Omul sfințește locul: micul colț de Rai de pe Banu Mărăcine (Galerie Foto)





Suntem în perioada Sărbătorilor Pascale, așa că se cade să reflectăm la ceea ce ne face oameni și ce rol putem să avem într-o comunitate, într-o societate. Într-o deplasare prin oraș, ne-a fost dat să vedem un mic colț de rai, care ne-a amintit de frumoasa poveste cu Popa Tanda, părintele Trandafir al marelui Slavici, care scria despre adevărata putere a exemplului. Astfel că am decis să începem aici, pe Special, o serie de articole prin care să arătăm că, deși de cele mai multe ori observăm intervenții nepotrivite, ori spații părăginite, mai există unii care nu au uitat importanța frumuseții pentru liniștea sufletească și cea mintală, în viața unui om.
Dacă cei care ne conduc cheltuie o sumedenie de bani publici fără cap, rezultatul fiind de cele mai multe ori o fușereală, uite că mai există oameni gospodari în oraș, care pe propria lor cheltuială știu să-și îngrijească micul univers în care trăiesc. Am ales să ne concentrăm atenția asupra blocurilor, întrucât ele sunt o moștenire nefastă a epocii comunismului, când conformitate și lipsa de strălucire erau la ordinea zilei. Poreclite de mulți „cutii de chibrituri”, blocurile sunt elementele arhitecturale cele mai hulite din toate țările care au fost umbrite de seceră și ciocan.
E cu atât mai lăudabil astfel că cei care le locuiesc găsesc modalități să le înfrumusețeze, să le dea un plusvaloare. Primul exemplu de acest fel, așadar, vine de pe strada Banu Mărăcine, bloc 2, scara B, unde locatarii au amenajat micile spații verzi din stânga și dreapta intrării așa cum au știut ei mai bine: au pus gazon, pietricele, gard, arbuști, elemente de decor, bănci noi elegante, ghivece, trandafiri cățărători, chiar și un mesaj al Sfântului Pavel: „Si Deus pro nobis, quis contra nos?” – „Dacă Domnul e cu noi, cine poate fi împotriva noastră?”.
Aducând felicitările de rigoare pentru simțul civic, dar și estetic al celor care locuiesc acolo, încheiem acest mic articol cu promisiunea că vom reveni și cu alte exemple pozitive de acest fel, și vă invităm pe această cale să ne aduceți și dumneavoastră în atenție spații frumos amenajate de la blocurile din municipiu, pe adresa [email protected] , iar noi le vom prezenta în articolele următoare.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)