Proiectul Asociației Exploratorilor „Pușcații” Casa Tradițională a ajuns la ediția a III-a
Asociația Exploratorilor “Puscații” promovează turismul montan și explorarea naturii. Printre activitățile noastre principale se regăsesc acțiunile cultural-educative pentru adolescenți, drumețiile în natură și expedițiile montane.
Proiectul “Casa Tradiţională” a luat naștere în anul 2019 și datorită rezultatelor pozitive pe care le-am avut, ne-am dorit să devină o tradiție anuală, astfel că în 2022 am ajuns la cea de-a III-a ediție. Obiectivele principale ale acestui proiect sunt: conectarea adolescenților cu natura într-un cadru autentic în care promovăm valorile tradiționale.” ne povestește Sebastian Martian Sbîrcea, președintele Asociației Exploratorilor Puscații.
Astfel că, în perioada 25-27.11.2022, proiectul social-educativ „Casa Tradițională – ediția a III-a” va fi susținut cu ajutorul organizatorilor și voluntarilor asociației. În cadrul evenimentului se vor desfășura mai multe ateliere din câteva discipline importante, precum: Educație juridică (susținut de Cristian DĂNILEȚ și Gianina Nicoleta CLOP), prevenirea Cyber Bullying-ul (susținut de Andreea COZILTEA), activități recreaționale (susținut de Valentin Alexandru RADU).
Beneficiarii proiectului „Casa Tradiţională – ediția a III-a” sunt 17 sportivi de performanță (cu vârste cuprise între 11 și 16 ani), elevi din cadrul a 8 școli din Arad, printre care: Colegiul Național „Preparandia Dimitrie Țichindeal”, Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”, Colegiul Economic Arad, Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi”, Colegiul Național „Vasile Goldiș” și Școala Gimnazială Vladimirescu.
Obiectivele specifice ale atelierelor propuse în cadrul acestui proiect sunt:
● Dezvoltarea gândirii logice;
● Dezvoltarea abilităților de intercomunicare;
● Lucrul în echipă;
● Activități recreative;
● Conștientizarea și prevenirea comportamentelor nocive;
● Prevenirea CyberBullying-ului;
● Creșterea conștientizării în rândul adolescenților cu privire la responsabilitatea față de repercusiunile acțiunilor lor, față de mediu și de societate;
● Facilitarea dezvoltării unui echilibru mental prin recreere, prin promovarea beneficiilor obținute din conexiunea cu natura.
Pentru fiecare ediție avem în vedere formarea unui grup de adolescenți, care vor fi beneficiarii direcți ai evenimentelor organizate. Beneficiari pot fi elevi și studenți cu merite deosebite și adolescenți ai diferitelor centre de plasament sau alte centre de îngrijire. Ca metodă de lucru a acestui proiect este crearea de activități de tip schimb de experiență, în care adolescenții au posibilitatea să se interconecteze și să învețe prin strategii comune.
În dezvoltarea atelierelor și a activităților, implicăm voluntari și invitați, persoane cu experiență și calificare din diferite domenii, în funcție de tema ediției.
„Nu ne limităm doar la ateliere și prezentări, avem planificate și câteva activități în natură, care vor avea ca scop principal parcurgerea unor trasee montane, vizitarea unor obiective turistice (Groapa Ruginoasă, Peștera Poarta lui Ionele, Peștera Meziad) și cunoașterea mediului natural înconjurător.” ne povestește Valentin Alexandru Radu, membru activ implicat în proiectele asociației.
Tematicile proiectului „Casa Tradițională”
Editia I (2019): Obiectivul nostru a fost creșterea gradului de interes al tinerilor pentru activități în natură cu scopul dezvoltării unor comportamente sănătoase, atât din punct de vedere fizic, cât și pe plan emoțional și cognitiv. Cincisprezece tineri, de diferite vârste, din centre de plasament au avut șansa să întâlnească locuri inedite și să descopere valori locale;
Editia a II-a (2021): După un an de pandemie, ne-am asumat provocarea de a încuraja tinerii să redescopere frumusețea naturii, să discute despre provocările vârstei lor într-un cadru authentic, unde tradițiile și îndeletnicirile locale au avut un loc aparte. Participanții au fost adolescenți cu merite deosebite la învățătură și tineri din centre de plasament, care părăsesc sistemul de protecție specială a copilului;
Editia a III-a (2022): Pentru anul acesta ne propunem recompensarea performanțelor sportive în rândul adolescenților prin organizarea activităților în natură, dar și prin crearea unui context în care ei vor putea dobândi unele noțiuni despre responsabilitatea civică și asumarea rolului lor în societate.
Multumim invitaților speciali pentru implicare:
– VeDem Just – Asociația Voci pentru Democrație și Justiție
Organizarea acestui eveniment social nu ar fi fost posibil fără suportul și ajutorul partenerilor, care de fiecare dată ne sunt alături: Arsat Industrie, Hennlich, Promun, Vechiul Cazinou, Medinet Hygiene Consulting, Pensiunea Danciu, Legal Documents, Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltarea Durabilă Bihor, Asigurari Victoria Arad, conducerea Colegiului Economic Arad, a Colegiului Național „Elena Ghiba Birta” și a Școlii Gimnaziale Vladimirescu, dar și persoanelor fizice care au dorit să rămână în anonimat.
Comentariile portalului
Lyon? Hahaha. Lyon de doi ani lupta sa nu retrogradeze. Era șmecher dacă mergea la Lyon pe vremea lui Junino Pernambucano. Dar atunci Man se năștea.
Vezi că s a cam schimbat cu depunerea declarațiilor de avere și interese. Fa o verificare la art 2 și art 2 indice 1 din Legea 176 din 2010 actualizata, sa vezi cum și (...)
Daca nu sunt artificii, cum explici fenomenul? Am copii la școală , ambii la școală la care sunt arondați si anume Gen 4. Au colegi in clasa de peste tot, de (...)