sâmbãtã, 20 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Profesorul Ciprian Preda s-a întors de la NASA pentru a preda la Timișoara și Arad

  de Special Arad | 20 decembrie 2016, 9:13 AM | Educaţie

  1

  Profesorul Ciprian Preda predă în acest moment la Universitatea de Vest din Timişoara şi la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad.

  A lucrat ca și cercetător la NASA, a fost profesor la universități de elită din SUA și acum predă studenților de la Universitatea de Vest din Timișoara dar și celor de la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad. Tânărul cercetător și profesor, timișoreanul Ciprian Preda este unul dintre românii care a reușit să câștige respectul marilor cercetători de peste ocean și care acum s-a întors în țară, chiar dacă pentru o perioadă limitată, pentru a preda  și studenților din vestul țării.

  După întoarcerea în țară, a fost invitat la mai multe emisiuni televizate, povestea sa a ajuns pe paginile ziarelor naționale iar succesul sau dincolo de ocean i-a făcut pe mulți să îl considere un adevărat ambasador al României.

  Visul american

  Povestea sa americană a început în 2004 când Ciprian Preda a plecat în Los Angeles, California ca și cercetător al NASA Flight Systems Research Center la invitația directorului laboratorului de acolo, prof.univ.dr.  A. V. Balakrishnan. Acesta a fost atras de o lucrare științifică pe care Ciprian Preda a publicat-o în 2004 in Systems and  Control Letters și l-a invitat să se alăture NASA FSRC în cadrul unei echipe mixte de matematicieni și ingineri. A. V. Balakrishnan, directorul laboratorului era un reputat matematician și inginer și inainte de NASA FSRC,  lucrase la celebrul Radar american, fiind totodată și profesor emerit în cadrul departamentului de Electrotehnică al Universității California din Los Angeles.

  Pentru activitatea sa Balakrishnan a fost distins cu medalia Richard Bellman (cea mai înaltă distincție în teoria controlului) și de 4 ori cu Medalia NASA pentru Serviciul Public. Balakrishnan a fost și mentorul postdoctoral al lui  Ciprian Preda care  se alătură astfel unei liste extrem de elitiste de discipoli ai prof. Balakrishnan, alături de  reputați cercetători de la prestigioase universități americane dintre care menționăm pe Prof. Roberto Triggiani, Prof. Irena Lasiecka si Prof. Vu Quoc Phong. Pe lângă calitatea de cercetător NASA, Ciprian Preda a devenit și cadru universitar la Departamentul de Matematică al Universității California din Los Angeles, o universitate de top mondial care ocupă locul 12 în lume în clasamentul Academic Ranking of World Universities, cel mai popular clasament al universităților, unde a fost mai întâi lector după care conferențiar.

  Departamentul de Matematică în cadrul căruia românul Ciprian Preda activa ocupa locul 8 mondial în 2015 în clasamentul departamentelor de matematică. A fost extrem de îndrăgit de studenți fiind ales de 3 ori în Top Ten UCLA Professors și primind și premiul Robert Sorgensfrey Teaching Award.

  În 2011, Ciprian Preda s-a mutat pe Coasta de Est ca și profesor universitar asociat la Departamentul de Matematică la Cornell University, Ithaca, New York, o universitate celebră din cadrul Ivy League după care a revenit în tară.

  Pentru cât timp?

  „E greu de formulat un răspuns consistent…când ești plecat atât de departe ai tendința de a idealiza în oarecare măsura noțiunea de «acasă»… când ești plecat din țară începi să crezi că ai vocații apostolice si cu siguranță ai  senzțtia acută că „lucrurile se schimbă” fără tine. Știu totodată că sunt mulți români care s-ar întoarce acasă dar activele ce le-au dobândit acolo, ratele la bancă și rutina zilnică îi fac să amâne decizia.  Nici eu nu am avut curajul unei traiectorii discontinue…să-mi spun că «mă întorc acasă» și de aceea am ales pentru mine sintagma de «relocare temporară»…nu am setat la modul precis un orizont de timp dar cu siguranță  provocările profesionale vor determina cu exactitate acest lucru”, a declarat Cristian Preda.

  preda-uav

  În acest moment este profesor la Universitatea de Vest din Timișoara, profesor asociat la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad  și director al East European Research Center.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Din pacate tocmai seriozitatea ii lipseste. Ca si profesor e nimic. Nu vine la cursuri si chiar si la examene intarziue mereu. iti spune sa cumperi cartea de matematica peb care a scos-o dar iti da examen din orice altceva.
   Eu unul sunt dezamagit, am pierdut nopti intregi sa invat din cartea lui si m-am trezit la examen ca a dat ce se preda in liceu nu matematici pt economisti.

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.