Ramona Chiriac: „Holocaustul este o moștenire definitorie a istoriei europene, de aceea și combaterea antisemitismului în UE este o responsabilitate comună”

Reprezentanța Comisiei Europene în România a fost gazda evenimentului „Holocaust – România își aduce aminte”, având ca scop comemorarea Holocaustului în Europa și în România, dar și cunoașterea adevărului istoric, cel care este esențial pentru dezvoltarea unei societăți favorabile incluziunii, egalității și respectului.
În spiritul rememorării acestei tragedii din istoria Europei, invitatul special al evenimentului organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România a fost Octavian Fulop, unul dintre puținii supraviețuitori ai Holocaustului, încă rămași în viață în România.
Octavian Fulop (92 de ani) a fost internat în lagăr la vârsta de 13 ani și jumătate, în aprilie 1944, împreună cu întreaga familie. A fost închis în următoarele lagăre de concentrare: Melk, Mauthausen și Gunskirchen (toate în Austria), și în lagărul morții de la Auschwitz-Birkenau. A fost eliberat de armata americană din lagărul de la Gunskirchen.
Octavian Fulop a povestit audienței succesiunea de evenimente în urma cărora a ajuns în lagărul Auschwitz-Birkenau împreună cu întreaga sa familie, dar și ultimele momente petrecute alături de tatăl și de mama sa pe care i-a pierdut acolo. În ianuarie 1945, Octavian Fulop a fost eliberat de armata americană.
„Într-o seară, am auzit niște împușcături. Paza a fugit, lagărul a rămas liber. Dimineața, zona a fost eliberată de trupele americane. Am ieșit patru copii, plini de păduchi, fără acte, în șosea. Armata americană arunca cu ciocolată și țigări. Nu pot să descriu, nu am cuvinte să descriu ce a însemnat libertatea. Am luat-o după lume, nu știam unde mă duc. De atunci spun că pentru libertate merită dat orice, chiar și viața.
Am sosit în România. Am găsit o mătușă. Din familia mea întreagă, formată din 50-60 de persoane, nu a supraviețuit niciunul. Am supraviețuit singur. Ce am găsit acasă? Din toată averea, toată bunăstarea? Am găsit o poză. A părinților”, a povestit Octavian Fulop.
Pe 27 ianuarie marcăm Ziua Internațională a Comemorării Holocaustului, ziua eliberării lagărului morții de la Auschwitz.
Curentele naționaliste și populiste care iau amploare în Europa ne determină să subliniem importanța cunoașterii adevărului istoric în ce privește Holocaustul și să continuăm promovarea asiduă a democrației și valorilor Uniunii Europene care sunt astăzi puse tot mai des sub semnul întrebării, din interiorul și din afara Uniunii.
Comentariile portalului
Edilii aradeni nici nu stiu ce inseamna parcare subterana,iar pentru a gasi Oradea,studiaza harta....
Aradenii care locuiesc in zona Parneava, Piata Pompierilor, Piata Catedralei stiu de existenta acestor sisteme de canalizare, nu e deloc o necunoscuta. Vorbesc de batranii de peste 80 de ani si (...)
Nu că vă consolează cumva răspunsul, dar au renunțat la parcarea subterană înainte să se fi putut folosi de pretextul ăsta :P