marþi, 23 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Puterea scrisului. Lecția cu care profesorii arădeni i-au vrăjit pe cei mici

    de Adriana Barbu | 2 martie 2023, 8:00 AM | Educaţie | Reportaj

    0

    500 de copii şi niciun loc liber pentru vreo altă clasă de elevi. În fapt, nu au mai fost locuri libere la nici două ore după anunţul făcut de organizatori: faptul că proiectul educaţional „Scrisul pe axa timpului” îşi scrie povestea fabuloasă şi în acest an, din 28 februarie şi până pe 3 martie. La una dintre lecţiile despre scris care au succes incontestabil la copii, an de an, am luat parte şi eu, alături de cei mici. Şi am stat, aproape uitând de rolul meu acolo, timp de o oră şi jumătate, vrăjită de profesorii CJRAE (Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională) Arad şi poveştile lor interactive.

    N-am reuşit, în plus, să cuceresc nici măcar pe unul dintre elevii de clasa a IV-a prezenţi la lecţie, cu toate că aveam cu mine aparatul foto şi intrasem cu convingerea că vor fi mai degrabă pasionaţi de mişcarea mea prin sală şi de pozele mele decât de poveştile despre scrieri antice şi despre o istorie a scrisului din trecutul greu de imaginat până în prezent pe care îl ştiu prea bine. N-a fost să fie aşa.

    5 cjrae scrisul pe axa timpului

    Louis Braille şi al său alfabet, Samuel Morse şi al său cod, alfabetele latin, grec, chirilic, asiatic, desenele rupestre, primul calculator al lumii, care spre surprinderea celor mici purta un nume, fapt ce i-a făcut pe aceştia să-şi „botezerapid propriile laptopuri cu câte un prenume, trecerea prin SOS și fumul din trecut spre prezentul atât de familiar lor, i-a ținuit pe princhindei pe pernele aruncate pe jos în sala de muzeu.

    Dar inimile le-au fost cucerite în cea de a doua parte a atelierului, partea interactivă, atunci când au avut șansa să scrie cuneiform, adică să scrie în una dintre primele forme de exprimare scrisă a lumii, să descopere artefacte și, împreună cu profesorii de la CJRAE, să descifreze codurile de pe acestea, să-și scrie numele la mașina specială de scris în alfabetul Braille, să redacteze la o mașină de scris povestea lor, să-și pună dorințele pe hârtie.

    4 cjrae scrisul pe axa timpului

    Am plecat nu înainte ca unul dintre logopezii centrului să-mi strecoare în palmă un colț de hârtie dură pe care stătea scris în Braille numele meu. Adriana: un punct sus, alte câteva puncte, încă un punct. Le luasem astfel fața celor mici care urmau, în scurt timp, să se îngrămădească la o mașină cu nouă taste pentru a vedea cum arată în Braille prenumele lor. Nu a sesizat nimeni când am părăsit muzeul pentru că, pe mai departe, lumea scrisului îi fascina cu o putere greu de descris deopotrivă pe cei mici, care nu se mai dădeau plecați, și pe cei mari. Poate așa ar trebui să decurgă toate lecțiile lumii acesteia, pentru ca cei care le-au parcurs să rămâne pe mai departe prinși în ele.

    2 cjrae scrisul pe axa timpului

    Cine sunt artizanii acestui demers spectaculos? CJRAE, sau mai exact profesorii logopezi ai CJRAE Arad, coordonați de către prof. Cristina Anamaria Flavia, creatoarea acestui proiect, omul de la care a pornit ideea, și prof. Matei Lucia, care s-a alăturat încă de la început Anamariei în îndrăznelile sale.

    8 cjrae scrisul pe axa timpului

    Proiectul l-am gândit împreună cu colega mea Lucia Matei, în 2016. E proiectul nostru, al CJRAE, și vine dintr-o pasiunea a mea pentru istorie. M-am gândit mult timp cum s-ar putea combina o expoziţie de istorie cu logopedia şi, de aici, mi-am spus că ar trebui să găsesc o conexiune între istorie, scris și logopedie și, pentru că există şi o istorie a comunicării, o istorie a scrisului, am mers de aici mai departe și am pus cap la cap tot acest proiect, partea de expoziţie şi partea de ateliere.

    Ceea ce este important, aș sublinia eu, la această expoziție, mai ales pentru elevi, este partea interactivă, în care copiii au ocazia să experimenteze scrierea cuneiformă, pleacă de la activități cu un ecuson scris în stil cuneiform, desigur un alfabet inventat de noi pentru a reda o experiență tactilă. În plus, copiii intră și în rolul arheologilor, care găsesc artefacte și decodifică coduri. Primesc mesaje secrete și le scot la lumină. Tipul acesta de atelier, în care toată lumea e implicată, s-a dovedit extrem de potrivit pentru elevii de clasa a 4-a, cărora ne adresăm”, a declarat Cristina Anamaria Flavia.

    Și succesul e dovedit și dovedibil prin faptul că locuri nu mai sunt de mult la atelierul celor de la CJRAE și nicio clasă nu uită vreodată de programare, pentru a face loc altor prichindei să înveţe să comunice la distanţă, dar la foarte mare apropiere de scrierile din trecutul îndepărtat.

    6 cjrae scrisul pe axa timpului

    La deschiderea activităților proiectului educațional „Scrisul pe axa timpului”, expoziție interactivă, aflată la a cincea ediție, coordonată de CJRAE Arad, cu contribuția valoroasă a Complexul Muzeal Arad și susținerea Inspectoratului Școlar Județean Arad și Consiliului Județean Arad, au participat elevii Școlii Gimnaziale Șagu, îndrumați de echipa CJRAE Arad, Complexului Muzeal Arad fiind reprezentat de directorul Sorin Bulboacă.

    Până pe 3 martie, adică pe tot parcursul acestei săptămâni, 500 de elevi de la școli din municipiu și județ vor beneficia de activități senzoriale și de învățare implementate de profesorii logopezi ai CJRAE Arad. Merită să le treceți pragul dacă sunteți curioși să vedeți cum e să organizezi lecții de succes și să scrii până te surprinzi pe tine însuți în alfabetul acestei lumi.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.