joi, 18 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Primăria a pus la transparență noul Plan de Acțiune pentru Energie Durabilă și Climă al Municipiului Arad

  de Raluca Medeleanu | 30 septembrie 2021, 11:58 AM | Administraţie

  0

  Pe site-ul Primăriei Municipiului Arad a fost publicat un proiect de hotărâre ce prevede aprobarea „Planului de Acțiune pentru Energie Durabilă și Climă al Municipiului Arad (PAEDC) pentru perioada 2021 – 2030 – inițiativa primarului”. Acesta poate fi studiat de cetățeni, așa cum prevede legea, iar apoi va fi supus la vot de consilierii locali pentru a putea intra în vigoare.

  Planul de Acţiune pentru Energie Durabilă și Climă în Municipiul Arad a fost elaborat în cadrul iniţiativei europene „Convenţia Primarilor”.

  Până la data de 16 octombrie, la registratura Primăriei Municipiului Arad, cei interesaţi pot depune în scris recomandări, sugestii şi opinii privind acest document. Principala premisă care stă la baza întocmirii acestui plan este necesitatea reducerii emisiilor de dioxid de carbon și a altor surse poluante pentru mediu. Sunt identificate sursele poluante și se specifică și care au fost măsurile implementate în perioada 2012-2020, respectiv stadiul de implementare a fiecărei măsuri recomandate în acea perioadă. De exemplu, un factor care a adus un beneficiu a fost trecerea la iluminat de tip LED a sistemului public de iluminat din întregul municipiu, care a redus semnificativ consumul de energie.

  În document mai sunt identificate diferite vulnerabilități care duc la schimbări climatice, acestea fiind împărțite pe vulnerabilități pentru clădiri și amenajarea teritoriului, pentru apă, pentru transport, pentru energie, respectiv sunt propuse o serie de măsuri pentru a reduce aceste riscuri și de a diminua impactul asupra mediului înconjurător, pentru perioada 2021 – 2030.

  „Dacă prin angajamentele asumate prin Planul de Actiune privind Energia Durabila – PAED, 2012 – 2020, a fost atinsă ținta măsurabilă de reducere de emisii de CO2 la nivel local, cu minim 20 % din totalul emisiilor stabilite printr-un inventar de referința, prin noul plan se dorește conformarea cu privire la țintele de reducere a emisiilor de CO2, respectiv reducerea cu minim 40% până în 2030 și reducerea cu 100% până în 2050”, se arată în referatul de aprobare al proiectului de hotărâre pus la transparență decizională.

  Proiectul de hotărâre poate fi consultat pe pagina www.primariaarad.ro secțiunea Activități normative – Transparență decizională – Proiecte de hotărâri și la Serviciul Relaţii cu Publicul, camera 5, luni, marți și miercuri între orele 08:30 – 15:30, joi între orele 08:30 – 17:30, iar vineri între orele 08:30 – 14:00.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.