de credit, luat în septembrie, avea o rată cu aproape 50 de lei mai mare.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.