vineri, 12 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Consiliul Local hotărăște costurile pentru instituționalizarea vârstnicilor la Centrul de Îngrijire din Arad

  de Raluca Medeleanu | 25 februarie 2020, 12:53 PM | Administraţie

  0

  Municipalitatea a stabilit care va fi costul de întreținere aferent anului 2020 pentru persoanele instituţionalizate în Centrul de Îngrijire pentru Persoane Vârstnice Arad (aflat în subordinea Direcției de Asistență Socială Arad). Sumele diferă în funcție de gradul de dependenţă a persoanelor și vor fi aprobate în cadrul ședinței de Consiliu Local Municipal din 28 februarie.

  Astfel, pentru persoanele dependente costul lunar mediu se ridică la 3255 lei, pentru cele semidependente la 3233 lei, iar pentru cele independente la 3222 lei, din care doar o parte trebuie achitată de beneficiari sau de aparținătorii acestora.

  Menționăm că persoanele vârstnice fără venituri și fără susținători legali nu datorează contribuția de întreținere, aceasta fiind asigurată din bugetul local. Pe de altă parte, persoanele vârstnice care au venituri și sunt îngrijite în cămin datorează contribuția lunară de întreținere în cuantum de 60% din valoarea veniturilor personale lunare, iar diferența se va plăti de către susținătorii legali ai persoanelor vârstnice îngrijite în cămine, dacă realizează venit lunar, pe membru de familie, mai mare decât valoarea netă a salariului de bază minim brut stabilit potrivit legii.

  Pentru întregul an 2020, potrivit raportului de specialitate, din totalul de cheltuieli a Centrului, 5.351.900 lei sunt cele pentru beneficiarii dependenți, pentru cei semidependenți 5.315.779 lei, iar pentru cei independenți 5.276.036 lei. Din aceste cheltuieli, beneficiarii sau susținătorii legali ai acestora (familia) vor trebui să achite pentru serviciile oferite de Centrul de Îngrijire următoarea sumă, după caz: 1432 lei pentru persoanele independente, 1790 lei pentru persoanele semidependente, sau 1945 lei pentru persoanele dependente.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.