Programul „Promenada Inimilor 2019” continuă cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii

  de - | 27 September 2019, 9:31 PM | Sănătate

  0

  Cluburile Rotary Arad si Rotary Arad Cetate,cu sprijinul Primariei Muncipiului Arad împreună cu Asociatia Medicilor de Familie Arad, Societatea Romana de Cardiologie si Forumului Naţional de Prevenție, continuă programul “Promenada Inimilor 2019” cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii.

  Programul „Promenada Inimilor”, proiect de amenajare a unui traseu accesibil, ce îşi propune să încurajeze populaţia oraşului să facă mişcare, ca mijloc de prevenţie a bolilor cardiovasculare, cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii ce va avea loc în data de 29 septembrie 2019.

  “La fiecare 30 de minute, un român face infarct miocardic. Unul din trei români suferă de hipertensiune arterială. Şapte milioane de români suferă de una dintre manifestările generalizate ale bolilor cardiovasculare. Toate aceste boli pot fi prevenite, iar mişcarea zilnică este elementul central al optimizării modului nostru de viaţă. Noi ne-am pus inima la treabă. Tu ce faci?” spune Prof. Dr. Dan Gaiţă – membru în Comitetul de Conducere al European Heart Network.

  Sănătatea cetățenilor este un factor determinant al calității vieții acestora. Efectul mișcării fizice asupra stării de sănătate depinde foarte mult de intensitatea, durata și frecvența. O parte importanta a beneficiilor efortului fizic se obțin când depășim o anumită durată (10 minute) de efort fizic constant, efectele fiind optime când ajungem la o durată de 30 de minute pe zi. Pentru a ne menține în formă este ideal să facem mișcare cel puțin de cinci ori pe săptămână, introducând mișcarea în programul zilnic într- un mod asemănator spalatului pe dinți sau al dușului. Pentru atingerea acestor obiective este necesară o campanie constantă de conștientizare a rolului jucat de activitatea fizică în menținerea stării de sănătate și în prevenirea complicațiilor prin activități specifice, emisiuni și articole în mass media. Medicii de familie din municipiul Arad, parteneri în acest proiect, promovează și recomandă mișcarea în aer liber.

  Publicul tinta este reprezentat de aradeni, indiferent de varsta, dar vor fi invitati in mod special membri Asociatiei Integra, Asociatiei persoanelor cu handicap neuromotor, persoanele care frecventeaza centrele de zi pentru varstnici din municipiul Arad si copiii aflati sub supravegherea DGASP Arad. Folosind cadrul natural deosebit oferit de faleza Mureșului, am imaginat un traseu care are o lungime de 3 km, lungime necesară și suficientă pentru atingerea unui nivel de efort fizic care să se resfrângă benefic asupra stării de sănătate.

  Traseul din Arad are o lungime de 3 km, începând de la pasarela spre strandul Neptun pe faleza pana in dreptul biseriucii Maranata cu intoarcere pe malul Muresului pana la pasarela. Lansarea traseului va avea loc in 29 septembrie 2019, ora 10:30 prin organizarea unei plimbari in grup, la care sunt invitați toți locuitorii oraşului Arad să participe.

  Program inţiat de Fundaţia Irlandeză a Inimii şi implementat deja în peste 10 ţări europene, “Promenada Inimilor” a avut un succes răsunător şi printre români. În România, programul a fost lansat în 2013, în ultimii ani participând mii de persoane în lupta bolilor cardiovasculare.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.