miercuri, 24 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Presa internațională despre rezultatele exit poll-urilor din România

  de - | 13 decembrie 2016, 9:45 AM | Internaţional

  0

  Principalele publicații și agenții internaționale de presă preiau și comentează exit poll-urile făcute publice după închiderea urnelor la alegerile parlamentare din România.

  „Revenire triumfătoare la putere pentru stânga din România” își titrează Deutsche Welle analiza publicată pe pagina online. „La un an de la umilitoarea retragere de la guvernare, social-democrații au obținut victoria la alegerile parlamentare. Pentru că nu au un candidat clar la postul de premier, incertitudinea politică ar putea continua la București”, arată sursa citată, potrivit Agerpres.

  „Stânga câștigă alegerile parlamentare din România”, notează Reuters, luând notă de scorul obținut de PSD și precizând că PNL se plasează pe locul al doilea, dar cu mult în urma social-democraților. Reuters mai menționează că o formațiune nouă, Uniunea Salvați România, a obținut între 8% și 9,2% dintre voturi.

  „Social democrații sunt dați câștigători la legislativele din România”, transmite și agenția France Presse. „Susținut de un electorat rural și îmbătrânit, acest partid a profitat de pe urma unei campanii în care a promis măriri salariale și de pensii într-o țară unde, în medie, un cetățean din patru e afectat de sărăcie”, se arată în comentariul AFP. Aceeași sursă mai notează că PNL și USR „nu au reușit să capitalizeze mișcarea populară anticorupție care a dus la înlăturarea premierului social-democrat Victor Ponta”.

  Agenția Associated Press notează că social-democrații au un avans „uriaș” în alegerile legislative din România și că USR, „un partid nou care mizează pe cartea luptei anticorupție”, s-a clasat pe locul al treilea.

  Agenția germană DPA notează că PSD va forma, probabil, un guvern de coaliție „cu micul partid ALDE” și că nu este clar dacă Liviu Dragnea, președintele social democraților, va fi propunerea pentru funcția de premier, „în condițiile în care a fost condamnat pentru manipulare electorală”.

  Rezultatul USR este „un succes surprinzător”, potrivit DPA, care menționează că partidul fondat acum șase luni „este popular în rândul alegătorilor tineri”.

  The New York Times titrează că „Partidul de centru-stânga este gata să preia puterea în România” și menționează că, cel mai probabil, PSD va guverna alături de Alianța „mai mică” a liberalilor și democraților (ALDE), care a obținut numai 5 % din voturi. Publicația americană mai notează că „România are cea mai rapidă creștere economică în Uniune Europeană, însă în continuare are cele mai mici salarii, ceea ce motivează cetățenii să-și încerce nororcul în alte părți ale lumii”. 

  BBC titrează „Stânga, stabilită să se întoarcă la Putere” și pune mare accent pe momentul „Colectiv”, când Victor Ponta și-a dat demisia. „Renașterea Partidului Social-Democrat vine la puțin peste un an după represiunea corupției care a forțat ultimul lider să părăsească Puterea”, scrie publicația.

  Față de ziarul american, BBC nu are nicio laudă la adresa țării noastre, menționând că „România este una dintre cele mai sărace țări din UE și unul din patru cetățeni trăiesc în sărăcie”.

  Sursa foto: BBC

  Sursa foto: BBC

  Publicația din Marea Britanie amintește și de rezultatul Uniunii Salvați România, citându-l pe liderul acesteia, Nicușor Dan, care spunea că rezultatele acestor alegeri sunt „O victorie pentru Democrație”, în schimb, destul de subtil și mai ales ironic, ultima parte a articolului analizează prioritatea națională a României în lupta anti-corupție, menționând sentința suspendată pentru fraudă electorală a lui Liviu Dragnea și citându-l pe acesta: „Votul de astăzi indică clar alegerea românilor pentru viitorul Guvern”.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.