sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    „Podul groazei” din județul Arad a ajuns subiect în presa națională

    de Tomck@t | 8 august 2017, 9:02 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

    0

    „În secolul XXI, ca să traversezi cu bine Crișul Alb în zona comunei Pilu ține de noroc. Podul din lemn din Vărșand, comuna Pilu, județul Arad, pe care îl traversau sătenii ca să își lucreze pământurile, a putrezit și s-a rupt acum un deceniu. Chiar și așa, zeci de oameni se încumetă și astăzi să treacă podul, riscând să cadă în apele învolburate” — scrie ziarul Evenimentul Zilei. Este vorba despre același pod subrezit despre care a scris și Special Arad în luna iunie.

    EVZ vine și cu o noutate în acest subiect, rămâne însă de văzut când se va transforma noua soluție din teorie în practică. Administratorii județului au decis să tranșeze dramatic situația: vor demola podul, apoi vor atribui drumul pe care se găsește acesta, DJ 709K, unei primării comunale.

    Nu comunei Pilu, de la care a fost preluat, ci comunei învecinate. „În anul 2014, Consiliul Judeţean a demarat procedura de contractare pentru întocmirea unui studiu de fezabilitate, dar tronsonul nu a putut fi înscris în cartea funciară pentru că pe traseul său au fost identificate terenuri private. Acest pod fiind foarte degradat a fost închis circulației, urmând a fi întocmită o documentație tehnică pentru demolare. Consiliul Judeţean Arad intenţionează ca după demolarea podului să predea drumul la Primăria Zerind, urmând ca aceasta să rezolve problema terenului şi înscrierea în cartea funciară”, a mai declarat, pentru EVZ, Iustin Cionca, preşedintele CJ Arad.

    Publicația mai notează că în toată această poveste (care – la ora actuală – nu e departe de a deveni una de groază, am adăuga noi) din jurul podului, există un câștigător. Nu e vorba de primarul reales, aflat acum la al treilea mandat. Dacă vărșăndenii tot nu mai puteau ajunge la terenuri peste podul putrezit, o companie agricolă daneză a ofertat vărșăndenii să și le vândă. Cei mai mulți au făcut-o, iar banii încasați au fost sub prețul pieței. Din sutele de familii din Vărșand, doar câteva mai au acum pământ peste apă, vreo 400 de hectare, restul de peste 1.100 ha fiind proprietatea străinilor.

    Având în vedere că nu se știe câtă apă va mai curge pe Crișul Alb până când se va demola podul actual și până când Primăria din Zerind va face rost de fonduri pentru un nou pod, respectiv până când construcția acestuia se va finaliza… câștigătorii rămân, în continuare, companiile din străinătate. Nicidecum localnicii.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.