marþi, 5 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Neglijență în serviciu, neascultarea ordinelor primite de la șefi și comportament necorespunzător în societate, familie sau serviciu. Motivele pentru care polițiștii arădeni sunt cercetați disciplinar

  de Ioana Costaș | 23 septembrie 2023, 8:10 AM | Știri Arad

  0

  La începutul acestei săptămâni, în cadrul conferinței de presă susținută de comisarul șef Dan Stoicănescu, șeful IPJ Arad, s-a discutat despre cei trei polițiști arădeni care au atras atenția, în ultimele luni, asupra lor. Este vorba despre polițistul Cosmin Golea de la Postul de Poliție Hălmăgel, cel care a fost implicat în accidentul dintre localitățile Ionești și Ocișor (județul Hunedoara), despre care se spune că ar fi fost sub influența alcoolului în momentul producerii evenimentului rutier, despre comisarul șef Cezar Șerbănică și  scandalul/bătaia cu cumnatul său și despre comisarul Călin Grui, șeful Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, care nu și-ar fi îndeplinit atribuțiile de serviciu. Cei trei sunt cercetați disciplinar.

  În acest context, IPJ Arad a răspuns unei solicitări făcută de Special Arad despre numărul polițiștilor arădeni care au fost cercetați disciplinar în perioada 1 ianuarie – 31 august 2023, dar și pe parcursul anului 2022, pentru ce anume au fost cercetați și ce sancțiuni au fost luate împotriva acestora.

  „În anul 2023, la nivelul IPJ Arad numărul polițiștilor față de care a fost declanșată cercetarea disciplinară reprezintă 2,52% din totalul polițiștilor. Dintre aceștia pentru un procent de 1,11% s-a constatat că au comis abateri disciplinare. În anul 2022, nivelul IPJ Arad, numărul polițiștilor față de care a fost declanșată cercetarea disciplinară a reprezentat 6,5% din totalul polițiștilor. Dintre aceștia pentru un procent de 3,8% s-a constatat că au comis abateri disciplinare”, au transmis reprezentanții Poliției Arad.

  Însă procentul pentru acest an a crescut, nu foarte mult – ce-i drept – după ce a fost dispusă cercetarea disciplinară pe numele comisarului șef Cezar Șerbănică, incidentul în care a fost implicat având loc în 11 septembrie.

  În ceea ce privește cele mai frecvente abateri disciplinare comise de polițiști, IPJ Arad spune că este vorba despre neglijență manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, a dispozițiilor primite de la șefii ierarhici sau de la autoritățile anume abilitate de lege sau comportare necorespunzătoare în serviciu, familie sau societate, care aduce atingere onoarei, probității profesionale a polițistului sau prestigiului instituției.

  În ceea ce privește sancțiunile primite de polițiștii care au comis abateri disciplinare, cel mai des întâlnite au fost mustrare scrisă, diminuarea salariului funcției de bază cu 10 % pe o perioadă de 3 luni sau amânarea promovării în grad pe o perioadă de 3 ani.

  Citește și: Accident violent între Ionești și Ocișor. Un polițist arădean și o femeie sunt în comă după ce autoturismele în care se aflau s-au izbit

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.