Planuri mărețe la DDAC Arad: un centru de vârstnici dedicat bolnavilor pentru care nu există legislație de sprijin





Oana Pârvulescu, directorul Direcției de Dezvoltare și Asistență Comunitară, împreună cu Alina Mrejeru, şeful serviciului de Proiecte, Strategii Sociale şi Logistică, au prezentat miercuri raportul de activitate al instituției, prezentând mai pe larg două proiecte importante aflate deja în curs de desfășurare și unul planificat să fie lansat în curând.
Proiectele cele mai importante pentru anul în curs care sunt deja în curs de desfășurare sunt proiectul în parteneriat cu CTP Arad care asigură transport gratuit pentru persoanele cu handicap (un microbuz care stă la dispoziția beneficiarilor de la ora 05:00 până la 23:00, dar care trebuie rezervat cu o zi înainte prin telefon la DDAC) și proiectul în parteneriat cu Primăria Arad care a oferit locuințe sociale unui număr de 30 de tineri majori care au locuit în căminul social al DDAC de la 1 an, până chiar la 7 ani și care au fost pregătiți în prealabil pentru o viață independentă.
„Cu specialiștii noștri am încercat să le oferim condiții cât mai bune de dezvoltare mai ales emoțională, pentru că vorbim de tineri cu probleme, tineri proveniți din sistem de protecție a copilului și nu este ușor pentru ei. Aceștia au primit chiar de curând locuințele, acum ne pregătim să facem mutările și, totodată, ne pregătim să lansăm un apel comunității locale pentru a strânge donații, de la un pat, o mobilă, orice care poate să le vină în sprijin, pentru că nici pentru noi nu ar fi ușor să ne mutăm într-un apartament nou și să nu ne permitem că îl utilăm…”, a spus Oana Pârvulescu, directorul DDAC Arad.
Tinerii sunt toți majori, toți lucrează, fie că și-au găsit singuri locuri de muncă, fie că Direcția le-a găsit servici și sunt monitorizați în continuare pentru că ei până la majorat au crescut complet dependenți de sistem și astfel trecerea să nu fie prea bruscă pentru ei.
Ca planuri de viitor, pe lângă setul de acțiuni pe care îl promovează în fiecare an, DDAC are o parte nouă de proiecte pe care dorește să le implementeze, dintre care cel mai de amploare este înființarea unui centru de vârstnici bolnavi dar care, din cauza legilor actuale, au rămas în afara sistemului.
„De-a lungul timpului am constatat că sunt anumite lacune în cea ce privește serviciile sociale mai ales pe partea de persoane care nu au o protecție medicală, mă refer la cei care nu sunt încadrați la grad de handicap, nu pot fi încadrați, dar ei într-adevăr sunt bolnavi, în același timp nu îndeplinesc încă condițiile de a intra în sistemul pentru centrul de vârstnici pe calea Bodrogului. Practic proiectul este pentru aceste persoane – sunt din ce în ce mai multe cazuri care intră în comisia noastră de internare-externare – și nu avem ce să facem cu ele și, totodată, noi suntem serviciu de asistență socială, nu-i putem lăsa așa. Astfel împreună am gândit un proiect de a dezvolta un centru. Sperăm să aplicăm pe una din liniile POR care se vor deschide în curând”, a spus Oana Pârvulescu.
Este vorba de un centru pentru persoanele deplasabile-nedeplasabile, dar care nu sunt neeapărat încadrate într-un grad de handicap, practit ele fiind bolnave, dar nu pot fi ajutate legal, prin legile existente. Dacă proiectul va primi această finanțare, centrul este planificat să funcționeze în spațiul centrului existent de pe Bodrogului și, pentru început, va avea o capacitate de 20 de locuri.
Comentariile portalului
Dragă Propagandică, Vreau să te informez că eu nu sunt nici candidat, nici doctor în matematici ca să mă las intimidat de un "galerist" ca tine. Asta, ca răspuns (...)
În primul rând, nu am dpus că ar fi analfabeți și mai știu eu cum. Apoi, cred că experiența de viață și, poate, bruma de cultură politică (...)
Manipularea continua, doar că s-a predat ștafeta de la un "jurnalist" la alt "jurnalist". * Prin anii 2018 și 2019, când era Dragnea pericolul numărul unu, mai țineți minte cum (...)