duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Programul acţiunilor cu ocazia „Zilei Naționale a Inimii” la Arad

  de Special Arad | 20 aprilie 2016, 9:55 AM | Știri Arad

  1

  Iniţiată în 1996, Ziua Naţională a Inimii (ZNI) este sărbatorită la fiecare 4 mai. Derulată sub sloganul “Alcoolul: reţinere sau moderaţie = inimă sănătoasă”, ZNI 2016 şi-a propus tema “Consumul de alcool – inamic insidios al inimii tinere”, având ca scop actualizarea datelor privind consumul de alcool la tineri în vederea asumării de activităţi eficiente de informare-educație-comunicare în comunităţile româneşti.

  În cadrul UE, consumul de alcool prezintă pe alocuri accente severe, cu precădere în ţările membre din Europa de Est. Astfel Letonia, România, Lituania raportau în 2010 cele mai mari consumuri (totale) de alcool : ≥ 12 Lee/p/a însumaţi din  bere + vin + spirtoase.Pe acest fond, grupa tinerilor  de  15-19 ani prezenta în 2010 următoarea ierarhizare a consumului total de alcool: Lituania,  Letonia,  România (cu 16,3 Lee/p/a).

  În lumina studiilor existente, consumul de alcool al adolescenţilor români este îngrijorător.

  Îmbunătăţirea situaţiei depinde de: educaţia sistematică pentru sănătate/stil de viață în şcoală şi comunitate, întărirea respectului tineretului nostru faţă de lege – cultivată de asemenea în şcoli, controlul aplicării stricte a normelor existente şi noi reglementări privind comercializarea alcoolului inspirate de cele mai bune modele din lume.

  În judeţul nostru se desfășoară următoarele acţiuni cu ocazia ZNI 2016:

  -în data de 21.04.2016, ora 11, DSP Arad în parteneriat cu Crucea Roșie Arad se va întâlni cu elevii claselor a IX-a C și a XI-a A din Colegiul Național ”Preparandia – Dimitrie Țichindeal”. În cadrul acțiunii, se vor prezenta materiale de informare, vor avea loc discuții pe tema consumului de alcool în rândul tinerilor și se vor desfășura demonstrații de acordare a primului ajutor în situații de urgență.

  -în data de 23.04.2016, sărbătorim Ziua Internațională a Cărții și a Dreptului de Autor , acțiune organizată de Primăria Municipiului Arad, Centrul Municipal de Cultură Arad, Asociația Educatio, Centrul Județean de Voluntariat și Centrul de Excelență începând cu ora 13.30, la cafeneaua Barfly, str Unirii Nr. 1. Între orele 17:00 – 19:00 , la activitatea “Biblioteca Vie” unde “cărțile” vor fi profesioniști din diferite domenii, iar cititori vor fi în principal liceeni și studenți, dl. Sebastian Popescu, medic rezident chirurgie OMF, asistent universitar, medic dentist și președinte al ASMA va dialoga cu tinerii pe tema  : “Consumul de alcool condamnă inima tânără la îmbătrânire rapidă”

  -în data de 4.05.2016, în parteneriat cu Asociația Centrul Județean de Voluntariat Arad se vor desfășura acțiuni de conştientizare a populaţiei tinere, precum şi a părinţilor, în privinţa riscului cardiovascular pe termen mediu şi lung asociat cu consumul şi abuzul de alcool.

  Vă invităm să reflectaţi şi să luaţi parte la aceste activităţi, ca un efort comun de a reduce consumul de alcool la tineri –  investiţie într-o Românie de mâine mai sănătoasă şi mai prosperă.

  Informații suplimentare : Compartimentul Evaluarea și Promovarea Sănătății din cadrul Direcției de Sănătate Publică a Județului Arad; telefon 0257. 253. 223, e-mail [email protected].

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Mai fratilor avem cu toti „orbul gainii” ori mi se pare mie? cum vine asta ?”retinere sau maderatie si alcool =inima sanatoasa?” pe ce loc este fumul degajat de cei de la fer vechi de pe str Marului care ne ineaca pur si simplu in fumul componentelor masinilor dezmembrate cumparate de cei de la fer vechi si a cauciucurilor pentru a se recupera metalele din ele inecandu-ne in fiecare noapte, inainte era si ziua , tot cartierul ALFA si toata lumea se face ca nu vede, sesizati fiind de mai multe persoane dupa cate am inteles,nu aude…de ce oare autoritatile sustin contrariul? oare inimile celor care inchid ochii ,care se fac ca nu vede nu sunt,nu vor fi afectate? cine ce interes are ca sa imbolnaveasca populatia Aradului? si acum in acest moment cartierul este invadat de o ceata albiciosa provenita de la arderea buretelui banchetelor,scaunelor masinilor si a partilor textile si cauciucurilor care cand fumega din curtea ferului vechi,cand din gropile din imediata apropierea ferului vechi ca si acum miar politia locala cand e solicitata vinne ,trece pe langa el,si daca te interesezi de rezolvarea problemei ,afli cu surprindere ca nu s-a gasit nimic…si pe deasupre daca mai faci o a doua ,a tria reclamatie s-ar putea si sa fii sactionat,pentru incompetenta lor,ori e coruptie la mijloc?

   +6 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.