Premieră: persoanele nevăzătoare din Arad beneficiază de o aplicație care îi ajută să ajungă la Poștă | Video





Este prima aplicație pe care persoanele nevăzătoare o au la dispoziție din partea vreunei instituții publice situate în Arad. De acum, ei primesc sprijin pentru a găsi cu ușurință un oficiu poștal din municipiu. Programul pilot a fost lansat astăzi, 16 februarie, concomitent în toate municipiile din țară, fiind oferit gratuit de Poșta Română.
O primă demonstrație pentru a înțelege cum funcționează această aplicație a fost făcută la Oficiul Poștal de pe strada Mihai Eminescu. Acolo, două persoane cu probleme de vedere au folosit separat aplicația, îndepărtându-se în primă fază la o distanță suficientă de filială. În timpul deplasării, aplicația distinge că în apropiere se află un oficiu poștal și emite vibrații, fiind activată automat la o distanță de 10 metri. Un mesaj vocal trimite indicații de orientare persoanei care o folosește.
Cei doi arădeni care au folosit în premieră aplicația au fost de părere că este într-adevăr utilă și că se folosește cu ușurință.
Deși în alte orașe există și alte aplicații pentru a facilita deplasările persoanelor cu dizabilități (de exemplu, la Iași, București, există și pentru transportul în comun), în municipiul nostru este prima astfel de aplicație pusă la dispoziție de o instituție.
„E prima aplicație de acest fel la Arad. Șansa e că e un program național, la Poșta Română, astfel că în fiecare județ este un oficiu și în sectoarele din București. Dar, sigur, ar fi nevoie de mai multe”, ne-a spus Florin Atimuț, președintele Asociației Nevăzătorilor din Arad.
Momentan, în programul pilot a fost inclus doar oficiul poștal de pe str. Eminescu.
„E o chestie foarte utilă ca repere, pentru că noi ne-am dus mult pe stradă în jos până când l-am pierdut (semnalul, n.red.), după care ne-am întors și l-am identificat și până ce ne apropiam ne povestea la ce distanță suntem de intrarea în oficiul poștal nr. 3, iar în momentul când am ajuns în fața ușii, am auzit cele trei bip-uri că suntem în fața ușii și în momentul acela fie apăsăm pe butonul de lângă ușă, prin care solicităm asistență, fie intrăm și ne ducem direct, dacă știm topografia sediului. De altfel, sunt patru butoane în aplicație. Unul e pentru localizare, pentru a auzi dacă suntem unde trebuie, să identificăm ușa, butonul numărul doi are informații referitoare la topografia internă. Cu alte cuvinte, mesajul de genul: cum intrați, pe partea stângă aveți 4 ghișee… deci o descriere a sediului interior”, ne-a spus domnul Aurel Pătru, de la Asociația Nevăzătorilor.
L-am întrebat cum accesează tastele respective, dacă prin comandă vocală, iar acesta ne-a explicat că prin același mod prin care folosesc toate aplicațiile, adică cu setările speciale ale telefonului.
„Noi folosim telefoane ca toată lumea, fie IOS fie Android. Pe orice telefon smart, în meniul setări, accesibilitate, există un screen reader pe care puteți să-l porniți chiar și dumneavoastră și din momentul acela pornește un cititor de ecran, un program, care face să citească ceea pe ce noi punem degetul. Cum dumneavoastră vedeți iconițele într-o grilă, pe câte rânduri și coloane sunt, noi punem pur și simplu degetul pe o iconiță. Dacă n-ar fi pornit screen readerul s-ar deschide direct acea aplicație, dar fiind acest program pornit, doar ne-o verbalizează, iar dacă dorim să o deschidem, dăm dublu tap. Dumenavoastră atingeți o singură dată pe ecran să deschideți o aplicație, noi dăm dublu tap să deschidem. Și, iată, navigăm prin acea aplicație și ne facem treaba”, ne-a mai explicat domnul Aurel Pătru.
În total, 46 oficii poștale din țară sunt dotate cu sistemul numit „Step-Hear”. Aplicația se descarcă gratuit de pe AppStore și Google Play (DOWNLOAD AICI.). În prima zi a lansării, aplicația are deja peste 1000 de descărcări.
Comentariile portalului
Odihna vesnica !!
Deci, infradtructura orașului e legată de sărbătorile religioase!?
Imi cer scuze,poate gresesc ,fara sa tin partea soferului si facand abstractie de functie,din video nu vad cu ce a gresit omul? Se pregateste sa intre in locul (...)