sâmbãtã, 22 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Poveste cu nebunii în centrul Aradului: Noemi a spart ușa, a intrat peste copiii altei familii în casă, i-a amenințat, a fost ridicată cu cătușe la mâini de polițiști, iar după două ore era înapoi!

  de Lucian Dănilă | 5 februarie 2018, 2:17 PM | Știri Arad

  11

  România este țara în care nebunii umblă liberi pe stradă. Se întâmplă acest lucru pentru că Statul Român nu este în stare să aibă grijă de nebunii săi, de bolnavii săi, dar mai ales de oamenii normali din această țară, oamenii care plătesc taxe peste taxe în speranța că într-o zi vor putea avea parte de un trai decent în România.

  Vreți să vorbim despre cazuri concrete? O facem și vă aducem aminte cazul de la metrou, acolo unde o femeie cu probleme psihice a încercat să împingă sub roțile metroului o alăt femeie. Nu i-a reușit și, deși a fost sesizată polița, aceeași femeie cu probleme psihice avea să reușească să omoare o altă femeie câteva ore mai târziu, într-o altă stație de metrou…

  Mai avem cazul crimei de la Titu. Un bărbat cu un comportament paranoid și-a ucis fosta soție într-o coafură, după ce inițial băuse un pahar de coniac pentru… încurajare. Bărbatul cu comportament paranoid a luptat în Afganistan și, deși avea probleme, păzea un depozit de armament.

  România este statul în care ordinele de restricție nu se respectă, dar și în care orice plângere se face, nu se rezolvă decât după ce crimele sau violențele se concretizează. Iar dacă cineva este omorât, autorităție se spală pe mâini și declară: „nu știam despre aceste probleme” sau „nu avem un efectiv atât de numeros încât să ne fi putut ocupa de această problemă”…

  Se spune că nu poți interna un om la psihiatrie fără acordul lui sau al familie sale. Nu este deloc adevărat. Un om poate fi internat la psihiatrie la simpla recomadare a unui doctor psihiatru, la sesizarea oricui ar putea suferi din cauza acestuia. De exemplu se poate face dacă „din cauza acestei tulburari psihice exista pericolul iminent de vătămare pentru sine sau pentru alte persoane”.

  NOI ne oprim la un caz petrecut zilele trecute, în centrul orașului Arad, un caz care până acum nu a generat nimic foarte grav din punct de vedere al violențelor, dar care în timp, dacă autoritățile își continuă somnul, poate deveni unul cât se poate de grav. Iar ce este și mai grav este că în acest caz sunt implicați inclusiv copii cu vârsta de sub doi ani, iar în joc este liniștea unei familii care nu vrea altceva decât să trăiească în liniște în propria casă.

  DAR HAI SĂ VEDEM MAI JOS POVESTEA SCRISĂ AȘA CUM A FOST povestită de F.M., domiciliat pe strada Tudor Vladimirescu din Arad:

  „Miercuri, la data de 1 februarie 2018, în jurul orei 13, am fost sunat de soția mea care era la cumpăraturi cu fiica mea cea mare (6 ani) că a fost sunată de bona care plângea la telefon că o vecină încearcă să intre peste ea și ceilalti doi copii minori ai noștri (gemeni cu vârsta de 1 an și 8 luni) în casă forțând ușa și spărgând-o în același timp

  În momentele în care aceasta încerca să intre în apartament și spărgea ușa de la intrare, urla încontinuu ca bona să deschida ușa și o întreba dacă îi este frică de ea. Bona a intrat în panică și s-a încuiat în casă. Nici nu vreau să mă gândesc la ce s-ar fi întamplat  dacă nu eram în oraș în acea zi”, ne spune F.M.

  „În momentul acela eram la masă, la distanță mică față de imobilul în care locuiesc și am fugit într-un suflet acasă pentru a vedea ce s-a întâmplat știind că acasă sunt doar cei doi copii mici și bona care îi îngrijește, timp în care am apelat la numărul de urgență 112. Ajuns la fața locului am constatat că a încercat să intre în casă prin metodele prezentate mai sus respectiv spargere de ușă și forțarea acesteia”, a continuat F.M.

  Și a ajuns echipajul de poliție…

  „La foarte scurt timp a ajuns un echipaj de poliție la fața locului pentru declarații și a venit și numita Noemi Sârbu, în vârstă de 46 ani, cea care a încercat să agreseze fizic bona și cei doi copii minori.

  Aceasta locuiește de aproximativ șase luni lângă noi, pe strada Tudor Vladimirescu din Arad. Până acum șase luni această individa a locuit în Germania împreună cu soțul ei și cei doi copii ai lor. Din câteva surse am aflat că respectiva a divorțat de soțul ei iar acesta a obținut un ordin de restricție împotriva ei pentru motive de tulburari psihice și, mai mult, femeia nu ar mai avea dreptul să se apropie nici de copii ei. Tulburarile psihice au fost  confirmate si de tatăl său, un om în vârstă de 82 ani pe care l-am contactat la scurt timp după incident .

  Menționez că de când a revenit în România la adresa respectiva a început cu tot felul de șicanări la care noi nu am dat curs și am considerat ca e mai bine să o acceptam asa cum e și să încercam să o întelegem”.

  Devenind foarte agresivă, a fost încătușată și urcată în ambulanță

  „Polițiștii au legitimat-o iar în timpul în care au încercat să afle de la ea ce s-a întâmplat aceasta a devenit foarte agresivă, înjurand agenții de poliție și pe mine și a plecat pur și simplu de lânga ei. Aceștia văzând comportamentul ei agresiv și tulburat au sunat la un echipaj de salvare pentru a o prelua și a o duce la Spitalul de Psihiatrie de pe strada Octavian Goga pentru investigații. Aproximativ 20 de minute a durat până ce a ajuns salvarea la fața locului iar în tot acest timp această individă a început să-i lovească și să-i injure pe agenții de poliție și pe cei de la criminalistică care au venit să ia probe. Nemaiputând face față comportamentului ei, agenții au fost nevoiți să o încătușeze (așa cum se vede în filmarea atașată)”, povestește F.M..

  Într un final aceasta a fost urcată în ambulanță și a fost dusă la spital.

  După două ore, femeia a revenit…

  „La nici două ore după această întâmplare, timp în care eu încercam să îmi calmez familia, copilașii și bona care are grija de ei, femeia s-a întors la adresă ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat”, ne spune foarte mirat F.M..

  Contactată telefonic, Claudia Iuga, purtător de cuvânt al IPJ Arad, ne-a confirmat că femeia a fost ridicată de la domiciliu de un echipaj al poliției. „A fost sancționată contravențional și transportată la Spitalul de Psihiatrie. Acolo, practic, echipajul de poliție a predat-o medicilor, iar decizia de a fi lăsată să plece a aparținut acestora”.

  Deocamdată, nu aveam nicio poziție din partea celor de la Spitalul de Psihiatrie.

  Ce urmează?

  F.M. spune că urmează să facă următoarele demersuri:

  – plângere penală la parchet împotriva Spitalului De Psihiatrie

  – plângere penala împotriva numitei Noemi Sarbu pentru violare de domiciliu și amenințare a vieții și integrității copiilor noștri minori

  – pe rol se află deja un dosar penal pentru distrugere de bunuri și ultraj împotriva organelor de poliție

  Deci avem această poveste, cu o femeie care cu siguranță are tulburări psihice, este încătușată, dusă la Spitalul de Psihiatrie și după nici două ore este înapoi la ușa de la care a fost luată cu cătușe la mâini. Acum, nu s-a întâmplat nimic grav. O ușă a fost spartă, niște oameni au fost înjurați, iar bona și copiii s-au ales cu o sperietură.

  Dacă mâine, această femeie reușește să intre în casă, la fel cum a făcut la 1 februarie, o rănește pe bonă și pe cei doi copii de numai un an și opt luni? Cum vor explica cei de la IPJ Arad sau cei de la Spitalul de Psihiatrie această „scăpare”?

  F.M. și familia lui nu vor altceva decât liniște și siguranță în propria casă. Este clar că nu vor avea parte de așa ceva atâta timp cât Noemi Sârbu nu va fi internată și tratată de problemele pe care le are. Putem presupune și că femeia este în deplinătatea facultăților mintale, altfel de ce ar fi fost lăsată acasă de la spital? În acest caz, sunt alte metode care o pot ține pe această femeie departe de casa vecinilor…

  Ce trebuie să se întâmple ca cineva să ia măsuri? Să fie cineva înjunghiat? Să fie cineva ucis, iar apoi autoritățile să spună că femeia avea probleme psihice și asta e?…

  Așa cum spune și F.M., „cineva încearcă să intre peste tine în casă distrugându-ți bunurile proprii și atentând la viața și integritatea ta și a copiilor tăi minori, apoi comite ultraj împotriva organelor abilitate, iar dupa două ore este pusa în liberatate”.

  F.M. dorește ca în finalul acestui articol să pună două întrebări:

  – Vreau să aflu părerea altor părinți și cum ar fi reacționat aceștia dacă ar fi fost în locul meu. Legea spune că nu ai dreptul să te aperi prin agresiune, dar atunci cum procedezi?

  – În calitate de părinte a trei copii vreau ca cei care conduc organele abilitate, respectiv Poliția Municipiului Arad, Spitalul De Psihiatrie, sa-mi spună cum ar proceda ei daca viața copiilor lor ar fi amenințata?

  UPDATE:

  Am primit și răspunsul unui medic de la Spitalul de Psihiatrie, prin intermediul purtătorului de cuvânt al Spitalului Clinic Județean Arad, Simina Roz:

  „Doamna doctor spune că nu a fost pacienta ei, dar numita Noemi Sârbu a refuzat spitalizarea. Conform legii, cei de la Psihiatrie au nevoie de o cerere scrisă fie din partea familiei, fie din partea Poliției, pentru ca o persoană să poată fi internată. Nu a solicitat nimeni reținerea acesteia astfel că a fost lăsată să plece”.

  Cel puțin ciudat, spunem noi…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Acești oameni sunt bombe cu ceas și umblă printre noi. Sunt aproape convins că paravanul ”nu ne lasă legea” e creat intenționat de un stat care preferă să păstreze o stare de nesiguranță printre oameni pentru ca aparatul să funcționeze doar pentru cei din interior și apropiații lor. Dacă se vede de pe Lună că legea e proastă, cine ne oprește să o schimbăm? Poate par cam paranoic, dar în așa ceva m-a transformat tot ce văd în jur. Un singur exemplu, acum câțiva ani am avut o problemă cu nebunul care umblă cu bâte și pietre prin tramvaie și printre mașini, s-a apropiat urlând, cu o bâtă în mână, de mine și de copilul meu. Am chemat jandarmii, băieții au fost prompți, dar mi-au spus să mă aștept să îl văd rapid pe stradă, pentru că la psihiatrie ”nu are ce să îi facă”. Așa a și fost, de atunci îl ocolesc eu. În fine, acum ceva timp ne lamentam că așteptăm să fie careva omorât ca să se ia măsuri? Uite că se întâmplă, cum se amintește și la începutul articolului, sau cum a fost cu băiețelul sfâșiat de câini în București. Nu va lua nimeni nicio măsură, orice s-ar întâmpla. Nu are nimeni niciun interes să îi ajute pe acești oameni și nici să ne protejeze pe noi de ei. Nu aici, unde trebuie să faci un singur lucru: să votezi oameni ale căror zâmbete îți transmit că prietenii tăi și îți vor rezolva toate problemele, până ai pus ștampila pe numele lor.

   +19 voturi
   +1
   -1
  2. Dar cei de la politie cand au dus-o incatusata la Spitalul de Psihiatrie de ce nu au completat o „cerere” pentru retinerea acesteia?!Probabil din indolenta, probabil nu cunosc cu exactitate care asunt procedurile ce trebuiesc aplicate in asemenea situatii, mai mult ca sigur nu s-a facut o corelare intre procedurile cerute spitalelor de psihiatrie de catre ministerul sanatatii si casa de asigurari de sanatate si cele ale politiei pe sistemul „fiecare minister comanda in ograda lui” politistii nu fac ceea ce cere ministerul sanatatii si medicii nu fac ceea ce cere ministerul de interne iar rezultatul este ca sufera romanii obisnuiti, cetatenii cinstiti si platitori de taxe si impozite si indirect prin aceste taxe si impozite platitorii salariilor politistilor si medicilor!!!

   +4 voturi
   +1
   -1
  3. felicitari Iulia pentru profesionalism! Din pacate legislatia este destul de obtuza si persoana nucred ca va avea de suferit, putand sa faca lucruri foarte grave, fara ca o institutie sa o poata opri . Ca dupa aceea va fi internata sau inchisa… prea putin o sa mai conteze pentru victime.

   +8 voturi
   +1
   -1
  4. Și în acest caz ca și în cel al bărbatului din Alfa https://specialarad.ro/un-barbat-din-alfa-a-incercat-sa-se-sinucida-astazi-pentru-a-treia-oara-foto/ , femeia are o problemă ce singură nu va fi în stare să o rezolve. Iar din păcate în asemenea cazuri complicate din punct de vedere juridic și mai ales într-o Românie haotică, în care instituțiile nu colaborează între ele, rezolvarea unei situații conflictuale în imobilul respectiv este greu de rezolvat. Nu știu care ar fi cea mai bună soluție pentru ambele părți. De aceea este nevoie ca la stingerea conflictului și asigurarea unui mediu sigur de viață pentru plăpândele vlăstare omenești ale acestei familii tinere, să se implice toate instituțiile abilitate.
   Este nevoie de multă diplomație și nu de violență, ca acest caz să ajungă la o soluție acceptată de ambele părți. Starea de război continu nu va da soluția, ci doar victime directe și colaterale. Discuția în jurul mesei rotunde, poate soluționa conflictul. Cine să inițieze „proiectul”?
   Probabil partea cea mai interesată.
   Este nevoie de perseverență, încăpățânare pozitivă, … răbdare și anduranță. Cu indolența proverbială a instituțiilor românești este foarte greu de luptat. Dar există metode și „chei” ce pot sensibiliza și pe cei mai indolenți dintre birocrați.
   Familia are nevoie de susținere permanentă și implicare concretă. (likuri pe FB … nu ajută la nimic) Au nevoie de compasiunea tuturor dar și de implicare activă. Puneți în mișcare PCR-ul și cu siguranță se vor găsii soluții temporare și pe termen lung.
   Un Mediator iscusit este soluția în care cred eu.

   +7 voturi
   +1
   -1
  5. …noroc ca nu avem metrou pt ca aceasta femeie bolnava sa poata arunca vreo fata in fata vagoanelor iar apoi toata Romania sa fie socata.

   TRIST E CA, NU NE INTERESEAZA, CAZURI CE NU SE INTERSECTEAZA CU FAMILIILE NOASTRE DE ACEEA INCHIDEM OCHII SAU PRIVIM IN ALTA PARTE! Ar fi atat de usor sa le fie create conditii acestor persoane…copiilor, batranilor da’ noi ignoram pt a fi ignorati.

   Pe langa acesti nefericiti Aradu’ colcaie de sociopati pt ca „guvernele” din Romania au ignorat mereu aceste forme de comportament iar bolile psihice sunt asimilate Satanei in societatea noastra „civilizata” . brrr

   +2 voturi
   +1
   -1
  6. La intrebarea „Vreau să aflu părerea altor părinți și cum ar fi reacționat aceștia dacă ar fi fost în locul meu.” …Ii dadeam eu tot scandal. Cand vine vorba de copii, orice parinte reactioneaza. Din pacate de agresiune, doar prin agresiune ne poti apara…

   +3 voturi
   +1
   -1
   • „Cand vine vorba de copii, orice parinte reactioneaza” … Probabil ti-au scapat imaginile cu „parintele” Pomohaci care dupa un concert de colinde in localitatea sibiana Sadu si dupa acuzatii grave de pedofilie a fost primit ca un adevarat superstar si apoi practic acoperit cu flori de mamele ce faceau coada sa-si trimita pruncii sa pupe obrazu’ „bunului parinte”…Cand faci asemenea afirmatii gandeste-te ca traiesti in Romania locul care incepe unde se termina fantezia. 😉 🙂

    0 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  8 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.