sâmbãtã, 14 decembrie, 2024

Special Arad Logo

    „Portretul artistului ca profesor” – expoziție de „pedagogie investigativă” cu artiști-pedagogi din Timișoara, Arad și București

    de Special Arad | 7 noiembrie 2024, 5:01 PM | Cultură | Regional

    0

    Vernisajul și lansarea proiectului „Portretul artistului ca profesor”, inițiat de ART ROSA (Nita Mocanu și Delia Popa) și susținut de Centrul de Proiecte Timișoara prin Bursa de creație Energie, va avea loc vineri, 15 noiembrie, ora 18:00, la Galeria Pygmalion, Casa Artelor din Timișoara.

    Proiectul constă într-o cercetare asupra conceptului de „pedagogie investigativă” și are ca rezultat preliminar o instalație multimedia formată dintr-o serie de 8 interviuri cu artiști vizuali români care sunt și pedagogi de artă, fie în învățământul general preuniversitar, fie în invățământul artistic vocațional din orașele Timișoara, Arad și București: Natalia Bica, Laura Borotea, Ciprian Chirileanu, Ema Hrițcu, Nita Mocanu, Cosmin Moldovan, Delia Popa, Diana Serghiuță. Acesteia i se adaugă o instalație interactivă de tip mind map (hartă de idei) și fotografii documentare ale spațiilor pedagogice.

    Programul zilei de vineri, 15 noiembrie, este următorul:

    •  15:00-17:00: Atelier „Pedagogia investigativă a artiștilor pedagogi”

    •  17:00-18:00: Discuții și concluzii

    •  18:00: Vernisajul expoziției

    Atelierul va consta în crearea, în timp real, a unei rețelei de idei, alături de artiștii-pedagogi participanți, în spațiul galeriei Pygmalion. Textele generate în cadrul atelierului vor rămâne expuse pe pereții galeriei, ca parte a expoziției „Portretul artistului ca profesor”.

    Proiectul cerceteaza măsura în care artiștii pedagogi utilizează metode investigative, de cercetare și de testare, în actul pedagogic și în actul artistic deopotrivă, răspunzând nevoii de reprezentare și valorizare a profesorilor de arte care își asumă un dublu rol: artiști-pedagogi, evidențiind importanța și complexitatea predării artei de către aceștia. Totodată, proiectul adresează necesitatea de a tematiza în spațiul public românesc calitatea educației vizuale și a culturii artistice a copiilor și tinerilor din învățământul de stat și este parte a unui demers de cercetare mai amplu.

    ART ROSA este o grupare artistică înființată în 2024 la Oradea de către artistele vizuale Nita Mocanu și Delia Popa. ART ROSA își propune să aducă în prim plan un actor cultural insuficient cunoscut și valorizat în societatea românească contemporană: artistul/artista/artistx- pedagog, acea categorie de artiști care sunt activi atât pe scena artei cât și în spațiile educaționale formale și/sau informale, îmbinând în mod critic și înnoitor cele două domenii. Prin metode de cercetare investigative și speculative, și prin medii ce țin mai ales de New Media și artă digitală, ART ROSA contribuie la diagnosticarea, dar și la schimbarea prin artă a învățământului din România.

    Expoziția va fi deschisă în perioada 16-30 noiembrie 2024. Program de vizitare : miercuri-duminică: 15.00 – 19.00. Acces gratuit.

    Această creație artistică a fost realizată printr-o finanțare Energie! Burse de creație, acordată de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte. Creația nu reprezintă în mod necesar poziția Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, iar acesta nu este responsabil de conținutul ei sau de modul în care poate fi folosită.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    4 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.