Protocol între ULAL, DAS, Poliția Locală și DSP, menit să rezolve problemele stringente ale asociațiilor de locatari din Arad
Reprezentanți de la Uniunea Locală a Asociațiilor Locative (ULAL), Direcția de Asistență Socială (DAS), Polița Locală și Direcția de Sănătate Publică (DSP) au convenit un protocol, mai exact o colaborare instituțională, prin care se vor realiza verificări, respectiv consilieri la asociațiile de locatari pentru a se asigura de respectarea normelor de bună conviețuire, atât din punct de vedere al conduitei, cât și al igienei.
Intenția a pornit de la întâmpinarea, de-a lungul timpului, a diferitelor probleme cu anumiți locatari mai dificili cu care asociația de locatari nu a putut ajunge la un consens, decât în instanță.
Directorul Poliției Locale ne-a declarat că cele mai frecvente probleme sunt cele legate de zgomot, gunoaie, diferite mirosuri, locatari vârstnici care au venituri foarte mici, ori locatari cu probleme psihice, ceilalți vecini solicitând în paralel intervenția autorităților, dar uneori trecând cu vederea să apeleze tocmai la o instituție care e direct abilitată să intervină, de aici și intenția de a face o echipă comună de lucru.
„Noi am constatat că de multe ori petenții fac referire la competențe care țin de mai multe structuri, atunci când se adresează doar uneia. Sau fac mai multe sesizări în paralel, dar omit o instituție care ar fi abilitată. Astfel, am creat un grup comun pentru a observa simultan pretențiile, ceea ce va face ca asociațiile de proprietari să primească rezolvări mai repede. În general, petenții ajung să semnaleze problemele la toți, dar separat, de aceea am făcut grupul de lucru, măcar să ne mobilizăm din prima toți. Deci este un avantaj de timp și acoperire. Un alt avantaj este că doar Poliția Locală are structura care să ofere protecția acelor funcționari care intervin la fața locului, pentru că uneori apar reacții adverse ale celor reclamați din condominiu. Cumva, ducem lucrurile la maxim din punct de vedere al lucrurilor pe care le poate face administrația locală. E un bun început”, ne-a spus Adrian Toma, directorul Poliției Locale.
Invazia de insecte în mai multe apartamente, din cauza igienei precare a unuia dintre vecini, cea mai întâlnită problemă semnalată la DSP
Direcția de Sănătate Publică ne-a declarat că problema cu care s-a confruntat cel mai des instituția, în ceea ce privește sesizările, a fost invazia de insecte, din cauza lipsei de igienă în anumite apartamente.
„Noi am fost solicitați mai ales cu invazia de insecte în apartamente. Știți cum este, pe o scară se face dezinsecția, dar rămâne un apartament unde nu vrea o persoană. Dacă președintele de bloc nu reușește să ia măsuri, conform atribuțiilor care-i reies din legea 196/2018, atunci intervenim oferind recomandări cu termene scurte, apoi în cazul în care nu se rezolvă nici așa, intervine sancțiunea persoanei. Dar intervenim doar după ce asociația de proprietari a făcut toți pașii: informarea persoanei, somarea în scris… E complicat, e vorba de proprietate privată, nu poți să intri în apartament fără acordul omului. Fiecare speță are specificul ei, poate să fie persoane cu tot felul de boli psihice, posibilități materiale precare… în funcție de asta, sunt măsuri specifice, dar noi dăm recomandări în primă fază, cu termene foarte scurte, apoi vedem. De obicei, s-au remediat, nu s-a ajuns la sancțiuni”, ne-a explicat Cecilia Irimie, directoarea DSP Arad.
Un protocol menit să evite procesele. „Ne dorim să-i determinăm pe cetățeni să fie de bună credință”
Pentru cazurile în care totuși problemele nu se rezolvă, acest protocol are ca scop o comunicare mai bună a instituțiilor cu asociațiile de proprietari, fiecărei instituții partenere revenindu-i atribuții pe câte un anumit segment al problemei. Președinții asociațiilor de proprietari vor putea astfel să aibă toate informațiile necesare și vor putea lua legătură facil cu cineva din domeniu care să-i poată consulta în vederea rezolvării, în cele din urmă, a problemelor pe cale amiabilă și să nu se ajungă totuși în instanță.
„Scopul e să încercăm să fluidizăm rezolvarea problemelor de la condominii, să găsim o cale să colaboreze cu instituțiile statului, nu singura rezolvare sa fie acționarea în instanță a celui care nu respectă regulile din condominiu. Încercăm o colaborare mai eficientă, pentru că în momentul de față ai, de exemplu, acces într-un apartament doar prin hotărâre judecătorească. Dorim să nu mai ajungem în punctul acela, ci să găsim o cale de colaborare cu aceste persoane care nu trăiesc în condiții tocmai bune, să reușim inclusiv să le facem curățenie, să reușim să îmbunătățim calitatea vieții în condominii”, ne-a spus Anca Herbei, președinta ULAL Arad.
„Ideea este de a discuta cu proprietarii și a îi face să înțeleagă că trebuie să colaboreze cu autoritățile, să înțeleagă că e important să păstreze curățenia, să ne sesizeze la timp cazurile sociale. Nu dorim să se ajungă la procese, ci din contră, să facem o colaborare, să îi consiliem și să colaborăm în așa fel încât cetățeanul să beneficieze de ajutorul nostru. Nu se dorește a se da amenzi, ori a îi amenința într-un fel, ci dimpotrivă. Noi cei de la DAS deja colaborăm foarte bine și cu Poliția Locală și cu asociațiile de proprietari, dar ne-am dorit și un acord de parteneriat interinstituțional, ca toți administratorii să cunoască acest protocol, să poată interveni din timp pentru cei care au, de exemplu, restanțe la cheltuieli, ori despre locatarii care nu fac curățenie, sau depozitează tot felul de lucruri. Încercăm să îi determinăm pe cetățeni să fie de bună credință. Acum, ca prim pas, am stabilit să facem o procedură de lucru, ca asociațiile să aibă persoane de contact din partea celor patru autorități când există probleme”, ne-a explicat Rodica Birta, șef serviciu Persoane cu Dizabilități, din cadrul Direcției de Asistență Socială Arad.
Comentariile portalului
Gresit,. Cei care se zvârcolesc in chinuri sunt cei de teapa dumitale, voi sunteți fanatizați și va comportați ca atare. Voi sunteți purtătorii Icoanei (...)
Invitații neoficiale?🤣 Mitomanul sigur are o invitație neoficiala, nu-i așa? I-or fi dat-o extraterestrii. Nu știu nimic, dumneavoastră sunteți superior, cunoscător, moralist, atoateștiutor sigur ș (...)
... una, doua/doi si trei, ka kand se numere, no'. (Z. Stancu - Descultzzz)."