vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Proiectul de peste 3,5 milioane euro care bagă gunoiul arădenilor sub pământ. Vezi planul de repartizare al rampelor pe cartiere

    Consilierii locali vor supune la vot vineri, în ședința CLM, proiectul de hotărâre ce vizează Studiul de Fezabilitate pentru platformele subterane de colectare a deșeurilor în municipiul Arad. Primarul Gheorghe Falcă a afirmat că este un proiect ce va veni în ajutorul arădenilor, scutindu-i astfel de o nouă taxă de deșeuri implementată de Guvern, dar și de o măsură de prevenție împotriva mizeriei produse de oamenii străzii.

    „Guvernul României a pus o taxă de deșeuri, de anul acesta, taxă care merge în fondul de mediu. Dânșii vor să emită o Ordonanță de Urgență pentru această taxă, ca să nu o plătim dacă nu selectăm deșeurile menajere în anul acesta 20% și până în 2020, 50%. Ceea  ce este enorm de mult, pentru că în 2020 jumătate din deșeurile orașului trebuie selectate. Dacă nu, cetățenii vor plăti taxa aceea de 80 lei pe tonă. Noi știind acest lucru, am elaborat un studiu de fezabilitate pe care astăzi în aprobăm și vrem să introducem în subteran containerele și așa se va face selecția… oamenii vor trebui să aducă gunoiul în rampele care sunt astăzi ecologice, să vină cu gunoiul selectat. Evident că va urma și o campanie de educare, ca oamenii să-și reducă cheltuielile cu tona de gunoi”, a spus Gheorghe Falcă.

    Lucrările se vor face în spațiul rampelor ecologice actuale, unde se va săpa în adâncime, se va realiza cuva și va fi implementat un mecanism special de ridicare pentru mașina de salubritate. Municipalitatea dorește să implementeze măsura în 4 ani, valoarea ridicându-se la 3,6 mlioane euro și fiind planificate 303 rampe – platforme subterane de colectare a deșeurilor, în înreg orașul. Acestea vor fi repartizate pe cartiere, în felul următor:

    Platforma-subterana-cu-eurocontainere-1100-litri_4987163_1434020532

    sursa foto: bizoo.ro

    Alfa – 29 de rampe

    Vlaicu (stânga) – 29 de rampe

    Vlaicu (dreapta) – 38 de rampe

    Micălaca (zona 100 și 300) – 62 de rampe

    Micălaca (zona 500, 700) – 25 de rampe

    Confecții, UTA și Cadaș – 22 de rampe

    Centru – 40 de rampe

    Grădiște – 6 rampe

    Sânnicolau Mic – 4 rampe

    Aradul Nou – 11 rampe

    Pe lângă reciclarea gunoiului, primarul a afirmat că aceasta este și o măsură de prevenție a mizeriei pe care o fac oamenii străzii când scormonesc în tomberoanele de gunoi. „Cerșetorul nu va mai putea să vină la gunoi, căci atunci când persoana aduce punga cu gunoi, el cade, iar când va veni firma de salubritate, va pune un furtun de la mașină, care va ridica containerele, se vor vărsa și se vor pune înapoi”, a spus Gheorghe Falcă.

    sursa foto principală: euriteh.ro

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. 1. WOW exista „cersetori” si „oamenii strazii” in acest „extraordinarominunatosenzationalul” sat arad??? asa „perfect” si „minunat”, „plin de joburi minunate” si totusi exista oameni sarmani???
      2.PUZ-ul e realizat de catre cine??
      3. contractul pt realizare va si atribuit cum si cui?

      +6 voturi
      +1
      -1
    2. Si cu proiectul european cu deseurile cum ramane? Cum poti sa faci o investitie de genul asta cand ai un masterplan in domeniu si ai primit o gramada de bani europeni pentru realizarea acestuia? Sa nu uitam si de legislatia in domeniu. As fi curios daca vreun consilier local are habar de treaba asta. Ma indoiesc. Asta e o bomba cu ceas.

      +2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    7 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.