Problema transportului în Arad, analizată la sânge. Cinci mega-super-giga obiective trebuie redresate





Astăzi, în Sala Ferdinand a Palatului Administrativ s-a organizat o consultare publică pe tema planului de mobilitate al municipiului Arad. În sală s-au aflat și cei doi reprezentanți ai companiei care a elaborat planul, Sorin Ilie și Gabriela Mitran de la Sigma Mobility Engineering, arhitectul șef al Aradului Radu Drăgan și primarul municipiului Gheorghe Falcă.
Planul de mobilitate – un concept de planificare ce vizează schimbări ale zonelor urbane din Arad – este structurat în trei etape, dintre care Radu Drăgan a explicat că până la momentul de față s-a finalizat componența strategică, iar etapa operațională este în curs de elaborare.
Gabriela Mitrean a făcut o prezentare succintă a planului, mai întâi arătând situația actuală a transportului în municipiul Arad (diferite date statistice mai mult sau mai puțin cunoscute, problemele identificate ș.a.m.d.), iar apoi a discutat despre portofoliul de proiecte planificate să fie puse în practică până în anul 2020. Aceste proiecte au la bază cinci obiective strategice pentru îmbunătățirea condițiilor transportului în Arad: accesibilitate, siguranță, dezvoltare economică, mediu și calitatea vieții.
Cum stă Aradul în momentul de față la capitolul trafic
Din prezentarea Gabrielei Mitrean, am aflat astfel că în ceea ce privește transportul public, Aradul beneficiază de două tipuri de transport în comun și anume tramvaie și autobuze. În total, în municipiu există 147 de tramvaie (dintre care 41% sunt de o vechime de 51-60 de ani) și 133 de autobuze (dintre care 46% sunt de o vechime de 21-25 de ani). În ceea ce privește serviciul de taximetrie, în oraș există 32 de stații și 898 de licențe la ora actuală.
Analiza realizată pentru întocmirea planului de mobilitate a arătat că arădenii circulă cel mai mult cu mașina, existând foarte multe cazuri în care o familie are mai mult de o mașină. În urma filtrelor în trafic realizate cu ajutorul Poliției Locale, s-au realizat sondaje prin care a reieșit faptul că majoritatea mașinilor sunt ocupate doar de câte o persoană, acesta având bineînțeles un impact negativ asupra fluxului de circulație (cu cât mai mult oamenii optează să conducă fiecare propria mașină, cu atât traficul devine tot mai îngreunat). Motivul pentru care arădenii optează să meargă cu mașina este același ca peste tot în țară: pentru a se deplasa la servici și la cumpărături. În ciuda unui nivel ridicat de trafic rutier, în municipiul Arad există 4085 locuri pentru parcări rezidențiale și 4005 locuri de parcare pe stradă. Parcul de vehicule se ridică la 72524 autovehicule, dintre care 59184 autoturisme.
Un aspect care merită menționat este că în urma analizei s-a concluziotant că
Aradul este fruntaș la numărul de accidente, situându-se pe locul 1 pe țară!
Cu toate acestea, arădenii optează să folosească mașina proprie când vine vorba să se deplaseze, apelând prea rar la tren (2300 călători/zi), ca să nu mai vorbim de avioane de la Aeroportul Arad. Datele centralizate arată 8623 călători, 315.075 tone de marfă expediată și 659.801 tone de marfă debarcată pe aeroportul arădean. Legat de acest subiect, simțim nevoia să plusăm cu sesizarea că poate serviciul de zbor ar fi mai căutat dacă și oferta disponibilă la Aeroportul Arad ar fi mai bogată.
Menționăm că toate datele fac referire la anul 2015, așa cum au subliniat și elaboratorii studiului.
Cum se planifică îmbunătățirea transportului din Arad până în 2020
Planul de Mobilitate Durabilă al Aradului conține proiecte care au la bază cinci obiective strategice: accesibilitate, siguranță, dezvoltare economică, mediu și calitatea vieții și sunt împărțite pe tematici specifice. Mai jos vă prezentăm câteva dintre proiectele pe care Primăria intenționează să le implementeze. Întregul plan, însoțit de costurile estimate, îl puteți citi AICI.
Tematica „Intervenții majore asupra rețelei stradale” include următoarele proiecte: realizarea unei variante de ocolire a orașului prin latura S-E, care va închide inelul de infrastructură rutieră și va reduce fluxurile de trafic de tranzit din cadrul rețelei stradale urbane, modernizarea pasajelor de trecere la nivelul de cale ferată, amenajarea râului Mureș pentru a deveni navigabil și realizarea unui Port la Mureș (aceste două proiecte fac parte din planul de amenajare teritorială care prevede amenajarea Mureșului de la frontieră până la Alba Iulia, astfel costurile nu vor fi suportate din bugetul local), realizarea unei legături rutiere între str. Cometei și Centura de Nord. De asemenea, se intenționează construirea unui pod rutier pe Mureș care să asigure legătura dintre str. Andrei Șaguna și Calea Timișorii. Podul Traian este și el luat în calcul, dorindu-se modernizarea (din nou?) structurii de traversare a podului, pentru creșterea siguranței circulației. Se planifică modificarea structurii rutiere în zona industrială Arad Nord, pentru sporirea accesibilității și sporirea activității economice din zonă. Un ultim proiect inclus în această tematică este realizarea de perdele verzi care să reducă poluarea. Aceste perdele verzi sunt propuse și în studiul de fezabilitate al proiectului de regenerare urbană pentru cartierele orașului.
Transportul public
Tematica „Transport public” vizează, printre altele, extinderea transportului în comun prin amenajarea unor linii de autobuz noi și completarea liniilor de tramvai cu linii de autobuz. Aceste îmbunătățiri sunt planificate pentru transportul în comun dintre str. Pădurii și Aradul Nou, Zonele 200, 300 și 500 din Micălala, pe Calea Zădăreni, în Bujac Sud și în cartierul Gai (nu, tot nu se ia în calcul linia 19 din Sânicolaul Mic!).
Se dorește și adăugarea unor stații noi și amenajarea celor existente. Primăria Arad intenționează să achiziționeze și 30 de autobuze ecologice. Primarul Falcă a menționat că este vorba de autobuze electrice și că și-ar dori să poată atrage înscrierea la licitație și a unei companii arădene. De asemenea, se planifică achiziționarea unor tramvaie noi și reabilitarea celor existente.
Pentru cumpărarea de bilete și legitimații, se dorește achiziționarea unui sistem de e-tiketing, bazat pe tehnici moderne ITS (achiziție prin internet, cartele preîncărcate care se validează electronic, sistem de informare a călătorilor în vehicule și în stații etc.)
Biciclete, mașini hibrid și „cu pejoul”
În tematica „Sisteme alternative de mobilitate” se intenționează extinderea pistei de biciclete despre a cărei stare la ora actuală nu a ținut să spună nimeni din cadrul administrației locale… de parcă pista e complet funcțională și sigură în toate zonele Aradului.
În schimb, se dorește implementarea sistemului de închiriere a bicicletelor și amenajarea unor locuri de parcare pentru biciclete. Se intenționează și amenajarea unor trasee pietonale care să lege obiectivele principale din oraș (instituții publice, școli, zone dedicate sportului, piețele agroalimentare etc.). Acestea vor fi marcate distinct și vor conține indicatoare de orientare către principalele obiective.
Se dorește și remodelarea Bulevardului Revoluției, punându-se accent pe crearea unei promenade urbane. În acest sens, se va construi o parcare subterană în Piața Avram Iancu și se va interzice parcarea mașinilor pe partea carosabilă dintr-o anumită secțiune a Bulevardului. Se intenționează și construirea unei parcări subterane în Piața Catedralei. Pentru a ocroti mediul, se va încerca încurajarea populației să-și cumpere mașini hibrid, prin instalarea unor pompe pentru încărcare mașinilor cu propulsie electrică în puncte strategice ale orașului.
Ținând cont că Planul de Mobilitate Urbană este încă în faza de întocmire, acesta rămâne deschis la propuneri, iar locațiile identificate mai au posibilitatea de a fi modificate.
Cu toate acestea, Special Arad a discutat cu Gabriela Mitrean, reprezentanta firmei care a întocmit planul și a întrebat-o dacă consideră că cele prezentate astăzi sunt doar la nivel ideatic sau dacă Primăria Arad a afirmat că intenționează să le și pună în practică. Potrivit spuselor acesteia, se pare că planul va deveni realitate. Dacă va fi așa, ne-o va demonstra timpul.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)