sâmbãtã, 13 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Preșcolarii din Pecica au sărbătorit Ziua Iei și Sânzienele prin dans, cântece și un atelier de creație

  de Andreea Daniela B. | 24 iunie 2021, 11:46 AM | Educaţie | Știri Arad

  0

  (foto: Facebook Anca Chevereșan)

  În mitologia românească, Sânzienele sunt zâne bune din clasa ielelor, dar dacă nu le este respectată sărbătoarea devin surate cu Rusaliile, care sunt zâne rele. Plecând de la această poveste, copiii dintr-o grădiniță din Pecica au sărbătorit atât această sărbătoare, cât și Ziua Iei. Ei au purtat costume populare care reprezentau mai multe zone din România și au împletit coronițe alături de părinții lor, iar la final au primit o recompensă pentru tot ce au reușit să realizeze.

  Ia, reper identitar, a fost sărbătorită de către preșcolarii de la Grădinița PP2 Pecica în seara de Sânziene. Copiii au învățat despre faptul că Ziua Iei celebrează piesa principală a costumului popular românesc dar și ideea de feminitate, întrucât termenul „ie” este atribuit cămășii populare femeiești.

  Copiii, costumații în costume populare reprezentând trei zone ale țării, Banat, Ardeal și Maramureș, au prezentat spectatorilor un program artistic în care au dansat, au cântat și au recitat poezii specifice acestei sărbători.

  După acest moment a fost pregătit un atelier de creație în care copiii alături de mămicile lor au învățat să împletească cununițe de sânziene.

  Efortul micilor păstrători de tradiții a fost recompensat cu plăcintă întinsă, pogăcele și cornulețe. La finalul evenimentului a fost organizată o tombolă cu multe premii de care copiii s-au bucurat nespus„, a povestit coordonatorul activității, profesor Anca Chevereșan.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.