joi, 18 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Prețuri noi pentru polițele RCA din această săptămână

  de - | 16 mai 2017, 8:48 AM | Auto

  0

  Actualele tarife maxime pentru RCA expiră săptămâna aceasta și vor fi înlocuite de noile tarife de referință calculate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, scrie Vocea.biz, citând profit.ro. Noua lege RCA a fost aprobată de Senat și de comisiile de specialitate din Camera Deputaților.

  Astfel, prețurile asigurării obligatorii nu vor mai fi fixate prin lege, ci se vor baza pe un tarif de referință calculat de ASF. Tariful de referință nu va fi obligatoriu, dar sursele citate de profit.ro afirmă că normele ASF vor limita posibilitatea depășirii tarifului de referință cu peste 50%.

  Tarifele maxime pentru RCA, propuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară, au apărut în noiembrie 2016 şi se aplică timp de șase luni. Transportatorii și reprezentanții service-urilor auto au solicitat deja prelungirea cu trei sau şase luni a plafonării existente, introduse de Guvernul Cioloş.

  Potrivit profit.ro, prețurile de vânzare nu vor putea depăși cu mai mult de 50% tariful de referință ajustat cu valoarea bonuslui sau malusului fiecărui șofer. În funcție de istoricul său de daună (numărul de accidente în care au fost implicați), asigurații primesc o reducere pentru asigurare (cu atât mai mare cu cât au o perioadă mai lungă fără accidente) sau, dimpotrivă, sunt penalizați cu o creștere de preț (dacă au fost implicați în evenimente).

  Noile tarife de referință, nu diferă semnificativ de cele vechi, ba chiar sunt mai mici în cazul șoferilor în vârstă care conduc mașini cu capacitate cilindrică redusă. De exemplu, pentru persoanele cu vârste cuprinse între 51 și 60 de ani care conduc mașini cu capacitatea cilindrică de 1.200 de centimetri cubi, tariful scade sub 570 de lei, față de 618 lei în prezent. Transportatorii nu vor avea nici ei de plătit în plus mai mult de 5%.

  În cazul șoferilor cu vârsta între 31 și 40 de ani care conduc mașini cu capacitatea cilindrică între 1.401 și 1.600 centimetri cubi, tariful de referință este practic similar cu cel fixat în prezent, adică aproximativ 700 de lei. Situația este similară și în cazul șoferilor cu aceeași vârstă care conduc mașini cu motor între 1.,21 și 1,4 litri, în cazul cărora tariful de referință este în jur de 600 de lei, aproape similar celui maxim din prezent.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.