Primăria, în zodia „racului”. Un pas înainte și doi înapoi pentru proiectele din „Valul renovării”, depuse greșit pentru finanțare prin PNRR





Primăria Municipiului Arad a depus cereri pentru mai multe proiecte, în primăvară, în vederea obținerii banilor europeni puși la bătaie în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), plan care are în total disponibili în jur de 30 miliarde de euro la nivel național pentru diferite investiții.
Aradul a depus pe componenta „Valul Renovării” cereri de finanțare pentru reabilitarea termică a mai multor unități școlare cât și blocuri de locuințe din municipiu, iar de atunci așteptam cu interes să vedem câte dintre ele au fost declarate câștigătoare. Doar că acum, pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local de vineri, 7 octombrie, observăm că sunt inserate pentru a fi aprobate aceleași proiecte. Am studiat intens proiectele în cauză, pentru a înțelege exact ce anume diferă, gândindu-ne că trebuie să fie vorba de o actualizare a sumei solicitate ori ceva de acest fel, însă nu mică ne-a fost mirarea când am aflat că, de fapt, din cauza lipsei unor documente atașate la cererile din primăvară, proiectele au căzut și acum se speră că vor reuși să fie din nou depuse pe ultima 100 de metri.
Să explicăm. Apelul de proiecte pentru PNRR e structurat pe două „runde”. Prima (1 aprilie – 30 mai) reprezenta faza prioritară, unde toți cei care și-au făcut corect „temele de casă” erau incluși direct în finanțare, în limita fondurilor disponibile. Primăria a depus proiectele la timp, în această rundă, însă nu s-a mai asigurat că are toate documentele necesare. Din informațiile pe care le deținem, cineva a uitat să adauge și expertiza pentru fiecare dintre imobilele pentru care se solicita finanțare în vederea reabilitării. Se vorbește prin urbe că acesta ar fi, printre altele, și motivul demisiei Elenei Portaru din funcția de conducere a Direcției Tehnice…
Acum, Aradul e în situația în care trebuie să spere la selecția acestor proiecte, în „runda” a doua de finanțare PNRR, doar că în acest caz nu toți solicitanții sunt câștigători, ci sunt selectați după principiul „primul venit, primul servit”. Runda a doua a început deja din 1 septembrie și se încheie în 31 octombrie, după care urmează verificarea proiectelor, care este preconizată să ajungă la final în 31 decembrie.
Pe lângă proiectele care au fost respinse în prima rundă și se retrimit acum, Primăria a mai întocmit și unele noi, tot în speranța că va mai prinde unele finanțări. Aici vorbim de reabilitarea a încă trei școli din municipiu (Industrie Alimentară, Adam Muller Guttenbrunn și Liceul de Construcții și Protecția Mediului), precum și a Teatrului de Marionete.
Rămâne de văzut dacă de această dată proiectele sunt întocmite corect și dacă vom mai prinde totuși vreo finanțare până nu ne-o iau alții înainte…
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)