luni, 17 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Presa internațională, cu ochii pe criza politică din România

  de - | 15 iunie 2017, 10:28 AM | Internaţional

  0

  Criza guvernamentală din România generată după refuzul premierului Sorin Grindeanu de a demisiona după ce i-a fost retras sprijinul politic a ajuns şi în presa internaţională. Marile publicaţii au analizat atent atât declaraţiile premierului, cât şi pe ale liderului PSD, Liviu Dragnea, anunță stiripesurse.ro.

  AFP scrie că dacă Grindeanu se cramponează de acestă funcţie, PSD pare condamnat să depună o moţiune de cenzură împotriva propriului Guvern. Potrivit mai multor analişti citaţi de AFP, această răcire a avut loc recent între Dragnea şi fostul său protejat şi ar fi legată de reticenţele acestuia faţă de amendarea Codului Penal dorită de şeful PSD.

  Deutsche Welle scrie că oficiali PSD l-au acuzat pe Grindeanu, aflat la putere din ianuarie, că nu respectat programul de guvernare al partidului. În pofida celei mai rapide creşteri economice în Uniunea Europeană în primul trimestru al acestui an (5,7%), România rămâne a doua cea mai săracă ţară din uniune şi are nevoie urgentă de investiţii în domeniile sănătăţii şi infrastructurii de transport, care probabil vor fi întârziate de această criză, scrie DW.

  Potrivit Politico, Grindeanu vrea să să rămână la putere până când preşedintele garantează că viitorul premier va fi din PSD. „Sfidarea lui Grindeanu este departe de omul de acum cinci luni, considerat înlocuitorul lui Dragnea”, comentează publicaţia. „Oficiali din PSD au ameninţat că Grindeanu va fi dat afară din partid dacă nu renunţă la funcţia de premier, scrie Anadolu. Alianţa Liberalilor şi Democraţilor din coaliţia guvernamentală nu mai susţine nici ea Guvernul, potrivit şefului ei Călin Popescu Tăriceanu”, adaugă agenţia proguvernamentală turcă.

  „La întâlnirea PSD, analiza activităţii Guvernului a fost prezentată de un fost ministru al Finanţelor, judecat pentru luare de mită şi ascunderea unor bani în cimitir, potrivit procurorilor”, notează Al Jazeera.

  „Grindeanu a declarat că partidul a fost nemulţumit de faptul că el nu a reuşit să îmbunătăţească relaţiile cu Rusia”, scrie Bloomberg, care adaugă că „Grindeanu s-a plâns de faptul că Darius Vâlcov a întocmit analiza activităţii Executivului, pe care a respins-o”.

  El i-a criticat pe liderii partidului din cauza luptelor interne împotriva Guvernului, notează agenţia China Nouă. Premierul a trecut la contraatac şi i-a cerut lui Dragnea să demisioneze de la conducerea partidului, dacă analiza portrivit căreia doar două treimi din măsurile prevăzute în primele şase luni ale anului este corectă, deoarece el i-a ales pe miniştri, adaugă agenţia oficială chineză.

  Citește continuarea pe stiripesurse.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.