Update Reacția dură a lui Klaus Iohannis față de proiectul ce vizează autonomia Ținutului Secuiesc

  de Special Arad | 29 aprilie 2020, 11:27 AM | Politikos | Topic special

  5

  Un proiect de lege care prevede acordarea de autonomie pentru Ținutul Secuiesc a trecut marți tacit de Camera Deputatilor si a fost înaintat către Senat, care e for decizional în acest caz. Senatul va respinge însă azi proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc, a anunţat preşedintele PSD Marcel Ciolacu.

  Proiectul de lege a fost inițiat de 3 deputati ai UDMR – Biro Zsolt Isvan, Terza Kulcsar si Jozsef Gyorgy – și a fost depus la Camera Deputatilor cu două zile înainte de Crăciun. Ulterior a primit mai multe avize negative în comsiile de specialitate, notează ziare.com. Însa, odată ce Romania a fost lovită de coronavirus, a fost dat uitării și, astfel, proiectul de lege a fost adoptat tacit de deputați, pe 23 aprilie 2020. În consecință, proiectul a fost înaintat spre dezbatere Senatului, care e for decizional.

  PSD are singur majoritate în Senat, forul decizional pentru acest proiect legislativ iniţiat de UDMR, notează adevarul.ro.

  „Am stabilit că azi, la ora 14.00, Senatul va avea plen şi va da vot de respingere.O să închidem acest subiect şi cu asta basta”, a anunţat liderul PSD Marcel Ciolacu. Proiectul a trecut ieri tacit de Camera Deputaţilor, după ce primise aviz negativ în comisii. ”Nu suntem naivi şi nu credeam că o să treacă. Dra ne-am fi dorit o dezbatere sinceră, parlamentă”, a spus liderul deputaţilor UDMR Benedek Zacharie.

  Nici Guvernul Orban nu susţine demersul UDMR. De asemenea, proiectul a primit avize negative de la Consiliul Economic şi Social (CES) şi de la Consiliul Legislativ. Comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor s-au exprimat împotriva adoptării. La rândul lor, deputaţii Comisiei de Administraţie au avertizat că proiectul nu ţine seama de dispoziţiile din chiar debutul Constituţiei României, potrivit cărora „România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil ”.

  Update

  Într-un discurs care a durat puţin peste două minute, Klaus Iohannis a mai spus că „este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD” şi a precizat că, atât timp cât este el preşedinte, „o astfel de lege nu va exista”. „Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlament. PSD-ul a ajutat UDMR-ul să treacă prin Camera Deputaţilor o lege prin care dă autonomie largă Ţinutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD. Este incredibil ce înţelegeri se fac în Parlamentul României. În timp ce eu, guvernul şi celelalte autorităţi ne luptăm cu pandemia de coronavirus, pentru vieţile românilor, PSD, marele PSD se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor”, a spus Klaus Iohannis.

  „Vedeţi, dragi români? Asta înseamnă o majoritate toxică. Majoritatea toxică PSD-istă. Acum se înţelege mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca problemele importante ale naţiunii să fie hotărâte de PSD. Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică PSD-istă să hotărască împotriva României şi împotriva românilor. Este inadmisibil aşa ceva”, a adăugat şeful statului.

  „Cât timp sunt preşedinte, o astfel de lege nu va exista”, a mai spus Iohannis.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Dar in 2017 cand a ascultat cu mana la inima imnul Tinutului Secuiesc, a salutat in maghiara, cum a fost?
   Acest presedinte al Romaniei si implicit al tuturor romanilor e cam uituc, pentru ca nu pot crede ca e ticalos asa cum zic altii.
   Apropo, monumentala gafa cu redeschiderea experimentala a unor scoli in Franta.

   +11 voturi
   +1
   -1
  2. CONSTITUȚIA ROMÂNIEI
   ARTICOLUL 80
   (1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.
   (2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.
   .
   ARTICOLUL 84
   (1) În timpul mandatului, Preşedintele României nu poate fi membru al unui partid şi nu poate îndeplini nici o altă funcţie publică sau privată.
   .
   A încălcat din nou Constituția sau nu?
   Dacă îi „înjură” cu orice ocazie pe cei din PSD, că are un motiv documentat cu dovezi clare, sau nu, ce se numește că face? Chestiunea nu este că PSD-ul merită sau nu. Este o chestiune de atribuțiuni și îndatoriri constituționale ale funcției pe care o îndeplinește și este plătit să o facă… CONFORM CONSTITUȚIEI, Legea Legilor în țara „democratică” numită ROMÂNIA.
   .
   Cel puțin în această chestiune cu nerespectarea atribuțiunilor constituționale este consecvent, de la primul discurs la depunerea jurământului din primul mandat. Eu o tot repet, fiindcă el mă obligă să fiu supărător de repetitiv. Dar nu am ce face. El insistă cu încălcarea Constituției. Zic eu.
   .
   „Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate… În timpul mandatului, Preşedintele României nu poate fi membru al unui partid şi nu poate îndeplini nici o altă funcţie publică sau privată.”
   .
   De ce oare scrie în Constituție că sasul ar trebui să fie un MEDIATOR și că el NU POATE FI MEBRU DE PARTID? Sigur că el și-a dat demisia din funcția de președinte al PNL, scriptic/birocratic, dar a demonstrat-o în „n” ocazii că în principiu deminisa lui a fost doar formală și MINCINOASĂ. Și atunci? Prin aceste discursuri vădit părtinitoare, nu încalcă Constituția? Cum este el un MEDIATOR, dacă pe unii/pnl evită să-i acuze de INCOMPETEȚĂ când rezultatul activității lor atentează la securitatea națională și sănătatea publică? … iar ceilalți sunt „ciuma roșie” și „cocină de porci”. Și atunci cum își îndeplinește atribuțiunea „veghează la respectarea Constituției”??? Nu știu, poate eu am deraiat de la normal și de la izolarre m-am dilit?! Dar din nou întreb, ce rost are să scrie în Constituție că „PREȘEDINTELE ROMÂNIEI NU POATE FI MEMBRU DE PARTID…”??? Să-mi explice un pnl-ist, DINTRE CEI „DĂȘTEPȚI”, că eu sunt „turmentat”.

   +4 voturi
   +1
   -1
   • Ceea ce spui tu este corect si de bun simt. In primul rand trebuie sa gasim inca 7/8 milioane de oameni ca tine , care gandesc limpede si in cunostinta de cauza. CEEA CE ESTE MAI GRAV e , ca Iohannis minte din nou. Luat de val cu PSD in capul plin de ura , a uitat sa spuna ca defapt legea a trecut tacit prin Camera Deputatilor deoarece Orban nu a dat nici un fel de aviz pentru a putea fi trecuta pe ordinea de zi si supusa votarii. Nazistul din deal si-a insusit tehnica manipularii practicata de Petrov cel Chior , a combinat-o cu propaganda NAZI si o serveste cu tupeu pulimii care l-a vazut ca pe un Mesia… Goebbels a fost mic copil pe langa Ioha al nostru. Atat mai vreau sa spun ca e trist ca romanii se lasa dusi en fanfare ca mieii la abator de acest diletant cu harfe de mare dictator

    +3 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  1 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.