Poate fi sinestezia învățată?

  de Special Arad | 12 June 2014, 4:39 PM | Știință

  0

  Atunci când scria piesele de teatru şi povestirile care îl vor face celebru, Anton Cehov ţinea un jurnal în care îşi nota observaţiile în legătură cu lumea din jurul lui, micile detalii pe care ceilalţi oameni păreau că nu le văd. Se pare că modurile diferite de percepţie creează tipuri diferite de cunoaştere şi înţelegere.

  Olympia Colizoli nu vede lumea cum o vezi tu. „Pentru mine, timpul și cifrele sunt aranjate într-un spațiu fizic. Zile, săptămâni, luni, ani sai secole, toate au forme, iar eu folosesc acele forme să-mi organizez planurile mentale. Mi-a luat mult timp până am realizat că alți oameni nu gândesc la fel”, spune Colizoli, un medic de neuroștiință cognitivă.

  Unii oameni văd culori, mirosuri sau sunete când citesc cuvinte. În cazul lui Colizoli, cifrele au o anumită dimensiune, formă sau o altă proprietate fizică. De exemplu, vârsta oamenilor sunt exprimate prin linii curbate. Ea studiază, de altfel, sinestezia la Universitatea din Amsterdam, fiind curioasă dacă s-a născut cu această trăsătură ori a fost învățată pe parcurs, scrie BBC Future.

  Dacă ai putea să-ți antrenezi mintea să gândească în acest fel, ar putea să-ți ridice creativitatea la un alt nivel. Unul dintre celebritățile care are această trăsătură interesantă este Pharrel Williams, care vede muzica în culori. Odată chiar spunea într-un interviu pentru O Magazine (revista lui Oprah Winfrey) că nu ar fi reușit să facă muzică fără acest lucru.

  Sprint Sound Sessions - Show

  Dar poţi învăţa să guşti numere, să miroşi cuvinte sau să auzi culori? Și chiar dacă da, ar funcționa la fel ca și în cazul celor cărora acestea se întâmplă în mod natural?

  Oamenii de ştiinţă nu sunt siguri ce dă naştere acestui fenomen ciudat şi numeroaselor sale forme, însă o nouă cercetare sugerează că oamenii care experimentează grafema sau sinestezia culorilor (una dintre cele mai comune forme ale tulburării, care face ca literele şi numerele să fie asociate cu anumite nuanţe) ar trebui probabil să-i mulţumească lui Fisher-Price (o companie care produce jucării) pentru experienţele lor senzoriale încâlcite.

  Elizabeth Preston explică pe Inkfish:

  Cercetătorii Nathan Witthoft şi Jonathan Winawer de la Stanford au descoperit, vorbind cu anumiţi oameni şi fiind contactaţi online de persoane care suferă de sinestezie, un grup de oameni care împărtăşesc un set de asocieri literă-culoare ”uimitor de asemănătoare”. Dintre cei 11 subiecţi, 10 şi-au amintit că avuseseră (sau încă mai aveau) un anumit set de magneţi de frigider cu literele alfabetului, produs în anii 1970 şi 1980.

  p020rq4t

  Cei care au această însuşire nu se consideră diferiţi faţă de restul oamenilor

  Multă vreme, fenomenul sinesteziei nu a fost luat în serios de către oamenii de ştiinţă. Una dintre explicaţiile oferite era că oamenii care au experienţe sinestezice de fapt nu fac decât să experimenteze anumite amintiri într-o manieră foarte intensă, unică lor. O altă explicaţie era că sinestezia este pur şi simplu o metaforă. Atunci când un sinestezic spune că vede culoarea albastră când aude nota do, el nu are realmente o senzaţie vizuală a culorii albastre, ci doar face un fel de metaforă. Cu toate acestea, s-a pus problema dacă este o legătură între acest fenomen şi capacitatea noastră obişnuită de a crea şi înţelege metafore? Poate metafora este o formă abstractă de sinestezie?

  p020rq6k

  Într-un studiu cu aproximativ 50.000 de subiecţi, au fost găsiţi 20 care să aibă capacitatea de sinestezie, şi astfel s-a arătat că sinestezia este relativ des întâlnită în rândul oamenilor. Cei care au această însuşire nu se consideră diferiţi faţă de restul oamenilor, pentru că ei cred că toţi ceilalţi au aceleaşi senzaţii ca şi ei, scrie Doxologia.ro.

  Grupul de cercetători, din care fac parte neurologi, psihiatri şi fizicieni, a încercat să explice această capacitate a creierului, însă nu a reuşit să treacă definitiv de stadiul de presupuneri. O primă ipoteză ar fi aceea că în creier au avut loc anumite inversiuni între funcţiile lobilor temporali care se ocupă cu auzul şi cei occipitali responsabili cu văzul, o „activarea încrucişată“ a două sau mai multe arii cerebrale implicate în interpretarea informaţiilor senzoriale. Adică unii nervi rămân conectaţi la mai multe arii în loc să se specializeze pe diverse domenii. O altă ipoteză susţine un dezechilibru chimic asociat cu faptul că anumite droguri, precum LSD sau mescalina, droguri care au o structură chimică similară cu cea a neurotransmiţătorilor, produc efecte sinestezice. Dar mult mai plauzibilă este ipoteza care afirmă că în urmă cu mii de ani toţi oamenii erau astfel dotaţi de la natură, însă viaţa civilizată ne-a estompat anumite capacităţi, printre care şi sinestezia. Fizicianul Christian Bergson, expert în teoria undelor şi oscilaţiilor, a spus că, „din punct de vedere mecanic sau optic, sunetele şi spectrul vizibil reprezintă, de fapt, nişte unde care se deosebesc doar prin frecvenţă şi lungimea de undă. Este foarte posibil ca unele creiere care posedă capacitatea de sinestezie să poată recepţiona undele din spectrul auditiv şi simultan să se producă o reflexie de senzaţii, din zona scoarţei cerebrale care acoperă senzaţiile din spectrul luminii. Noi am dovedit că existenţa acestei însuşiri miraculoase este reală“.

  Sinestezia este reală

  Alţi cercetători au gândit undele luminoase ca fiind de fapt modele de imagini. Adică ceea ce la nivel perceptiv apare ca o corelaţie strânsă între sunete şi lumină se poate manifesta mai ales în stările înalte de conştiinţă, dar şi în anumite evenimente neurofiziologice de graniţă sau în unele momentele-cheie, de aşa-zisă inflexiune, ce apar în sfera psihicului (de exemplu evenimentele trăite de cei ce se află la graniţa dintre viaţă şi moarte).

  Cunoscuta revistă „Nature“ a comentat cazul unei femei, Elizabeth Sulston, înzestrată cu o capacitate rară – aceea de a simţi gustul muzicii. Femeia, de profesie muzician, simte pe limbă un gust anume, dulce, amar sau acrişor, ori de câte ori aude o anume notă muzicală. În plus, acestea se asociază în mintea ei şi cu diferite culori. Combinaţia între văz, auz şi gust este mai puţin frecventă şi astfel cazul ei, cu atât mai incitant. Potrivit cercetătorului Vilayanur Ramachandran, procese similare sinesteziei ar putea sta la baza abilităţilor creative.  El a spus că „nu este întâmplător că acest sindrom este de opt ori mai frecvent în rândurile artiştilor decât în cadrul populaţiei generale“.

  alloftheabove1

  Creativitatea cuprinde abilitatea de a face metafore şi analogii între domenii aparent fără nici o legătură. Prin urmare, acest lucru pare să sugereze, pe de o parte, că metafora este ea însăşi o formă de sinestezie şi, pe de altă parte, că sinestezia are loc în acele zone din creier specializate în formele superioare de interpretare.

  Oricum am privi, sinestezia este reală şi dezvăluie ceva din capacităţile extraordinare ale fiinţei şi poate puţin din misterul Creatorului ei.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.