sâmbãtã, 15 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Premieră în România! Turn virtual de control al zborurilor, coordonat de la Arad (Video)

  de Special Arad | 17 februarie 2023, 11:19 AM | Știri Arad

  0

  sistem de monitorizare, care transmite în timp real imagini la Arad(foto: Adrian Ioan Veştea/ Facebook )

  Imagini spectaculoase cu primul turn virtual de control al zborurilor funcțional din România și din Europa de Sud-Est. Turnul virtual reprezintă o premieră pentru țara noastră, iar dirijarea traficului se va face de la o distanță de peste 450 de kilometri, tocmai de la Arad.

  Aeroportul Brașov -Ghimbav e primul din România cu turn de control virtual. Asta înseamnă că decolarea și aterizarea aeronavelor va fi coordonată de specialiștii de la Centrul de Dirijare a Zborurilor din Arad. În inima țării, pe cel mai nou aeroport, a fost instalat un sistem complex de monitorizare, care transmite în timp real imagini la Arad (foto). Timp de trei săptămâni, sistemul a fost testat, iar imaginile publicate arată performanțele sistemului, transmite Digi24.

  Serviciile, operate de ROMATSA Arad

  Saab Digital Air Traffic Solutions (SDATS) a semnat contractul de livrare a unui turn digital pentru furnizarea de servicii de navigaţie aeriană pe Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav la începutul acestui an. Serviciile vor fi operate de ROMATSA, furnizorul de servicii de navigaţie aeriană din România, de pe aeroportul din Arad, potrivit bzb.ro.

  Contractul a fost semnat între Saab şi un consorţiu românesc condus de UTI Construction and Facility Management SA. Acesta include un sistem digital Saab (r-TWR) care urmează să fie instalat pe noul aeroport din Braşov, precum şi o sală de control conectată la centrul de control al traficului aerian ROMATSA din Arad, potrivit unui comunicat de presă al companiei suedeze.

  Echipamentele de navigaţie aeriană pentru Aeroportul Braşov sunt furnizate de o asociere formată din 9 firme, al cărei lider este UTI. Costul total depăşeşte 70 de milioane de lei.

   

  • Citește și: Primul turn digital operational din țară, la Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav. Serviciile vor fi operate din centrul de control de la Arad • Special Arad · ultimele știri din Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.