marþi, 16 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Radarele fixe reintră în „circulație”

  de Mihai Todoca | 23 martie 2023, 9:48 PM | Naţional | Undeva

  1

  La finalul anului trecut a fost adoptată fără mare publicitate o lege ce permite reinstalarea radarelor fixe, care de această dată vor avea mai multe „atribuții”, similar camerelor instalate pe drumurile din alte țări europene.

  În concret, prin Legea nr. 383/2022 privind unele măsuri de eficientizare a monitorizării traficului rutier, se instituie un sistem integrat de monitorizare a traficului de pe șoselele noastre, denumit e-SIGUR.

  Prin implementarea acestui sistem se urmărește reducerea cu 50%, până în anul 2030, comparativ cu anul 2019, a numărului persoanelor decedate, şi cu 50% a numărului persoanelor grav rănite în urma producerii accidentelor rutiere, iar operaționalizarea sistemului urmează să se facă în termen de 24 de luni de la data intrării în vigoare a legii, respectiv până la finalul anului 2024.

  Legea prevede că, pentru colectarea datelor de monitorizare a traficului rutier, prin e-SIGUR se utilizează mijloace tehnice, deţinute cu orice titlu de CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere), ceea ce înseamnă că CNAIR va monta camere fixe de supraveghere a traficului.

  În același sens, legea prevede că CNAIR se asigură că mijloacele tehnice fixe destinate măsurării vitezei care furnizează date către e-SIGUR sunt omologate şi verificate metrologic, potrivit normelor în vigoare.

  Mijloacele tehnice sunt amplasate pe drumurile de interes naţional, administrate de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), direct sau prin CNAIR, iar în cazul drumurilor naţionale şi autostrăzilor nou-construite, administrarea se poate realiza de către MTI şi prin alte persoane juridice, pe baza contractelor de concesiune încheiate în condiţiile legii, în toate cazurile fiind necesar avizul poliției rutiere.

  CNAIR are obligaţia de a informa public, pe pagina de internet proprie, cu privire la existenţa mijloacelor tehnice fixe şi scopul prelucrării datelor de monitorizare a traficului rutier.

  Mijloacele tehnice colectează automat următoarele date de monitorizare a traficului rutier: imagini, sunete, informaţii privind viteza de deplasare a vehiculelor, mase şi gabarit, informaţii privind condiţiile atmosferice, semnalizarea rutieră şi starea infrastructurii rutiere, precum şi informaţii privind locul şi timpul colectării.

  Săptămâna viitoare vom vedea și ce fapte contravenționale pot fi constatate prin sistemul e-SIGUR.

  sursa: ebihoreanul

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  3 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.