Protest al învățătorilor din școlile arădene cu profil de limbă germană și maghiară. Au ieșit în stradă pentru a cere abrogarea unei Ordonanțe guvernamentale jignitoare

  de Raluca Medeleanu | 12 septembrie 2018, 3:04 PM | Educaţie

  1

  Învățătorii din Arad care predau la școlile cu profil de limbă germană și maghiară au ieșit în stradă, în fața sediului Inspectoratului Școlar Județean, în această dimineață, susținuți de alți colegi de breaslă, de părinți și de elevi, pentru a protesta împotriva unei ordonanțe guvernamentale pe care o consideră jignitoare, care prevede că de acum materia „limba română” nu va mai putea fi predată de aceștia, ci va trebui ca școala să angajeze, separat, profesori de limba română.

  Mai exact, Ordonanța nr. 9 din 2018 prevede la articolul 1, punctul 17 că: „în învățământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităților naționale, orele de Limba și literatura română prevăzute în planurile de învățământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate.”

  Până acum, această atribuție revenea învățătorului, iar micuții din clasele primare aveau profesor doar pentru limbile străine (engleză, franceză, după caz). Schimbarea legislativă a creat revoltă în rândul învățătorilor care consideră că au suficientă experiență, de ani de zile, să predea ei în continuare materia. Aceștia se simt umiliți, căci simt că Ministerul Educației și Guvernul le dă impresia că îi consideră inferiori, iar unii acuză chiar că ar fi vorba de o discriminare pe fond etnic.

  În plus, învățătorii se tem că în locul lor vor veni profesori slab pregătiți, fără experiență. Aceștia cer ca Guvernul să abroge sau cel puțin să revizuiască această Ordonanță, aplicând-o doar acolo unde consideră că actul educațional lasă de dorit.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  6 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.