sâmbãtã, 22 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Președintele CNE, instituția care l-a „albit” pe Bode în scandalul plagiatului, a demisionat

  de - | 25 mai 2023, 8:27 PM | Naţional

  0

  După ce Consiliul Național de Etică a decis să dea un verdict dubios în cazul ministrului Apărării Lucian Bode, stabilind că acesta n-a plagiat în teza de doctorat, ci doar n-a pus bine ghilimelele, președintele acestui for, profesorul clujean Dacian Dragoș, a demisionat.

  „Incompatibilitate iremediabilă”

  Într-o scrisoare publicată pe pagina de Facebook a CNE și adresată ministrului Cercetării, Sebastian Burduja, Dragoș a acuzat că recenta hotărâre „contrazice flagrant etica cercetării”.

  Potrivit lui Dragoș, motivul demisiei este „incompatibilitatea iremediabilă a principiilor mele cu recenta Hotărâre 40/2023, adoptată fără participarea reprezentanților UBB, care contrazice flagrant atât etica cercetării promovată de Universitatea Babeș-Bolyai cât și cea promovată constant până acum de CNECSDTI sub conducerea mea”.

  Ca reprezentant al Universității Babeș-Bolyai, instituție unde Bode și-a dat doctoratul și care deja a emis o decizie de plagiat asupra lucrării, Dacian Dragoș n-a făcut parte din comisia CNE care a analizat cazul. În opinia lui, însă analiza trebuia să fie simplă: „dacă sunt paragrafe a căror sursă nu este citată sau paragrafe copiate cuvânt cu cuvânt din română fără utilizarea ghilimelelor ne aflăm în prezența plagiatului”.

  Președintele demisionar al CNE a mai spus că hotărârea din cazul lui Bode, care spune că „nu este niciun plagiat”, contrazice atât decizia UBB, cât și practica anterioară a forului național.

  „Fiind indisolubil legat de universitatea mea și de spiritul acesteia, nu pot să fiu de acord cu această dihotomie și să acționez diferit in împrejurări similare. Prin urmare, ar fi imposibil să menținem o practică unitară la CNECSDTI în analiza unor sesizări viitoare, deoarece ar trebui să ignorăm mereu existența Hotărârii 40/2023”, a mai scris Dragoș.

  sursa: ebihoreanul

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.