sâmbãtã, 13 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Rapsodia orientală a arădeanului Radu Sinaci, în premieră pe scena Sălii Radio din Bucureşti

  de Adriana Barbu | 13 noiembrie 2023, 1:59 PM | Cultură | Recomandările editorilor

  1

  O premieră, un concert inedit, un arădean care face istorie la Sala Radio. Dirijorul și violoncelistul portughez Bruno Borralhinho va dirija un concert cu un program inedit prezentat de Orchestra de Cameră Radio, eveniment care îi va avea ca soliști pe Simina Croitoru la vioară și pe arădeanul Radu Sinaci la violoncel.

  Potrivit comunicatului oficial, „prima parte a serii cuprinde Concertul românesc de GYÖRGY LIGETI, o partitură pornind de la sonorități folclorice (prezentată în această toamnă și în cadrul Festivalului Enescu) și Rapsodia orientală pentru vioară, violoncel și orchestră creată chiar de violoncelistul RADU SINACI (pe teme culese/compuse de Dimitrie Cantemir și un cântec vechi moldovenesc)”.

  Evenimentul va avea loc miercuri, 15 noiembrie 2023, de la 19.00, la Sala Radio din Bucureşti.

  Cine este arădeanul Radu Sinaci

  Prim-violoncelist al Orchestrei de Cameră Radio, arădeanul Radu Sinaci, este prezentat ca unul dintre cei mai activi violonceliști ai generației sale. „Activitatea sa artistică este complexă, atât interpretativă cât şi componistică, îmbinând pasiunea sa pentru mai multe genuri muzicale: pe lângă repertoriul clasic, este un promotor al muzicii românești, pasionat de folclor, dar și de jazz.

  În ultimii doi ani, compozițiile lui Radu Sinaci au fost cântate tot mai des în cadrul stagiunilor românești, iar cel mai recent au fost interpretate în septembrie la Istanbul și în octombrie la Munchen.

  radu Sinaci Simina Croitoru.jpg

  (Violonista Simina Croitoru cântă alături de arădeanul Radu Sinaci) 

  Chiar în această perioadă, violonista SIMINA CROITORU a fost aplaudată în cadrul turneului național „Vioara lui Enescu 2023”, un eveniment prezentat alături de tatăl său, cunoscutul violonist Gabriel Croitoru, în mai multe orașe și sate din România. Simina Croitoru a interpretat pe vioara Paul Kaul, pe care lutierul a creat-o special pentru George Enescu, instrument aflat în patrimoniul Muzeului Naţional George Enescu.

  radu sinaci dirijor

  (Dirijorul Bruno Borralhinho vine la Sala Radio)

  Dirijorul și violoncelistul portughez BRUNO BORRALHINHO – director artistic al Ansamblului Mediterrain – Berlin și membru al Orchestrei Filarmonicii din Dresda – este invitat special pe scena Sălii Radio. Cu studii absolvite la Barcelona, Madrid și Berlin, muzicianul european a dirijat ansambluri ca Orquestra Sinfónica Portuguesa, Orquestra Sinfónica do Porto Casa da Música, Orquestra Metropolitana de Lisboa, Orquestra do Algarve, Deutsches Kammerorchester Berlin, Berliner Symphoniker și Dresdner Philharmonie”.

  Radu Sinaci şi a doua sa casă: Sala Radio

  Ce spune arădean Radu Sinaci despre invitaţia şi premiera de la Sala Radio? “Este o reală bucurie să prezentăm publicului bucureștean pe scena pe care o consider cu adevărat acasă, lucrarea pe care la 145 de ani de relații diplomatice Româno-Turce am prezentat-o la Istanbul în luna septembrie, în cea mai nouă sală de concerte de care se bucură Istanbul, Ataturk Kultur Merkezi, cu o acustică absolut fabuloasă.
  Sentimentul de a cânta muzica lui Cantemir în locul unde el a scris frumoasele teme pe care le regăsim și în Rapsodia Orientală a fost cu totul deosebit. Tot atunci, în cadrul săptămânii culturii românești de la Istanbul am prezentat și Rapsodia Populară Românească alături de Simina Croitoru.

  De această dată, mă bucură nespus ideea de a prezenta Rapsodia Orientală avându-i alături pe colegii mei, a doua mea familie, membrii Orchestrei de Cameră Radio și colectivul în care m-am format în viața profesională de violoncelist și șef al partidei de violoncel.”

  Radu Sinaci afis Sala radio

  (Afişul evenimentului de la Sala Radio)

  Concertul, transmis live la Radio România Cultural

  Concertul va cuprinde în partea a doua celebra Simfonia a 7-a de Beethoven și va fi transmis live pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – și online, pe site-urile celor două posturi de radio, așa că arădenii vor avea ocazia să-l asculte în direct pe arădean chiar şi de acasă.

  Citește și:

  Programul din octombrie și noiembrie la Filarmonica Arad. „Toamna Muzicală Arădeană” ajunge la ediția a X-a

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Premiera ‘Rapsodiei Orientale’ a arădeanului Radu Sinaci la Sala Radio este un eveniment remarcabil. Combinând influențe folclorice cu muzica clasică, Sinaci demonstrează o abordare inovatoare și versatilă a compoziției. Prezența sa pe scena internațională și pasiunea pentru genuri diverse de muzică fac din acest eveniment unul deosebit. Felicitări lui Radu Sinaci pentru această realizare impresionantă!

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.