miercuri, 24 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Poliția, chemată astăzi la Șiștarovăț! Sătenii sunt cu nervii la pământ după ce proprietățile le-au fost „violate” de o firmă de exploatare lemnoasă

    de Lucian Dănilă | 4 februarie 2021, 11:31 AM | Recomandările editorilor | Reportaj

    3

    Șiștarovăț… Numele unei localități din Arad care mi-a atras atenția la începutul anilor 2000, vreme în care frații Cristian și Călin Mureșan aveau ambiția de a construi aici un circuit de Formula 1.

    Această mică localitate are o populație de aproximativ 350 de locuitori, cu tot cu satele Cuveșdia, Labașinț și Varnița. Aici au văzut lumina zilei Sever Bocu, fost deputat și ziarist reputat în prima jumătate a secolului trecut, dar și Ioan Suciu, organizator al Marii Uniri de la 1918 alături de Vasile Goldiș și Ștefan Cicio Pop.

    Nu am fost niciodată la Șiștarovăț până în zilele trecute când am fost chemat la fața locului de câțiva oameni din zonă. Nu m-au chemat acolo de bine ce le merge, nici la o bere sau o cafea la birtul din comună, ci ca să-mi arate unele probleme cu care se confruntă oamenii din comună. Comuna e la 5-6 kilometri distanță de Lipova, iar dacă nu știi drumul riști să ajungi pe niște căi pe care poți să te alegi cu o roată ruptă la mașină. Am intrat în Lipova venind dinspre Zăbrani și la un moment dat am virat dreapta spre Băile Lipova, pentru că pentru a ajunge la Șiștarovăț, „ții drumul pe lângă băi”. Nu știu cu ce au păcătuit oamenii din zona aia a Lipovei, dar mă simțeam ca pe un teren minat și mașina se legăna atât de tare de parcă eram naufragiat într-o furtună de multe, multe grade. Parcă-i și vizualizam pe Lewis Hamilton, Sebastian Vettel sau Fabio Briatore trecând cu zâmbetul pe buze, cu limuzinele lor, peste craterele din Lipova. Drumul chiar pare de pe vremea bazarului turcesc din localitate…

    Ajuns la intrarea în comuna Șiștarovăț, oamenii mă așteptau chiar la intrare să nu cumva să mă pierd, deși localitatea are doar vreo cinci străzi și jumătate. Asfalt găsești doar pe strada principală, și ăla pus cu zgârcenie probabil prin secolul trecut. Paralel cu „principala” sunt tot felul de drumuri care duc la gospodăriile oamenilor, dar cu mașină mică e un risc major să te aventurezi. Altfel, oamenii sunt gospodari, în fața fiecărei case fiind unul, două sau chiar mai multe utilaje agricole.

    Citește și: Unde-i lege, nu-i tocmeală. Asta dacă nu ești de la Cuveșdia, acolo unde Primăria dă cu stângu-n dreptu’ și apoi cu stângu-n gard

    Apoi a început aventura. Oamenii m-au plimbat prin comună și prin împrejurimi și parcă simțeam cum aici a încremenit timpul. Terenuri parcă virgine „zgâriate” pe alocuri de drumuri de pământ, drumuri pe care odată plecat te tot gândești dacă mai e și cu întoarcere. Urcat pe dealurile din zonă, mă uitam la telefonul mobil dacă am semnal și răspunsul a fost negativ: NU. Mă și gândeam că dacă ne împotmolim pe acolo vom pleca pe jos așa cum au făcut cu mai bine de două secole în urmă Horia, Cloșca și Crișan când au luat-o spre Viena, la întâlnirea cu împăratul. Din când în când mai mă loveam cu capul de plafonul mașinii, sau chiar de geamul din dreapta mea. Adrenalina a fost prezentă tot timpul și mă simțeam ca la un campionat de off-road.

    Nu voi reda cronologic ceea ce am văzut la Șiștarovăț. Voi începe cu subiectul care arde cel mai tare, cu proprietățile oamenilor care au fost efectiv „violate” de o firmă de exploatare lemnoasă. Pentru a-și căra marfa, exploatatorii efectiv au construit un drum prin terenurile oamenilor, drum nivelat cu lama. ILEGAL… Iar ceea ce m-a enervat cel mai tare a venit după, adică după ce am vorbit cu primarul.

    144746341 163518045314283 8493760671158336280 n

    Foto: Drumul care străbate proprietățile oamenilor

    Edilul localității se numește Dorel-Marinel Jurjescu și e „păstor” pe acolo de aproape 17 ani. Începutul discuției a fost oarecum delicios:

    • Bună ziua, dom’ primar, sunt Lucian Dănilă de la ziarul Special Arad și am fost în urmă cu câteva zile la dumneavoastră prin comună.
    • Știu, ați fost joi și v-ați plimbat cu un tractor. (n.m. nu era chiar tractor) – mi-a răspuns Dorel-Marinel Jurjescu.

    La cât de mică e localitate cred că primarul știa că mă apropii de Șiștarovăț imediat după ce am trecut de Băile Lipova. De 17 ani „șef de comună”, lui Jurjescu și celor ca el nu-i scapă nimic din ceea ce se întâmplă pe acolo. Chiar asta m-a enervat, faptul că acești primari străvechi te mint la fel de ușor cum respiră atunci când vor să-și apere interesul.

    • Dom’ primar, cum se numește firma de exploatare lemnoasă care a distrus proprietățile oamenilor?
    • Nu știu… Nu știu cum se numește.

    Cum să nu te enervezi? Adică primarul știe cu zi și cu oră, chiar cu mijloc de transport, când am fost eu două ore în viața mea de peste patru decenii la el în comună, dar nu știe nimic despre firma care-i exploatează materialul lemnos de la el de acasă.

    Cu ar putea crede cineva că acea firmă de exploatare lemnoasă a făcut acel drum fără știrea primarului din moment ce acesta știe tot ce intră și iese din comună aproape în timp ce se întâmplă aceste lucruri?

    Oamenii sunt cu nervii la pământ tocmai din cauza… pământului. Da, sunt cu nervii la pământ pentru că acel drum făcut cu lama de cei care exploatează lemnul le strică planurile. „Nu își mai pot băga pământurile la APIA pentru că au făcut acel drum. Cei de la APIA vin și filmează sau fac poze din aer, iar dacă ai drum pe proprietatea ta nu poți să îl înscrii”, mi-au spus localnicii.

    Informat că am fost prin zonă, primarul s-a gândit să ia niște măsuri. „Mâine vine poliția acolo, la fața locului. Trebuie găsită o rezolvare la situația asta. Vor veni și cei de la firma de exploatare lemnoasă și oamenii care au terenuri acolo să se ajungă la o înțelegere, să se rezolve cumva situația acelor terenuri”, mi-a spus primarul Jurjescu.  

    Nu știu cum se va rezolva această situație, dar locuitorii din comună au mari rezerve. „Înscrierile în APIA se fac până pân’ prin aprilie. Dacă ei vin acum și însămânțează iarbă, păi iarba aia nu crește până pe la sfârșitul lui mai. Vin ăia de la APIA, fac poze de sus și văd drumul. N-o mai fi nimic cu pământurile alea”, spun localnicii.

    144175772 849874469184901 9207648036768431296 n

    Foto: Așa arată bazinul sau fântâna de adăpat animale în care localnicii spun că s-au investit 25.000 de lei

    Dacă tot am ajuns la Șiștarovăț, oamenii m-au plimbat să îmi arate mai multe dintre problemele comunei. M-au plimbat pe pășunea localității, acolo unde am putea avea o nouă variantă a baladei Miorița. Protagoniștii nu sunt baciul ungurean, baciul moldovean și cu cel vrâncean, ci baciul… șiștarovițean și cu cel vâlcean. Baciul localnic își crește oile pe pășunea lui, dar în urmă cu puțină vreme a descălecat la Șiștarovăț un cioban venit tocmai din Vâlcea. „Și-a dus oile cu TIR-ul și le-a descărcat chiar la mine pe pășune. M-am dus la primar și el a zis că nu știe nimic. Am fost și la poliție, și eu si ciobanul venit din Vâlcea, să dăm declarații”, spune ciobanul localnic. Ciobanul venit din Vâlcea este ginerele finului primarului. Sună complicat?

    Acum, ciobanul din Vâlcea a fost mutat pe pământurile asociației comunale, una despre care localnicii spun că este controlată de primar, dar dom’ Jurjescu neagă vehement: „nu avem noi, Primăria, nimic cu Asociația…”

    Tot localnicii mi-au spus că s-au investit chiar pe lângă acele stâne 25.000 de lei pentru un bazin de adăpat animalele, sau fântână, ceva de genul. Construcția e paragină, niște fier beton, multe buruieni și cam atât. Primarul Jurjescu nu a știut despre ce vorbesc: „nu știu unde e asta. Noi n-am făcut asemenea investiții”.

    cazan 3

    Foto: Cazanul de țuică din comună este chiar peste drum de parcul copiilor

    Cumva, primarul a recunoscut că el controlează cazanul de țuică din sat.

    • Dom’ primar, mi s-a spus că dumneavoastră controlați cazanul din localitate…
    • Da, dar nu mai e pe mine, l-am trecut pe altă persoană.
    • Păi cazanul e peste drum de parcul copiilor și gardul e tot rupt, existând oricând pericolul ca acolo să cadă copiii și, Doamne ferește, să se înece în borhot.
    • O să vorbesc cu cei de la cazan să repare gardul… (n.m. mi-a spus primarul)

    Pe lângă cazan își fac veacul câteva gâște care mi-au adus aminte de copilărie după ce gâscanul și-a umflat pieptul și m-a „sâsâit” ca să mă îndepărteze de drăguțele lui.

    Deci, în concluzie, dintre toate problemele, la una, cea mai arzătoare, i se caută rezolvarea chiar astăzi. Polițistul satului, șeful de post, merge la întâlnirea proprietarilor de terenuri cu cel care exploatează lemnul. Celelalte își vor găsi și ele rezolvarea, dar mai este vreme, că după discursul pur politicianist al străvechiului primar Jurjescu, la Șiștarovăț totul sclipește, iar unde nu sclipește îi va da luciu în curând…

    PS: Chiar în zilele trecute am văzut o știre despre Șiștarovăț. Primăria a fost amendată de Garda de Mediu cu 5.000 de lei pentru că a tăiat șapte tei din fața clădirii administrative pentru a face parcare. „Primarul a zis că va plăti din buzunarul lui banii ăia. Dar acolo tot e o problemă, că cei de la Primărie nu au nici un aviz, nicio autorizație de construcție la parcarea aia”, spun localnicii.

    Nu-i niciun bai. Se va rezolva și asta, că ce sunt 5.000 de lei pentru cineva care e primar de comună de aproape 17 ani?

    Am mai scris în urmă cu doi ani și câteva luni despre Șiștarovăț. Atunci, contabilul primăriei a dispărut fără urmă tocmai după un control al Curții de Conturi. Primar era același Dorel-Marinel Jurjescu. De atunci, nimeni nu mai știe nimic despre soarta contabilului. Curat-murdar…

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    5 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.