luni, 21 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Viața, așa cum e – „Moise Nicoară” sau cum pălește prestigiul celui mai faimos liceu din Arad

    de Valer Mărginean | 12 iulie 2024, 8:26 AM | Topic special | Viața, așa cum e

    40

    Grup de elevi de la „Moise”(foto: facebook)

    Dacă ar fi să-i întrebăm pe arădeni care este liceul din Arad cu cel mai mare prestigiu, cu siguranță, cei mai mulți ar spune fără ezitare: „Moise Nicoară”. Alții, tot numeroși, ar opta pentru același liceu, devenit „Colegiu Național”, doar că i-ar spune, ca pe vremuri, „Slavici”. Și nu întâmplător. „Moise”, așa cum îi spun arădenii cu simpatie, și-a câștigat prestigiul prin strădanie și profesionalism, în decursul unei istorii de invidiat.

    Calitatea actului de învățământ a primat încă din anul în care a devenit liceu (1919), primul liceu românesc de băieți din Arad, primul director al nou înființatului liceu spunând la festivitatea de inaugurare că menirea liceului este „să crească elevi care să devină buni cetățeni români și oameni de caracter” (amănunte, AICI).

    Acest prim director, Nicolae Miluhin, a fost profesor, dar și deputat în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, un cumul de funcții care ne-ar putea da fiori, date fiind exemplele oferite de contemporanii noștri care amestecă profesia cu politica. Probabil că este, totuși, o diferență de calitate umană între cei din urmă cu mai bine de un secol și cei de astăzi. Sau, poate alta era diferența esențială: calitatea politicienilor și, deopotrivă, a politicii.

    Cu siguranță, mulți părinți, ajunși acum bunici, își amintesc de adevăratele bătălii ce se dădeau pe „toate fronturile” pentru a reuși înscrierea copiilor la „cel mai bun liceu din Arad”. Nemaivorbind despre eforturile depuse cu pregătirea copiilor pentru examenul de admitere, examen greu, la care doritorii de „cel mai bun liceu” trebuiau să obțină medii mari.

    Și nu se zbăteau pentru un moft, ci din convingerea, susținută de realitate, că odată admiși, copiii lor vor avea ocazia să „învețe carte”, ceea ce le asigura, aproape sigur, succesul la admiterea la facultate, iar de acolo, doar cerul era limita. Altfel spus, admiterea la „Moise” era o garanție de reușită în viață pentru copiii admiși.

    Vremurile acelea au trecut, așa cum, încet, încet trece și prestigiul celui mai faimos liceu din Arad. Ceva ce nici măcar comuniștii nu au reușit. Deși și-au făcut un titlu de glorie din implicarea în tot ce însemna învățământ, comuniștii nu au modificat ierarhia așa cum au reușit cei de azi, care se implică mai puțin fățiș, dar mult mai toxic.

    E drept, „Moise” a rămas premiantul liceelor arădene destul de mult timp după schimbarea regimului. Mai exact, până în urmă cu cinci ani când a fost detronat de un alt liceu cu mare tradiție, Colegiul Național „Preparandia – Dimitrie Țichindeal”, mai cunooscut în Arad ca „liceul Pedagogic” sau, și mai simplu, „Peda”.

    Astfel, într-un clasament al mediilor obținute la BAC, „Peda” este pentru al cincilea an în frunte, în timp ce „Moise” este pe locul al doilea. Nu că locul doi n-ar fi onorant, dimpotrivă, doar că aici este vorba de istorie, de tradiție, de prestigiu. Și, din păcate, de o boală lungă și sigură.

    Desigur, există cauze clare care au dus la această coborâre de pe piedestal a prestigiosului „Moise”. Toate pornite de la echipa managerială, de fapt, de la cel (cea) care conduce această echipă. Exact în perioada în care performanțele la BAC ale absolvenților de la „Moise” au fost sub cele ale colegilor lor de la „Peda”, conducerea fostului „cel mai bun liceu din Arad” a avut de gestionat niște situații ceva mai sensibile. Un exament pe care l-a picat.

    Și de fiecare dată era vorba despre elevi cu probleme de comportament, dar care, având părinți „bengoși”, nu au avut de suferit deloc pentru comportamentul lor. Mai mult, directoarea liceului nu doar că a încercat să mușamalizeze cazurile, dar a și declarat public că aceste probleme sunt „chestiuni interne” care „se vor rezolva intern, nu e atât de grav încât să atragem atenția public”.

    Sigur, aprinderea unui foc pe parchetul dintr-o sală de clasă nu poate fi ceva „atât de grav”. Poate trebuia incendiată întreaga școală, nu?

    Amănunte aici: Colegiul Moise Nicoară din Arad – scena unor acte de o gravitate ieșită din comun (Video) 

    Și nu este singurul scandal în care au fost implicați elevi de la „Moise”  în perioada decăderii, gestionate sub orice critică de actuala conducere. Despre care, evident, nici conducerea Inspectoratului școlar Arad nu a avut ceva de spus, ceea ce, normal, s-a „tradus” ca fiind o susținere (politică!) a actualei directoare.

    Nici măcar când unul dintre elevi a fost bătut de un părinte pe terenul de fotbal, pentru că l-ar fi faultat, în timpul jocului, pe fiul său, nu a avut nimic de zis doamna director, Inspectoratul școlar sau vreun politician local. Poate pentru că bătăușul părinte este o persoană „bazată” cum se zice – atât de bazată încât nici Poliția sau Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad n-au avut curajul să reacționeze.

    Amănunte aici: Băiatul, elev de liceu, al unui prim procuror de la Arad, bătut cu bestialitate de o mizerie de om! Culmea culmilor: bătăușul e liber și… cooperant! 

    Poate conducerea unității de învățământ nu înțelege, dar astfel de încercări de ascundere sub preș a „mizeriei” sunt slăbiciuni și chiar afectează performanța. După cum s-a văzut în ultimii cinci ani.

    Și nu mai amintim despre obiceiul devenit „lege” ca performanța să se realizeze acasă la profesori, prin meditații. Precis nu doar la „Moise” funcționează această „lege”, dar dacă părinții acceptă, iar organele statului nu au curajul să intervină, noi chiar nu avem ce face.

    Moise Nicoara Tichindeal

    Festivitate de premiere la „Peda”

    Sursa: Facebook

    În schimb, dinspre „Peda” nu s-a auzit de vreun scandal de acest fel și nu pentru că, așa cum voia conducerea de la „Moise”, au „fost rezolvate intern”. Să fim serioși, ce mai poate fi, acum, secret într-o școală? Ceea ce înseamnă că la „Peda”, echipa de conducere își face treaba și asigură profesorilor și elevilor condiții pentru performanță.

    Da, prestigiul, chiar al unui liceu ca „Moise Nicoară” se dobândește greu.

    Cu multă muncă și implicare. Dar se pierde ușor, foarte ușor. Iar de recâștigat este și mai greu, mai ales dacă propriile slăbiciuni nu sunt eliminate. Și este păcat pentru toate proiectele frumoase și rezultatele foarte bune, umbrite de aceste slăbiciuni de management.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Moise Nicoară este un liceu expirat. E plin de fițe și șpăgi la greu. Copii trebuie sa faca meditatii la profesori, cate 25 odată si neaparat trebuie sa cotizeze prin diferitele programe pentru ,,scoala”. Nu este permis sa le spui elevilor ca se poate si altfel. Ce nu le pasa acestor profesori este faptul că marea majoritate a elevilor au nevoie de tratament psihologic, merg la terapeut din cauza stresului creat artificial in asa fel incat profesorii sa stoarca cat mai multi bani de pe părintii copiilor. Fiecare leu contează, asta este legea in acest liceu zis de prestigiu. Chiar daca majoritatea elevilor pleaca la studii mai departe in strainatate, asta nu are a face cu locul de unde pleaca ci cu posibilitatile părintilor care achita note de plata foarte mari, la fel cum au plătit si pentru meditatiile copiilor.

      Când vrem o țara ca afară, astfel de caractere cum sunt profesorii de la Moise, nu ar avea ce sa caute la catedră ci în pușcărie.

      +19 voturi
      +1
      -1
    2. Si totusi, reprezentarea Aradului la olimpiadele si concursuri nationale de unde vine? Sa fie oare de la “Peda”? Intr-un procent redus. Cei mai buni elevi tot la “Moise” sunt. Stiu ca adevarata peeformanta este sa ridici majoritatea, dar la “Moise” mereu s-a pus accent doar pe “elita” si asta se poate vedea la BAC, unde sunt si medii mari, dar si mai mici, la saracii elevi mai slabuti care s-au trezit intr-o clasa cu elevi mult peste nivelul lor.
      Problema meditatiilor e la toate liceele mari, din pacate si e o problema in toata Romania.
      Precum au spus si altii, se compara mere cu pere, adica 3 clase de SN, 2 de mate-info si una de filologie la “Moise” cu o clasa din fiecare: SN, filologie, mate-info si pedagogie la “Peda”.
      Probabil ca la “Moise” mediul e mai toxic fiind o competitie prost gestionata acerba in clasele cele mai bune, pe “cine e cel mai bun”, dar si nivelul e mult peste nivelul de BAC. La “Peda” in schimb, cred ca e un mediu mai bun pentru sanatatea copilului, dar va ajuta doar la promovarea bac-ului cu nota foarte buna, nu la inscrierea la Cambridge, de exemplu.
      Fiecare parinte si copil trebuie sa decida ce asteptari au si sa ia o decizie, nu stiu cat rost are ca presa sa arunce cu noroi in vreo institutie de top, dintre putinele care mai exista in Arad.

      +20 voturi
      +1
      -1
    3. La Moise e elitism de prost gust.

      Eu la 9 am venit de la Economic la Moise. Profesoara de matematica, o fitoasa pe numele ei Toader isi favoriza doar elevii pe care i-a avut in 5-8.

      Astfel dintro olimpica pe judet la matematica in 5-8 am ajuns printre cei mai slabi elevi din clasa. Toader isi scotea doar fostii ei elevi ei la tabla.

      Plus cate mizerii facea Portal pe atunci.

      +13 voturi
      +1
      -1
    4. Am terminat Moise acum 25 de ani intr o clasa de elita mate-fizica bilingv.Am fost elev al scolii inca din clasa a 5 a .In liceu stresul era foarte mare trebuia sa faci meditatii la anumite materii ca sa nu ramai corigent.Profesori frustrati care isi puneau mintea cu niste copii in sensu de a le frange demnitatea.Profesori care doreau sa si faca un renume( materializat apoi in meditatii)pe baza rezultatelor obtinute de elevi insa rezultate obtinute pe baza muncii elevilor si nu a priceperii profesorilor.Profesori supersuperficiali care erau calea pe care trebuia sa intrii ca sa fii primit la studii in strainatate.DAR ELEVII CEI MAI BUNI DIN JUDETUL ARAD URMEAZA< AU URMAT ACUM 40 DE ANI SI VOR URMA SI PESTE 40DE ANI COLEGIUL MOISE NICOARA.Cu suflete distruse cu minti distruse nu conteaza decat un tel SA FII CEL MAI BUN 1

      +9 voturi
      +1
      -1
    5. Felicitări elevilor și profesorilor de la „Peda”! Însă acest clasament pe care-l invocați aici nu este atât de relevant din punctul meu de vedere, ținând seama că la „Moise” sunt 5 clase cu profil real și 1 cu profil uman, pe când la „Peda” sunt 3 clase cu profil uman și 1 cu profil real. Nu se poate compara bacul de la un profil real cu cel de la uman, bineînțeles că pentru ambele trebuie să înveți dacă vrei medie mare, dar dumnevoastră puneți în aceeași oală matematica cu istoria, informatica cu geografia etc. Prin urmare, comparați mere cu pere. În plus, diferența dintre media la bac de la cele 2 licee este nesemnificativă, mai exact 0,05 puncte (iar la cum s-au modificat notele după contestații, am ajuns să cred că totul este o loterie).

      +6 voturi
      +1
      -1
    6. Am absolvit Moise acum 2 ani. Desi apartin unei familii modeste nu am simtit ca sunt dezavantajat de profesori sau colegi.
      In schimb in legatura cu ‘bacu’ pot sa va spun ca nu i-am dat atata importanta deoarece m-am pregatit pentru admitere la o facultate unde nu se intra pe baza de dosar.
      Legat de zvonurile ca e un liceu de fite, la noi in clasa era un mediu as putea zice prea cuminte si academic pentru gustul meu. Ce sa zic de chiul sau glume facute profesorilor. Ca n-aveai cu cine. Toti erau pusi pe invatatura.

      +17 voturi
      +1
      -1
      • Mă bucur pentru plăcuta dvs. experiență din liceu.
        Nu sunteți primul care face referire în comentarii la faptul că nu s-a simțit dezavantajat sau umilit pentru că nu ar avea bani. Or, eu nu am pomenit despre așa ceva în articol (o fi ceva ce, deși nepomenit, trebuie nagat?)…
        Să aveți baftă

        0 voturi
        +1
        -1
    7. Stimate domn,
      E o rusine acest articol. Sunt parinte al unui copil din episodul dezinfectanti, pe care Dumneavoastra l-ati inflamat „grav”. Intr-adevar Moise nu e perfect nici conducerea dar se pare ca aveti o vendeta neprofesionala care afecteaza grav copiii. Inclusiv fiica mea, care atunci a ajuns in evaluare pentru scaderea notei la purtare pentru ca a postat un clip pe instagraam cu cei care au dat foc la dezinfectanti. Ati folosit-o incorect. Fiica mea este olimpica acum este la Moise si are media 10 pe an. Poate ar trebui sa cunoasteti personajele despre care scrieti si inainte sa publicati un articol, sa le contactati.

      +1 voturi
      +1
      -1
      • Stimate domn,
        Eu nu am „inflamat” niciun „episod”. L-am dat exemplu, într-un anumit context pe care sper să-l fi înțeles, dacă tot îl comentați.
        Altcineva l-a „inflamat” când a decis să-l pună „sub preș”. Poate dvs., ca părinte, înțelegeți ce nu înțelege co ducerea de la „Moise”: școala este o instituție publică și tot ce se întâmplă acolo este de interes public. Cu atât mai mult cu cât „obiectul de activitate” al școlii este educarea copiilor/adolescenților. Iată de ce conducerea școlii (în general) nu are dreptul să mintă, ascunzând unele fapte. Nu mai intru în amănunte pe această temă, dar sper că ați înțeles cine avea obligația să explice public ce a fost cu acel foc făcut în clasă.

        +7 voturi
        +1
        -1
    8. Felicitări elevilor și profesorilor de la „Peda”! Însă clasamentul pe care-l invocați aici nu este deloc relevant din punctul meu de vedere. „Peda” are 2 clase cu profil vocațional, 1 cu profil uman și 1 cu profil real, iar „Moise” are 5 clase cu profil real și 1 cu profil uman. Nu se poate compara bacalaureatul de la profilul real cu cel de la profilul uman, e ca și când ar fi totuna să dai examen din matematică sau istorie ori din informatică sau geografie și exemplele pot continua. Bineînțeles că pentru o notă bună trebuie să înveți indiferent de profil, dar asta nu înseamnă că poți pune în balanță notele obținute indiferent de profil. În plus, diferența dintre „Peda” și „Moise” este aproape nesemnificativă, 0,05 puncte (iar după diferențele dintre notele inițiale și cele după contestație, am ajuns la concluzia că totul este o loterie).
      Nu știu cum este la „Peda”, dar referitor la ceea ce se întâmplă în „Moise”, din experiența fiului meu, care a terminat anul acesta liceul, pot spune că pentru el a fost cea mai bună alegere, niciuna din temerile pe care eu le aveam înainte ca el să înceapă clasa a 9-a la „Moise” nu s-a adeverit. Și nici bani nu ni s-au cerut pentru „diverse” absolut niciodată. Colegii lui, indiferent că provin din familii mai înstărite sau din familii mai modeste, au avut cu toții un comportament absolut normal. Cu toții sunt copii foarte buni, care și-au văzut de învățătură, iar la bacalaureat au luat medii foarte bune, în concordanță cu tot ce s-a întâmplat pe parcursul liceului. Iar în ceea ce privește profesorii pe care i-a avut, poate că unii dintre ei au colaborat la începutul clasei a 9-a ceva mai mult cu elevii care au făcut gimnaziul tot la Moise, dar lucrurile s-au normalizat în foarte scurt timp. De exemplu, la matematică, domnul profesor îi scotea la tablă pe rând, în ordine alfabetică, fără vreo discriminare. Iar la materiile pentru bacalaureat, în clasa a 12-a, au făcut sâmbăta pregătire la școală, în mod gratuit.

      +3 voturi
      +1
      -1
      • Nu pot decât să mă bucur de experiența fericită a fiului dvs. și a colegilor săi. Asta este normalitatea.
        Cât despre materii… Am mai spus vuiva că, în opinia mea cel puțin, nu există materiu „superioare” (matematica, fizica, eventual chimia și altele de la „info”) și materii „inferioare* (limba română, limbile străine, istoria, geografia și altele de la „filo”. Dovada că limba română este grea o vedem zilnic, citind diferite mesaje sau cometarii cu greșeli inadmisibile, cu dezacorduri, cu un limbaj sărac și fără diacritice. Despre semnele de punctuație nu are rost să vorbim… Vedeți, din această perspectivă limba română este mult mai grea decât matematica..

        +3 voturi
        +1
        -1
    9. Nu stiu cine a scris acest articol, dar este clar că vine din partea unei persoane frustrate, fara pic de cunostiinta in cauza. Exemplele date sunt unele.. as putea spune-penibile. Este clar ca aceasta persoana nu a calcat picior in Moise Nicoara, pentru a vedea adevarul. Moisele este un liceu de prestigiu in continuare, si va ramane asa mult timp. Numarul olimpicilor in fiecare an este mult peste cel al celor de la Peda. Un articol ieftin, nu are o bază concreta, iar autorul a luat informatiile „din auzite”. Directoarea este inovativa, face lucruri spre binele copiilor, iar acest liceu are grija ca atunci cand il termini, sa devii cineva in viata. Un sfat pentru autor, reprofileaza-te pe ceva la ce esti bun.✌️

      +12 voturi
      +1
      -1
      • Ayo, dacă tot mă tutuiești (probabil de la înălțimea posesorului de diplomă „Moise” ți-ai luat libertatea asta sau „decât” așa ai fost învățat acolo să comunici – te rog să transmiți lumii ce-i penibil în exemplele date? Statistica referitoare la mediile de la BAC? Sau ascunderea „sub preș” a unor fapte reprobabile petrecute în și în legătură cu „Moise”, tocmai de doamna director cea „inovativa”(!!!), care „face lucruri spre binele copiilor”? (o formulare care pune la îndoială chiar diploma dumitale de BAC).
        Ce legătură au olimpicii cu subiectul articolului?
        Cine a spus că „Moise” nu are prestigiu? Eu, cu siguranță, nu. Că e în scădere e altceva. Iar dacă nu înțelegi diferența, nu-mi rămâne decât să sper că nu ești absolvent de „Moise”. Ar fi trist ca un liceu cu un prestigiu atât de mare, cu atâția olimpici, să producă și analfabeți fumcțional…

        +1 voturi
        +1
        -1
    10. @Ayo, vorbesti prostii.

      Cred ca stie juma din Arad ca Moise este de fitze, supraevaluat la greu, se trage greu la meditatii si, ceea ce nu intelegeti tu, este foarte corupt! Copii de doctori, politicieni si alte elite – favorizati la greu.

      Iar rezultatele se judeca altfel:
      1. Ce a fost si ce a ajuns
      +
      2. Nivelul verigii celei mai slabe (cu elevi talentati nu depui prea mult efort, sint talentati de la Dumnezeu).

      Am absolvit Moise, stiu ce zic.

      +6 voturi
      +1
      -1
    11. Autorul este tententios. Clar este deranjat de conexiunile politice ale directoarei. Nu poți arunca cu noroi într-o școală de elita, care prin olimpicii săi demonstrează că acolo se face performanță, doar pentru că directoarea are anumite simpatii politice. Și știu ce vorbesc deoarece am copilul elev la CNMN, iar eu nu sunt vreun fitos cu bani. Așa că, „stimabile” autor, nu lăsa spinii trandafirilor care ți-au înțepat dosul, să-ți afecteze creierul.

      +3 voturi
      +1
      -1
      • Habar nu am ce simpatii sau antipatii politice are doamna director. Pot bănui doar că, fiind susținută de ISJ, este susținută si de PNL. Dar asta nu are nicio legătură cu cele scrise în articol. Dacă, totuși, ați identificat dvs. vreuna, vă rog s-o prezentați public.
        Până atunci, puteți să vă însușiți finalul comentariului, eventual pentru o „lecție” de educație copilului dvs. (care sper să fie suficient de deștept încât să aleagă ce-i bun din ceea ce-i oferiți – precis aveți în „portofoliu” și așa ceva).

        +3 voturi
        +1
        -1
    12. Nu înțeleg ce se inflamează unii într-un hal fara de hal. Autorul a făcut referiri la niste statistici, pe baza cărora , de vreo 5 ani, Colegiul Moise Nicoară nu mai e primul din județ. Și mai spune autorul că nivelul a scăzut la CNMM, ceea ce este valabil , cred, in orice școală.
      Oameni buni, nu vreți să acceptați realitatea, nu o acceptați și gata. Faceti-va voi alte calcule care să genereze o alta realitate. După modelul ,,hotul striga hoții ” și voi, care dețineți , nu-i așa, monopolul asupra adevărului, strigați ,,penibil”!

      +10 voturi
      +1
      -1
    13. Stimate domn Valer Mărginean, când am spus că, din punctul meu de vedere, nu se poate compara bacalaureatul de la profilul real cu cel de la uman, nu m-am referit nicio clipă că ar fi mai greu la real decât la uman sau invers, cu atât mai puțin că unele materii ar fi superioare altora, ci doar că sunt pur și simplu altfel. Unii avem înclinație mai mult spre real, unii spre uman, iar alții le combină foarte bine pe ambele, dar acest lucru nu înseamnă că nu suntem cu toții egali. Însă fără a ne compara. Iar limba română este într-adevăr foarte importantă, tocmai de aceea este singura materie comună la bacalaureat, indiferent de profil. Nu știu dacă este mai grea sau mai ușoară ca matematica (răspunsul depinde pe cine întrebăm, personal mi-au plăcut ambele), însă sunt sigură că cei care nu știu să scrie sau să se exprime corect în limba română, nu au excelat nici la matematică sau altă disciplină școlară.
      Dar până una-alta de ce să denigrăm un liceu sau altul, părerea mea este că peste tot sunt și părți bune și mai puțin bune. Important este ca fiecare elev să-și găsească ceea ce i se potrivește cel mai bine și să-și urmeze calea.

      +5 voturi
      +1
      -1
      • Ei, vedeți cum apar confuziile?
        Rămân convins că a prezenta anumite posibile cauze care au dus la recul în ultimii cinci ani (la un anumit criteriu de departajare, pe care nu l-am inventat, ci l-am preluat), nu înseamnă denigrare. Nicio clipă nu am pus la îndoială profesionalismul cadrelir didactice, nici calitatea elevilor.
        E drept, am criticat o anumită atitudine a conducerii de a ascunde „sub preș” unele nereguli din și în legătură cu școala. Dar asta nu înseamnă denigrare.
        Aș îndrăni să spun că o conducere serioasă și cu adevărat dornică să coordoneze educația copiilor și, în același timp, performanța școlară, ar ține cont de aceste critici și n-ar insista cu o atitudinetotal nepotrivită procesului educativ.

        --1 voturi
        +1
        -1
    14. Cu siguranță, cele mai pertinente comentarii despre acest articol ar fi bine-venite din partea celor care învață sau au învățat recent acolo. Presupun că, dacă elevii sunt capabili să facă analize pe opere literare mult mai complexe decât articolul de față, prin comentariile lor (dublate de experiența personală) vor evidenția pentru noi ceilalți starea de fapt, inclusiv intențiile și motivațiile autorului.
      Aș îndrăzni chiar să recomand autorului să nu răspundă sau să-și justifice poziția în fața celor care nu sunt de acord cu articolul său. Cei cu o doză serioasă de discernământ vor trage singuri concluzia corectă.

      +7 voturi
      +1
      -1
      • Am reținut sfatul, dar nu promit că-l voi urma 😊 Dovadă că îl nesocotesc și acum…
        Oricine are dreptul să-și spună părerea despre articol, chiar dacă este este direcționat spre conducerea colegiului.
        Șigur, m-aș bucura dacă s-ar comenta „la subiect” (cât a contat atitudinea de ascundere a adevărului, practicată de conducere, în regresul din ultimii cinci ani în ce privește media notelor de la BAC.
        Dar, evident, comentariile sunt libere, în limita decenței, desigur.

        0 voturi
        +1
        -1
    15. O încercare nedreaptă și neelegantă de a ataca în presă, înaintea exprimării opțiunilor absolvenților clasei a VIII-a pentru admiterea în liceu, prestigiul județean, național și internațional pe care și l-a câștigat Colegiul Național „Moise Nicoară” de mai bine de un secol și continuă să și-l câștige. Cu câteva sutimi mai sus în clasament – când știe toată lumea câte surprize meritate și nemeritate aduce orice evaluare de ordin național – nu te poți da drept demolator de coloși, chiar dacă poți, foarte inspirat, să speculezi situația. Atâta timp cât „Peda” are o singură clasă de matematică-informatică, una de filologie bilingv și încă trei (sper că nu greșesc) de învățători-educatori, nu se poate bate în sutimi la media examenului de bacalaureat cu „Moise”, care are o clasă de științe-bilingv, două de matematică-informatică, una de științe simplu și alte două de filologie. Plus că participările și rezultatele la cele mai multe olimpiade naționale și internaționale încă le aduce „Moise Nicoară”, cu tot respectul acordat și afirmării din ultimii ani a celuilalt colegiu în acest sens. Să ia „Peda” toate profilele de la „Moise” și toți elevii și părinții cu fițe, din care realitatea românească postdecembristă a făcut „elite” ale Aradului și care vin să ia note la învățătură și disciplină cu avocații familiilor lângă ei, să lucreze și „Peda” cu elemente răsfățate, pentru care solicitarea de a se comporta respectuos și matur înseamnă „lezarea demnității”, și pe urmă să vedem cine ce mai tolerează sau „ascunde sub preș”! Cât despre atacul îndreptat asupra directoarei Colegiului Național „Moise Nicoară”, care este acuzată personal pentru sutimile în minus obținute la bacalaureat de absolvenții liceului, deși se străduieste, cu finețe și profesionalism, să gestioneze totul în favoarea interesului real al elevilor și a unui proces de învățământ de înaltă calitate educațională și umană, acesta dovedește lipsa de eleganță în atitudine și amatorismul profesional al autorului acestui articol, informat insuficient asupra subiectului, pe care îl aruncă în atenția publică în termenii unei revanșe, mai mult sau mai puțin personale. Atacul nemeritat de aici la conducerea CNMN dovedește si faptul că, după părerea mea, autorul acestui articol se lasă îmboldit de „săpătorii” din interior – mai mult sau mai puțin declarați – ai actualei directoare, „săpători” de care niciun profesionist valoros și nicio persoană valoroasă nu duce lipsă în România ultimelor decenii. În încheiere, mi se pare potrivit să felicit călduros și Colegiul Național „Preparandia Dimitrie Țichindeal” pentru frumoasele realizări înregistrate la nivelul mediilor din ultimii ani, și Colegiul Național „Moise Nicoară”, care își menține realizările, nivelul și prestigiul prin întreaga sa activitate școlară, precum și toate celelalte colegii și licee din municipiul și județul Arad care s-au bucurat în acest an școlar de progres în rezultatele obținute la examenul de bacalaureat. Felicitări câlduroase, de asemenea, conducerii ambelor instituții aduse în discuție în acest articol, precum și conducerilor celorlalte colegii și licee arădene, în care sunt gestionate colective inimoase de profesori, care luptă din greu și cu dăruire părintească pentru reușita cât mai onorabilă a tuturor elevilor lor! Succes fiecărui colegiu și liceu arădean la admiterea care urmează! Să aibă parte fiecare de opțiuni favorabile și de o admitere pe măsura muncii și a implicării dascălilor în pregătirea elevilor! Felicitări și succes în opțiuni și evoluție școlară mai ales elevilor, pentru că ei sunt cei mai prețioși în procesul de învățământ! Pentru ei, cu ei și prin ei obțin profesorii rezultatele frumoase care aduc succes și prestigiu instituțiilor în care lucrează. Felicitări și un succes neperturbat și în viitor tuturor valorilor românești autentice, nezdruncinate de politică și de oportunismul local, județean, național sau internațional la care asistăm cu atâta dezgust în ultima vreme, un succes ferit de toate răutățile, de toate invidiile și de toate atacurile și minimalizările nemeritate!

      +6 voturi
      +1
      -1
      • Dacă bine am înțelesc esența scestui discurs (nu-i un comentariu la articol!), mă considerați, dacă nu liderul, cel puțin „porta-vocea” un grup conspiraționist ce-și propune „demolarea” CNMN. Trebuie să recunosc, este o schimbare totală a răspunsului la articol, început cu negarea statisticii, continuat cu negarea importanței criteriului de departajare și, cum faceți și dvs., cu contestarea statisticii în sine – acrastă din urmă contestare putând ducr la ideea că „Moise” n-ar putea fi comparat decât cu alte Colegii Națiinale decât cu aceleași clase (profiluri), cu același număr de elevi în fiecare clasă și altele asemenea, idee care, venită de la profesori ridică seriase semne de întrebare pe care nu vreau să le dezvolt acum.
        Oricum, dacă ar fi cum pretindeți, CNMN ar avea asigurat locul 1 pe județl Arad pe următorul mileniu, cel puțin. Dar ce zic eu pe județ? Locul 1 mpndial…
        Sper că la clasă nu faceți mediile elevilor după același principiu. Nu de alta dar elevii sunt diferiți, fiecare fiind unic (normal, nu?) și nu le pot fi comparate mediile la final de an.
        Mă abțin să fac aprecieri privind profesionalismul autorilor acestei idei, așa cum v-ați permis dvs. în ce mă privește (poate aveți suficiente competențe s-o faceți, pe care aștept să le faceți cunoscute public, ca să nu creadă altceva elevii cărora le predați.
        Este totuși o noutate că dvs., spre deosebire de ceilalți critici, nu negați ierarhia (repet, în ce privește media notelor de la BAC).
        Totudată, este bine că recunoașteți că există la CNMN și cadre didactice care nu apreciază până la adulație prestația doamnei director. N-am știut, am bănuit, dar acum avem și dovada.
        Că nu considerați importante criticile referitoare la atitudinea doamnei director față de evenimentele nefirești petrecute în sau în legătură cu CNMN, este păretea dvs. și o respect ca atare.
        Sper ca această intervenție să vă aducă măcar o bulină roșie din partea conducerii pe care ați opărit-o cu declarația asta de dragoste (ați fi făcut o strălucită carieră pe vremea lui Ceaușescu!)…

        --2 voturi
        +1
        -1
    16. Băiatul meu a terminat gimnaziul la Moise cu medie peste 9.80. Nu a făcut nici o ora de meditații, mai mult decât atât dl prof Potocean a spus că nu are nevoie de meditații in cls a 8-a, și a luat nota foarte mare la evaluare. Nu puteți generaliza, sunt copii și copii.
      In toate școlile sunt incidente, care în general se rezolva la nivel de școală, că nah” nu.ti speli rufele in public”.
      Sa arunci cu noroi e cel mai simplu, sa faci ceva in sensul schimbării e mai greu.

      +1 voturi
      +1
      -1
    17. Buna seara,
      Intrebari de la mine pentru dumneavoastra:
      1. Cum se face ca o publicatie fara prestigiu vorbeste despre prestigiul unui liceu care a fost construit in zeci de ani?
      2. Acum vin si intrebarile care nu sunt retorice. In cazul elevului care a dat foc la banca/parchet si in cazul tatalui bataus, in afara de scaderea mediei la purtare care era alta varianta pe care conducerea ar fi avut-o? In cazul in care nu stiati, exmatricularea a fost scoasa din acum cativa ani si reintrodusa doar din anul scolar ‘24-‘25.
      3. Tot legat de acesti batausi de copii si piromani in salile de clasa: aceste doua exemple din Moise sunt asa de cunoscute pentru ca acesta este un liceu de elita, unde orice mizerie de acest tip este mediatizata mult mai tare decat la orice alt liceu din Arad. Adica, dupa logica mea, pare ca prestigiul Moiselui ramane destul de sus, fara sa se piarda. Am si o provocare profesionala pentru dumneavoastra: incercati sa prezentati in aceasi lumina si cu la fel de multa ardoare si cazurile de acest tip din celelalte licee doar de pe aceeasi strada cu Moisele (Vlaicu, Peda, Ghiba, Eco). Nu cred ca va va lasa cineva din redactia acestui “ziar” sa scrieti atatea articole zi de zi. Am absolvit recent Moisele si am prieteni care au terminat si alte licee si pot sa spun ca in Moise, cazurile astea doua sunt izolate, nu la ordinea zilei ca si in celelalte.
      4. Lasati jurnalismul pentru oamenii care stiu ce-i aia jurnalism, ca ce ati scris aici este demn de agatat intr-un bar uitat de lume.
      Toate cele bune

      +1 voturi
      +1
      -1
    18. Cu foarte multi ani in urma am absolvit liceul Moise Nicoara. Admiterea a fost validata in urma unor examene scrise si oral. Parintii nu aveau posibilitatea sa isi pregateasca copiii suplimentar pentru simplu motiv ca nu dispuneau de bani pentru meditatii. Fiecare a reusit pe puterile lui. Am fost in cei 4 ani citiva olimpici care din acelasi motiv am cistigat diplomele prin forte propri. Aveam scoala inclusiv simbata, ca sa fie mai clar. Cei care ne-am prezentat la olimpiade nu am beneficiat de un CANTONAMET preolimpic si nici nu am fost scutiti de lectiile la alte materi cu 2-3 saptamini inainte de olimpiada. Nu am avut cum sa ne pregatim suplimentar prin meditatii. Asta era valoarea liceului si a profesorilor cindva. Criteriile de astazi sint cel putin indoielnice, eventual determina potenta financiara a parintilor si mai putin valoarea liceului. Copiii vai de capul lor intr-un periplu de la o meditatie la alta. Am avut timp si pentru tinerete si pentru scoala si pentru performanta cu ajutorul profesorilor. Programa analitica era vai de capul ei de sorginte sovietica.

      +1 voturi
      +1
      -1
    19. Prestigiul celui mai faimos liceu din Arad paleste din mai multe motive. Iata cateva pe care le cunosc, eu fiind parinte de elev la acest liceu:
      1. Notele la testele elevilor nu reflecta cat de mult au invatat elevii, ci cat de mult au copiat. Majoritatea elevilor copiaza la teste si asta se intampla sub ochii ingaduitori ai profesorilor. Sunt teste la care elevii copiaza de pe telefon. Unii profesori ii obliga pe elevi sa depuna telefoanele pe catedra la inceputul orei de predat, dar ii lasa cu telefoanele la teste (e de ras/plans, dar e purul adevar).
      2. Nu toti elevii au obligatia de a depune telefoanele pe catedra la inceputul orei, cei privilegiati pot avea telefonul pe tot parcursul orei si il pot folosi nestingheriti.
      3. „Fraierul” care nu a copiat la test va avea, bineinteles, nota cea mai mica, iar cei care au copiat la teste tot anul scolar sunt premianti.
      4. Cand elevul este ascultat pentru nota, ultima intrebare a unor profesori este „unde ai facut gimnaziul?”. Daca nu ai facut gimnaziul la „Moise”, nota va fi mai mica. Unii profesori isi manifesta clar antipatia pentru elevii de liceu veniti de la alte scoli.

      0 voturi
      +1
      -1
    20. Pacat ca la Moise sunt si niste profesori care nu stiu ce cauta acolo.De ex Stoian,care are la ore o galagie ca nu este in stare sa-si tina orele.Pe hol se aude ce este la ora ei.Sta 4 ani la scoala si 1 an sabatic.Doamna este profesoara de engleza,dar…si cate se mai pot spune…

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    3 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.