Prima rasă canină românească, omologată de specialiști la Timișoara
După zece ani de eforturi, crescătorii de câini din România au, în sfârşit, de ce să fie mândri. Asociaţia Chinologică Internaţională a acceptat înscrierea primelor rase autohtone româneşti: ciobănescul carpatin şi ciobănescul mioritic. Zeci de câini şi stăpânii lor au sărbătorit, în avans, omologarea celor două rase, într-o expoziţie care a avut loc la Timişoara.
”Este un câine care are o mișcare extraordinară și temperamentul foarte bun”. Ciobănescul mioritic este cunoscut drept un excelent câine de turmă şi un paznic incoruptibil. ”Este un câine pentru oameni harnici. Mioriticul e un câine foarte frumos, foarte bun, pentru orice utilitate”, afirmă Constatin Gotcu – participant.
La un an și doua luni, Olt este un câine foarte titrat. A câștigat nouă titluri de Best in Show pâna la vârsta de noua luni, iar astazi a obținut locul doi la categoria de Juniori.
Faima ciobănescului mioritic a ajuns până în Austria, de unde a venit Fluffy, un exemplar de patru ani care a câştigat premiul I la categoria sa de vârsta. ”Am cautat un câine care sa fie foarte expresiv și am gasit ciobanescul mioritic.Este un câine foarte prietenos, un câine deștept, îi plac toți oamenii”, precizează Barbara Fallent.
”Temperamentul lor trebuie sa îi îndemne sa fie cât mai sociabili în orice mediu. Ochii, dinții, toate aceste detalii care țin de sanatate, mișcarea, sunetul făcut la executarea mișcărilor. Toate sunt foarte importante”, ne-a declarat Tamas Jakkel, arbitru al Federației Chinologice Internaționale.
Deși recunoscute în competițiile internaționale înca din 2005, ciobanescul românesc mioritic și carpatin vor fi trecute în Nomenclatorul Raselor Canine abia anul acesta, la campionatul mondial care va avea loc în iunie, la Milano.
”A avea rase naționale recunoscute este o realizare si o mândrie”, spune Cristian Ștefănescu, președinte al Asociației Chinologice Române.
Un pui de ciobănesc românesc se vinde cu aproximativ 1.000 de lei, iar întreţinerea unui exemplar de asemenea dimensiuni este costisitoare.
Sursa: Digi24.ro
Comentariile portalului
La Pecica angajații firmei din subordinea primăriei lucrează la casele primarului și apropiaților lui ,sunt plătiți din banul public și nimeni nu spune nimic...
Ceea ce credeti d-voastra este corect, cu mentiunea ca la AUR Arad nu au fost niciodata nici un fel de alegeri, doar numiri. Consecintele sunt firesti.
Corect, dar nu-i vina lui Falcă, ci a celor care au numit (ales?) conducerea filialei. Falcă își apără partidul și interesele. Ceilalți de ce n-o fac? Repet, dacă (...)