joi, 22 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Prețul petrolului crește spectaculos. Ce factori au determinat acest lucru

  de Special Arad | 17 decembrie 2021, 10:04 AM | Internaţional

  0

  Preţurile petrolului au crescut joi cu 2%, susţinute de cererea record din SUA, scăderea stocurilor de ţiţei şi perspectivele economice optimiste din partea Rezervei Federale, care au depăşit temerile că varianta Omicron a coronavirusului va afecta consumul global, transmite Reuters.

  Ţiţeiul şi alte active cu risc, cum ar fi acţiunile, au primit, de asemenea, un impuls după ce Fed a publicat o perspectivă economică optimistă, ridicând optimismul investitorilor chiar dacă banca centrală a SUA a semnalat încetarea stimulentelor monetare, informează News.ro.

  „Piaţa se temea de ceea ce urma să facă Fed şi, acum, că ştim cu ce avem de-a face, piaţa se redresează”, a declarat Phil Flynn, analist senior în Chicago.

  Ţiţeiul Brent a fost cotat în creştere cu 1,76%, până la 75,18 dolari pe baril, în timp ce ţiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) a avansat cu 2, 1% la 72,39 dolari pe baril.

  Cererea a crescut în 2021 după prăbuşirea de anul trecut. Miercuri, Administraţia pentru Informaţii în Domeniul Energiei din SUA (AIE) a declarat că produsul furnizat de rafinării, un indicator al cererii, a crescut în ultima săptămână la 23,2 milioane de barili pe zi (bpd).

  Aceste cifre sugerează un context economic sănătos. Deşi anunţul Fed a declanşat o creştere atât a preţurilor petrolului, cât şi a acţiunilor, retragerea sprijinului economic, împreună cu criza Omicron, sunt cele două obstacole majore cu care se confruntă piaţa petrolului”, a spus Tamas Varga, de la firma de brokeraj PVM.

  Oferind un sprijin suplimentar preţurilor, AIE a raportat, de asemenea, că stocurile de ţiţei din SUA au scăzut cu 4,6 milioane de barili, mai mult decât au estimat analiştii.

  Câştigurile au fost limitate totuşi de îngrijorările legate de Co vid-19 şi de perspectiva unui surplus de ofertă anul viitor, aşa cum a semnalat Agenţia Internaţională pentru Energie în raportul său lunar din această săptămână.

  Sursă știripesurse

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.