vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    „Raiul” din Gara CFR Arad. Lumea de dinainte și cea de acum, ambele surprinse într-o singură fotografie (Foto)

    de Lucian Dănilă | 29 martie 2018, 3:40 PM | Povești despre oameni | Știri Arad

    3

    Vorbeam zilele trecute cu Ioan Cristea, cel mai vechi director al Aradului, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor. Amator de muzică bună și de literatură, discuțiile cu Ioan Cristea sunt o plăcere și mereu foarte argumentate.

    Una dintre temele discuției a fost despre comunism și despre cum s-a încercat în diferite state ca Uniunea Sovietică, România, China, Coreea de Nord și alte state comuniste. Imediat după ce partidele comuniste au preluat puterea, a apărut ideea reeducării prin „spălarea creierelor” sau „robotizarea individului”. Orice legătură cu lumea occidentală era calificată drept atitudine duşmănoasă faţă de noul regim, fiind aspru pedepsită de justiţia populară.

    Cristea spunea în acea discuție un adevăr: „ideea omului nou nu a prins decât în Coreea de Nord, cu Kim Ir Sen. S-a încercat și în România, dar aici am avut un refugiu. Ca să nu ne îndobitocim, mulți dintre noi, românii, am ales calea bibliotecilor. Și am citit tot ce ne-a căzut în mână”. Ioan Cristea are cu aproximativ două decenii de experiență mai mult decât mine, dar și eu îmi amintesc cum aproape toți elevii aveau abonament la bibliotecă, fie că era de cartier, de comună sau cea „Județeană”. Și se citea, se citea mult, mulți dintre colegii mei depășind cu mult cărțile obligatorii la lectură.

    O mostră a acelei perioade a putut fi văzută ieri în Gara CFR Arad. „În sala de așteptare din Gara CFR Arad, am surprins întâlnirea dintre generații în așteptarea trenului. Am rămas impresionată: domnul citea Raiul de Randy Alcorn și toate plasele acelea erau ale dânsului. Ne-a povestit câte ceva despre el. Cred că era foarte necăjit, dar nu s-a plâns. Avea o vorbă caldă, se exprima elevat și cred că ar fi dorit multe să ne spună. Da. Azi, acest OM ne-a predat o adevărată lecție de viață!”, scrie învățătoarea Adin Matei, de la Școala Gen. 22 „Caius Iacob” din Micălaca.

    În timp ce învățătoarea vorbea cu bătrânelul, elevii ei erau așezați pe banca și citeau sau priveau fotografii pe smartphone sau pe tabletă. Fotografia cuprinde totul, atât Raiul citit de omul crescut prin biblioteci, cel pentru care literatura este un mod de viață, cel pentru care cartea este ca un lucru sfânt, dar și prezentul, în care de la copii până la cei mari, unde mergem, cu toții suntem mereu cu ochii pe telefoane pentru a citi de multe ori nimicuri…

    „Mi-e teamă de ziua în care tehnologia va fi mai importantă ca relațiile interumane. În lume va exista o generație de idioți.”, spunea genialul Albert Einstein. Nu suntem departe… Copiii din imagine nu au nicio vină și cuvintele de mai sus nu au neapărat vreo legătură cu ei, dar omul care citea Raiul în sala de așteptare a gării ar putea rămâne un exemplu, pentru ei, pentru noi, pentru toți.

    Întâlnirea cu bătrânelul care citea Raiul a avut o coincidență stranie. În același moment, în gară, a apărut ministrul Liviu Șova, de la Ministerul Transporturilor. Iar cum la noi chiar și premierul este un agramat, poate era utilă o întâlnire a ministrului cu simpaticul cititor.

    „Azi la Gara Arad am fost vedete! Am stat de vorba cu d-nul ministru al transporturilor Lucian Sova, aflat in vizita la Arad. ( Din cauza emotiilor nu cred ca a facut cineva poza)”, scrie Adina Matei pe contul său de Facebook.

    Învățătoarea și copiii se aflau la gară profitând de programa școlară, care în aceste zile se numește „săptămâna altfel”. Chiar a fost altfel decât ne-am fi așteptat.

    adina 1

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Ma tem ca cei cu adevarat idioti suntem noi, cei care condamnam noile generatii ca stau pe telefoane. Daca am fi sinceri cu noi am recunoaste ca copiii din ziua de azi sunt mai inteligenti si descurcareti decat am fost noi la varsta lor. Sunt mai conectati cu lumea larga si comunica intre ei cu o lejeritate de invidiat. Singurul motiv pt care ii acuzam e pt ca o fac intr-un mod greu de acceptat pt noi. Cati dintre noi eram in scolile primare cu cartile dupa noi? Cati dintre noi le citeam ca disperatii in gara stand cu clasa?
      Cred ca daca le-am da ocazia acestor copii sa se exprime asa cum stiu ei sa o faca, am fi uimiti cat sunt de inteligenti pt varsta lor. Da, nu mai invata mecanic chestii invechite din carti prafuite si prost scrise pt ca au informatia la deget. Dar o lectie bine targetata va face minuni. Nu putem repeta lectiile de acum 10-20-30 ani si sa ne asteptam sa asculte de noi ca oile, ci trebuie sa ii stimulam mult, des si cu folos! Asta este generatia, iar eu personal sunt mandru de ei. Sunt mult peste noi cei din perioada revolutiei si imediat dupa, iar daca vom inceta sa ii criticam si ii vom ajuta asa cum trebuie, majoritatea ne vor depasi asteptarile.
      Stima si batranelului, respect pt cei ca el.

      --1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    5 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.