Politica tăcerii de mormânt la închiderea Fabricii de vagoane Astra Rail Industries, cu o tradiție veche de peste 130 de ani





Cu o singură excepţie, niciun politician local, nici un responsabil din administrația locală sau județeană nu a avut vreo intervenţie după anunţul făcut luni de americanii de la Greenbrier România prin care s-a comunicat faptul că producția va înceta în fabrica din Arad.
Niciun cuvânt, nicio reacție nici după ce AJOFM Arad a anunțat că instituția a fost notificată privind concedierile colective de la Astra Rail Industries. „Vă putem confirma că am primit într-adevăr o notificare de concediere colectivă. Este vorba de 699 persoane din totalul de 777 din Arad”, a declarat Mihaela Jude, de la AJOFM Arad, pentru Special Arad.
Conturile de social media ale politicienilor locali și șefilor din administrație, ale reprezentanților guvernului și ale celor din zona de business abundă de evenimente și postări, dar luni niciunul, cu o singură excepţie, nu s-a oprit asupra celei mai triste vești din ultimele luni din Arad: americanii de la Astra Rail Industries își fac bagajele și părăsesc orașul, lăsând fără joburi 700 de arădeni. Şi punând lacătul pe încă o mândrie arădeană, pe o istorie care a început să se scrie din 1891.
Singurul care a avut ceva de zis despre cel mai trist evenimentul din ultimele săptămâni din Arad a fost Sergiu Bîlcea, vicepreședinte CJA, care a postat, scurt, pe Facebook următorul text:
„Sunt îngrijorat de decizia companiei Greenbrier de a închide fabrica Astra Rail din Arad, ceea ce va afecta multe familii din comunitatea noastră. Este obligatoriu să demarăm discuții cu sindicatele și patronatul pentru a evalua opțiunile și ceea ce putem face în viitor.
Este important să protejăm comunitatea noastră și să asigurăm dezvoltarea în viitor. Orientarea noastră spre sprijinirea investițiilor înseamnă un sprijin pentru crearea și susținerea locurilor de muncă, oferirea unor alternative în cazul unor decizii de acest gen”.
De ce americanii de la Astra Rail Industries au renunţat doar la Arad?
În anunțul americanilor, motivul închiderii fabricii din Arad era astfel justificat: “Datorită provocărilor dificile şi accelerate de pe piaţa locală, compania Greenbrier România intenţionează să îşi înceteze operaţiunile de producţie, desfăşurate la fabrica din Arad. Această decizie a fost influenţată de mai mulţi factori, printre care presiunile tot mai puternice de la nivelul industriei de profil, costurile operaţionale în creştere prin comparaţie cu celelalte fabrici, dar şi constrângerile logistice legate de vechimea unităţii şi de mediul urban”.
Sursele ZF (Ziarul Financiar) spuneau, încă de la început lui martie, că fabrica ar fi afectată de posibila anulare a unei comenzi de vagoane din Statele Unite, fapt care o făcea necompetitivă.
Cu toate că Greenbrier România a decis să închidă fabrica din Arad şi să renunţe la toţi muncitorii, păstrând în firmă doar inginerii și staff-ul administrativ, compania americană a anunţat că va continua să îşi consolideze operaţiunile de producţie la fabricile din Caracal şi Drobeta Turnu Severin:
„Această realiniere strategică întăreşte angajamentul pe termen lung al Greenbrier faţă de linia de producţie de vagoane din România. Compania intenţionează să continue să investească în aceste unităţi de lucru pentru a sprijini dezvoltarea acestora pe termen lung. Comenzile existente vor fi onorate din aceste locaţii, iar strategiile de achiziţii şi logistică vor fi ajustate în funcţie de necesităţi”.
Fapt care ar trebui să ridice multe semne de întrebare pentru oficialii din Arad, în condițiile în care orașul nu a reuşit să îşi depăşească, în ciuda eforturilor, dar mai ales a laudelor locale, condiţia de oraş muncitoresc. Ori, în absenţa comenzilor pentru fabricile din Arad şi în absenţa firmelor, în marea lor majoritate străine, care să angajeze şi să ofere slujbe pentru muncitori, din Arad nu va rămâne decât un oraş părăsit. Gol.
Americanii au trimis în somaj tehnic aproape 700 de muncitori din Arad, cea mai mare concediere colectivă din acest an din judeţ. Din ianuarie până în 7 aprilie 2025, la AJOFM erau înregistraţi doar 85 de angajaţi vizaţi de concedierile colective.
Trimiterea angajaţilor arădeni în şomaj se întâmplă la nici doi ani după ce compania şi-a crescut numărul angajaţilor cu 12%. Potrivit ultimelor date pe 2023, consultate de ZF, Astra Rail Industries şi-a majorat cu 12% numărul angajaţilor, ajungând la aproape 2.300 de salariaţi, iar businessul din 2023 crescuse cu 50%, ajungând la valoarea de 1,2 miliarde de lei.
La acel moment, fabrica din Arad era cea mai mare din companie. Cele trei fabrici, întinse pe 357.000 de metri pătraţi, aveau o capacitate de producţie de 5.000 de vagoane de marfă pe an, cea mai mare capacitate din Europa. Toate vagoanele mergeau la export, în special în vestul Europei, în condiţiile în care nu existau cereri la nivel naţional.
Cum au reacţionat arădenii la anunţul închiderii fabricii?
Despre moartea uneia dintre fabricile-etalon ale Aradului au vorbit ieri, la anunţul făcut de compania americană, mulţi arădeni, pe reţelele sociale (vezi AICI una dintre discuțiile de pe contul Aradului de altădată, de unde vin și cele mai multe poze din colajul nostru). Cei mai mulţi au punctat faptul că înainte de 1990 nu exista familie care să nu aibă un membru sau o rudă care să fie angajată aici.
Mulţi dintre arădeni au insistat şi pe terenurile deţinute de Greenbier în Arad, pe faptul că acestea sunt situate în inima oraşului, că acestea valorează o avere, temându-se că, de acum înainte, fie aceste suprafeţe imense vor fi abandonate, aşa cum a fost/este cazul terenurilor ocupate de IMAR şi Tricoul Roşu sau terenurile celor două fabrici de zahăr, ori a fabricii de spirt şi drojdie, fie vor deveni spaţii numai bune ca dezvoltatorii imobiliari să facă alte blocuri şi alte supermarketuri.
Parte din arădeni şi-au amintit de vremurile bune ale fabricii de vagoane şi drumul parcurs de aceasta după anii 90 şi de ce a însemnat fiecare etapă din evoluţia acesteia, până la moartea ei, anunţară într-o zi de luni, aprilie 2024, de către cei de la care aşteptăm de-o viaţă salvarea: americanii.
„Greenbier apreciază profund istoria îndelungată a producţiei de vagoane din Arad şi dedicarea forţei de muncă. Compania este implicată 100% în acest proces şi va coopera îndeaproape cu sindicatele şi comunitatea locală pentru a oferi sprijin angajaţilor afectaţi, pe parcursul acestui proces de tranziţie. Se vor depune toate eforturile pentru asistenţa colegilor afectaţi, atât prin suport de consiliere profesională, cât şi prin onorarea contribuţiilor pentru toţi colegii a căror muncă a fost esenţială de-a lungul anilor”, spun reprezentanţii companiei.
(Fotografie preluată din comentariile de la postarea de pe Facebook a Aradului de Altădată)
Traseul Fabricii de vagoane din Arad
Americanii au venit în Arad în anul 2016. Atunci, gigantul Greenbrier, controlat de coloşi financiari precum BlackRock, RBC sau Merrill Lynch, a preluat pachetul majoritar al Astra Rail. Au plătit pentru fabrica arădeană 60 de milioane de euro. În aprilie 2025, acelaşi gigant Greenbrier a anunţat închiderea activităţii aici. Închidere care pune lacăt pe una dintre cele mai bogate şi complexe istorii arădene strâns legată de evoluția industriei feroviare din Arad și din România.
Totul a pornit în 1891, când a fost înființată Fabrica de Mașini, Vagoane și Turnătorie de Fier a societății pe acțiuni „Johann Weitzer” în Arad. Se spune că aceasta a fost prima fabrică de locomotive cu abur pentru ecartament normal din Transilvania. În 1896, fabrica a produs prima sa locomotivă cu abur, seria 377, destinată trenurilor de călători și marfă pe linii secundare, iar de atunci şi până în 1922, la Arad s-au construit 125 de locomotive, potrivit aradcityguide.ro.
În 1921, fabrica a preluat bunurile producătorului de automobile „Marta” din Arad, formând Uzina de Vagoane Astra Arad, concentrându-se pe construcția de vagoane. De-a lungul timpului, uzina a trecut prin diverse schimbări de nume și restructurări, devenind unul dintre cei mai importanți producători de material rulant din țară. În perioada comunidtă, fabrica a fost naţionalizată.
După Revoluție a continuat activitatea, fiind privatizată și împărțită în două entități distincte.
Astra Vagoane Călători SA a fost înființată în 1998, prin separarea diviziei de vagoane de călători de restul fabricii. La ora actuală această parte este deținută de omul de afaceri arădean Valer Blidar, care a preluat-o în anul 2000. Fabrica produce tramvaiele Imperio, care circulă în municipiul Arad.
Astra Vagoane Arad SA, divizia producătoare de vagoane de marfă, a fost vândută în 1999 către compania americană Trinity Industries Inc.
În 2002, International Railway Systems (IRS) a fost fondată și a achiziționat MEVA SA din Drobeta Turnu Severin. Ulterior, în 2004, IRS a preluat ROMVAG SA din Caracal, iar în 2006 a cumpărat activele europene ale Trinity Industries, inclusiv Astra Vagoane Arad.
IRS a devenit astfel un jucător major pe piața europeană de material rulant.
Compania nu a scăpat însă de criza din 2008-2010, fabricile sale intrând în 2010 în insolvenţă.
În 2012, activele fabricilor Astra Vagoane Arad, Meva și Romvag au fost reorganizate sub numele de Astra Rail Industries. Compania a fost achiziționată de investitorul german Thomas Manns, care a relansat producția și a adus pentru fabricile din portofoliu comenzi importante din Europa de Vest. În 2016, compania a fost vândută de german gigantul american Greenbrier, controlat de entități precum BlackRock, RBC și Merrill Lynch, care a preluat pachetul majoritar al Astra Rail într-o tranzacție de 60 de milioane de euro.
(Marta, fotografie preluată de pe contul de Facebook al primarului Călin Bibarț, de la momentul negocierii actului de donație)
Care este valoarea terenurilor Astra Rail Industries Arad?
Care este valoarea actuală a terenurilor deţinute de Astra Rail Industries în Arad?
Dificil de spus. Totuşi, e estimare poate fi făcută dacă se ia în calcul valoarea tranzacţiilor anterioare ale terenurilor deţinute de compania americană. Metru pătrat fusese calculat în 2007 la 465 euro, dar acum cu siguranță aceste valori sunt duble, în condițiile în care piața imobiliară a evoluat semnificativ din 2007 până în 2025.
În 2007, potrivit Bursa.ro, Astra Vagoane Arad a vândut aproximativ 17,67 hectare (176.700 mp) de teren, reprezentând circa 50% din suprafața totală deținută la acel moment. Valoarea estimată a întregului amplasament al fabricii din Arad era atunci de 80 de milioane de euro. Mai recent, în noiembrie 2021, aceeași companie a donat Primăriei Arad un teren de 3.799 mp, incluzând clădirea fostei fabrici „Marta” (imobilul în suprafaţă de 2.879 mp).
Citeşte mai multe despre donația Marta AICI.
Ce aşteptări au angajaţii Astra Rail Industries?
Până în acest moment, angajaţilor ce vor urma să fie puşi pe liber în vară le-au fost promise 2 salarii compensatorii. Liderii de sindicat sper că în urma negocierilor, ce vor fi purtate la finele săptămânii, beneficiile celor care vor fi concediaţi să crească. Despre ce speră liderii sindicali din negocierile cu cei de la conducerea Astra rail Industries puteţi citi mai jos:
Potrivit lui Ciprian Pele, liderul sindicatului de la Astra Rail Greenbrier, activitatea fabricii din Arad se va opri undeva în 26-28 iunie. Muncitorii de aici au acum comenzi pentru mai multe vagoane, acestea acoperind două luni.
Citeşte şi:
Comentariile portalului
Aradul fiind un oraș mic, judecătoria e putred dă coruptă... Credeți că degeaba a fost mutată speța din Timișoara aici și interlopii sj câștigat!?
Da' dă zilele festive, primăria va avea voie cu coroane!?
În cadrul Judecătoriei Arad funcționează o caracatiță foarte bine organizată. Cabinete de avocați în strânsă legătură cu judecătorii. Domnul Fritz ar trebui să-l (...)