marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Promisiunea lui Falcă și a societății Tehnodomus, făcută persoanelor cu dizabilități, a împlinit 5 ani! Și cică mai durează până apa Mureșului ajunge la nivelul liftului de la pasarelă

  de Mihai Todoca | 6 august 2019, 3:33 PM | Recomandările editorilor | Strada

  1

  Începem articolul cu niște blesteme? Sau să fim jurnaliști și să prezentăm, simplu, o stare de fapt? Haideți că de data aceasta  vom fi, în primul rând, oameni, apoi arădeni și… tot timpul jurnaliști.

  Oameni. Empatia este una dintre caracteristicile definitorii ale omului. Umanitatea este capabilă de lipsă de egoism, de putere de sacrificiu și de rațiune, tocmai ce ne desparte de animale, care se conduc strict după instinct. Sunt foarte multe cazuri sociale care au fost rezolvate strict cu aportul unor oameni inimoși. Oameni care se conduc după un set de valori morale cu mult peste media generală. Și acum să atingem partea umană a articolului: sunt oameni care se gândesc la greutățile prin care trec persoanele cu dizabilități. Fie că e vorba de accesul acestora, din punct de vedere fizic, în anumite locuri, fie că e vorba de ajutor material. Sunt oameni care și-au „setat” un țel în a-i ajuta pe acești oameni. Un asemenea ajutor  este liftul pentru persoanele cu handicap montat pe pasarela peste Mureș. O idee foarte utilă, dar care… nu funcționează. NU FUNCȚIONEAZĂ! De când a fost inaugurată pasarela, din 24 iunie 2015, liftul nu funcționează… nu funcționează… nu funcționează. Nici măcar folia de pe el nu a fost dată jos! Chiar atâta nepăsare? Serios? Ca și liftul inexistent de la Policlinica Municipală. Nu trece săptămână să nu vedem oameni în cărucioare cu rotile, luați pe sus și cărați pe scări. Unde este demnitatea lor? Unde este grija față de acești oameni? De acest lucru am mai scris AICI și rețineți vă rugăm că la Palatul Cenad, acolo unde se plătesc tot felul de taxe, se achită și se eliberează diverse avize și autorizații, există un lift pentru cei care circulă în cărucior cu rotile. Doar așa au demnitate acești oameni? Când vin să vă umple vouă buzunarele?

  Arădeni. Ni se rupe retina când vedem monstruozitatea verde de pe Mureș care a „scos” din bugetul local nu mai puțin de 2,3 milioane de euro. Erau atât de multe lucruri care erau mult mai urgente, dar capitalul politic a primat în ochii lacomi ai primarului. Știți ce ne zicea pe atunci primarul? Ne spun colegii de la actualități-arad: „Am adus un confort în ceea ce înseamnă accesul în zona de agrement a municipiului Arad. Cu această ocazie putem spune că vom continua investiţiile şi la ştrand, având posibilitatea, datorită acestei pasarele, să diversificăm activitatea la ştrand şi să gândim activităţi şi în afara sezonului estival“. Care evenimente? Care activitate? Păi, chiar ne luați de proști? Întrebare cretină. Normal că ne luați de proști. A ajuns orașul acesta un sat, însă unul cu „câini”. Și nu ne referim aici la companionii noștri necuvântători. Toți trag să ajungă la „ciolan”. În rest, când vine vorba de o viziune, proiect, programe pentru persoanele cu dizabilități, totul poate fi catalogat asemenea liftului de pe pasarelă: nefuncțional.

  Să vă crape obrazul, auziți? Să vă băgați ochii în pământ în fața lor, și a noastră!, că defecați pe banii noștri ca să vă faceți voi capital politic!

  Jurnaliști, tot timpul. Pasarela peste Mureș a costat 2,3 milioane de euro. Detaliile tehnice legate de înălțime, lățime și lungime le găsiți și pe site-ul Discover Arad. Scuzele le puteți „descoperi” acolo. Tot acolo puteți găsi și informația că această pasarelă dispune de un lift pentru persoanele cu dizabilități, deoarece pe pasarelă nu vezi nici măcar un semn în acest sens. Bineînțeles că nu veți găsi că acest lift nu funcționează, doar nu se faultează singuri!

  discover

  Inaugurarea pasarelei a fost făcută într-o zi ploioasă de 24 iunie în anul 2015…

  Știrea: „Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a anunțat, marți, că a avut o discuție cu constructorul pasarelei, care a dat asigurări că aceasta va fi gata în luna aprilie, în caz contrar, firma având de suportat cheltuieli de întârziere.

  „Am avut o discuţie tehnică cu constructorul pasarelei peste râul Mureş. În luna aprilie pregătim recepţia şi odată cu deschiderea ştrandului va fi şi inaugurarea pasarelei, astfel ca accesul în ştrand să fie făcut pe pasarelă. Nu mai este mult de lucru.” spunea primarul de atunci.

  Am mers mai departe și am luat legătura cu reprezentanți ai Primăriei, să întrebăm de ce nu funcționează liftul.

  „Nu au fost cereri”, a venit răspunsul. Poftim?! Cum adică nu au fost cereri? Vă recunoaștem că am rămas în ceață. Din aia totală. Cum adică nu au fost cereri? Adică… trebuie să mergem să facem o cerere sau cum? Că nu înțelegem.

  Nu, pe bune că nu înțelegem, nu vrem să fim răi, vrem doar să înțelegem… e cu cheie? Trebuie să vină băiatu’  cu cheia? E cu foaie ștampilată, cu semnătură? Cum naiba e?

  „Iubiți-ne, cum iubiți parfumurile tari
  Când vă numim târfe politice, călăi și mercenari” 

  Stați, că nu am terminat! Liftul are ISCIR-ul expirat, dar acest lucru se va rezolva săptămâna viitoare. Am stat patru ani fără el, mai punem o săptămână? Nesimțiților! A! Constructorul a fost Tehnodomus, care altul?!, care a întârziat lucrările și… așa după cum ne așteptam, nu a plătit nici o penalitate de întârziere. Deși Falcă așa a zis. Că va plăti. Nici dracu’  nu vă mai crede.

  Mai departe vă lăsăm părerea arhitectului Alexandru Naghi Vizitiu, președintele Pro Urbe, diseminată într-un articol din presa arădeană. Acesta susţine că locul ales de autorităţi pentru construirea pasarelei este cum se poate mai nepotrivit. „Nu există niciun fel de noimă în ceea ce s-a propus. Pasarela nu se racordează la nimic. Pe vremea fostului primar s-a vorbit despre construirea unei pasarele în continuarea străzii Nicolae Grigorescu. Dacă s-ar fi făcut aşa, atunci ar avea noimă. Dacă se doreşte să se permită accesul unor maşini de intervenţie, acestea trebuie să parcurgă, până la pasarelă, zona pietonală. Nu pare să fi existat nicio raţiune atunci când s-a ales această locaţie”, a declarat arhitectul.

  Înțelegeți acum că lor li se rupe de voi?

  PS: Ar fi interesant de văzut, având în vedere că ușile liftului au fost închise de la inaugurare până în prezent, dacă acesta – liftul – chiar există… sau doar pe factură?

  (Mulțumim băieților de la Paraziții pentru inspirație, mulțumim celor care ne citiți și nu vă lăsați prostiți de „diamantele false”)

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Conform presei locale patronii Tehnodomus au fost trimisi in judecata fiind acuzaţi de dare de mită prima data prin 2016 mita datand din 2010 apoi iar in 2019 tot stimatii patroni si tot conform presei locale iar au fost trimisi in judecata pt dare de mită în formă continuată!

   Nah acuma intrebam noi astia multi…falca sau nu, indiferent cine-I primar GUVERNU’ ARE IN FIECARE ORAS INSTITUTII CARE VEGHEAZA SAU AR TREBUI SA VEGHEZE! Sa vada daca doreii pun suruburi cate “trăbă”,daca dupa ce a gatat o lucrare in care tre’ sa fie musai un lift tehnodomus il puse au ba etc.

   ‘geaba tot urlati voi pe ghita…pen’ ca daca e adevarat si e implicat institutiile statului trebuiau sa-l ia de guler deja de mult! Daca nu pe el p’ala care le face de oaie!
   Eu asta n-o pricep oricat as incerca…si citesc multa presa. DE CE P’AIA NU II INTREABA NIME’ ?
   Boss nu te supara de ce pe podu’ lu’ peste nu-s soroafle? Nu trebuia sa verifici? Dincolo pe alalalt pod e lift? Nu? Nu ne arati mataluta masurile pe care le luasi?
   Domnu’ militian stimabila d-na falca depaseste pe linie continua coloana de ce mai are permis?
   Hmm?

   Eu zic ca, daca militia ar exista si restu’ bugetarilor platiti sa controleze rahaturile astea altfel am vb despre Arad!

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.