joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Primăria vrea să dea 700.000 lei din bugetul orașului unei firme private pentru paza parcurilor arădene

    de Raluca Medeleanu | 15 ianuarie 2018, 12:13 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

    2

    Una dintre măsurile pe care municipalitatea intenționează să le ia în anul 2018 este asigurarea pazei și protecției în parcurile din Arad, îndreptându-și în primul rând atenția către parcul Aventura Voinicilor, parc care deși a costat o sumă fabuloasă (4.276.000 lei, din care doar avionul din lemn ridicându-se la peste 90.000 lei!) începe deja, la doar trei ani de la inaugurare, să arate deplorabil.

    „În Parcul Europa din municipiul Arad a fost inaugurat în 7.08.2014 Parcul Aventura Voinicilor, o extindere a parcului destinat copiilor cu dotări moderne, adecvate pe grupe de vârstă, în vecinătatea zonei de blocuri Micălaca și Polivalentă, obiectiv nou de investiție. Pentru asigurarea protecției obiectivului împotriva vandalizărilor sau furturilor de echipamente este necesară asigurarea pazei permanente a obiectivului (două posturi 24 din 24 ore timp de 7 zile pe săptămână). Aceeași situație, cu frecvente vandalizări sau furturi de echipamente, o întâlnim și în Parcul Eminescu, Parcul Copiilor Țara Piticilor, Parcul 23 August, Parcul Reconcilierii, Parcul Europa, Parcul Copiilor Aventura Voicinilor și Parcul Pădurice, Zona de agrement Pădurice. Drept pentru care este necesară asigurarea pazei obiectivelor din zonele mai sus amintite cu ajutorul unei firme specializate”, se arată în proiectul de hotărâre a bugetului orașului Arad pentru 2018.

    Suma calculată ca fiind necesară pentru asigurarea pazei pentru parcurile menționate, din ianuarie până în decembrie 2018, este de 700.000 lei cu TVA inclus.

    Inițiativa este bună, nu putem contesta

    Parcurile arădene sunt adesea un „reminder” că oricât ne placem să ne considerăm vestici, avem în continuare apucături de mahala. Multe dintre leagănele și băncile din parcuri sunt rupte sau deteriorate. Însă nu putem să nu ne întrebăm dacă e chiar mereu din pricina unei vandalizări sau pur și simplu că autoritățile locale ne-au obișnuit să nu mai întreținem deloc obiectele pe care le achiziționăm, ci doar să așteptăm ca ele să se strice cu totul ca apoi să lanseze o nouă investiție de la zero.

    Dăm un simplu exemplu. Parcul de la Pădurice. Cu tot cu paza de care beneficiază (sau a beneficiat până la un punct – nu am mai observat vreun paznic recent), tot are bănci scrijelite și capace de gunoi îndoite. Asta nu e neapărat doar vina oamenilor necivilizați, ci și a unei lipse de întreținere. E adevărat, s-au făcut unele „retușuri” anul trecut, dar nu suficiente. Cu toate acestea, trebuie menționat că în bugetul de anul acesta Primăria a prevăzut peste 1.000.000 lei pentru lucrările de întreținere și reparații echipamente din spațiile de joacă, spațiile de agrement și a mobilierului urban (în aceeași sumă este prevăzută și plata pentru „necesitatea efectuării zilnice a verificării stării tehnice a elementelor locurilor de joacă”, în condițiile în care există de mult timp leagăne, tobogane etc. deteriorate, pe care nu se vede că le-ar fi observat sau că ar fi deranjat pe cineva).

    Avem însă o nelămurire:

    La ora actuală, în municipiul Arad există în jur de 160 polițiști locali. De ce este necesară angajarea unei firme private care să asigure paza, cu cheltuieli suplimentare din banii arădenilor, când s-ar putea foarte bine să se încredințeze această responsabilitate Poliției Locale? Nu ar fi un lucru fără precedent. Poate vă amintiți timpurile în care „gardienii publici” – cum se numeau pe atunci – patrulau zilnic prin parcuri. Cunoscând „apucăturile” municipalității, nu putem să nu ridicăm o sprânceană și să nu ne gândim și la vreun interes ascuns, în afară de protecția noastră… vreo licitație a cărei finalitate va ajunge cu un contract semnat de vreo firmă „de casă”?

    Rămâne de văzut.

    Trecând peste aceste amănunte, paza este într-adevăr o necesitate, iar proiectul e deocamdată doar la faza de „transparență”, urmând abia după un timp să fie supus la votul consilierilor locali municipali.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    4 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.