duminicã, 28 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Planuri frumoase și „efervescente” pentru cinematograful Arta! O sumedenie de filme, care mai de care mai interesante | Program luna februarie

    de Raluca Medeleanu | 1 februarie 2018, 6:40 PM | Cultură | Topic special

    0

    Colaborarea Centrului Municipal de Cultură (CMCA) cu Asociația CitiZenit a început să dea deja roade frumoase în ceea ce privește revitalizarea cinematografelor arădene care au fost preluate de către municipalitate. Vorbim despre repunerea în funcțiune a Cinematografelor Arta, Grădiște și Solidaritatea (din Gai), aducând filme premiate la mari festivaluri străine.

    Reprezentanții CMCA și CitiZenit anunță că și anul acesta seria de evenimente închinate cinematografiei de înaltă calitate va continua în toate cele trei cinematografe amintite mai sus, cel mai „efervescent” fiind Cinema Arta de pe str. Vasile Alecsandri. Amintim aici Festivalul de Film Francez, Filmtettfeszt, Festivalul de film documentar fARAD, Les Films de Cannes, sau Kinodiseea.  Mai mult, pe lângă evenimentele care s-au desfășurat și anul trecut, vor avea loc și altele care vor încerca să câștige simpatie mai ales în rândul unui public tânăr, căci un target principal al organizatorilor e să le formeze o cultură în domeniul filmului. Astfel, printre altele, va exista și un program de cinematecă unde se vor prezenta cele mai importante filme din istoria europeană și românească. De asemenea, ținând cont că anul acesta se celebrează Centenarul Marii Uniri, se va pune un accent deosebit și pe o retrospectivă a filmelor românești, atât de lungmetraj, cât și de scurtmetraj (acestea fiind cam ignorate în general în sălile de cinema).

    Intrarea va fi, în funcție de eveniment, ca și până acum, liberă sau cu bilet de intrare (în cadrul festivalurilor și a premierelor de film). Despre cinema Arta, „Citizeniții” au afirmat că doresc ca evenimentele de acolo să continue cu invitați de seamă a unor festivaluri de film din Europa, iar proiecțiile să orbiteze în jurul cinematografiei de tip „Art house”, adică filme independente, care sunt realizate într-un stil artistic, iar viziunea regizorală nu suferă compromisuri.

    „Programul de la Cinema Arta este curatoriat cu atenție, astfel încât în oferta cinematografului nu vor figura doar proiecții de film, ci evenimente culturale în toată regula. Acest tip de diversitate și interdisciplinaritate este prezent în programul tuturor cinematografelor de tip arthouse din Europa și sperăm să devină de asemenea o marcă a cinematografului arădean. Așadar, fiecare lună a lui 2018 va aduce la Arta invitați speciali, atât din industria românească de film, cât și din cea europeană, programe adresate tinerilor și elevilor, evenimente de artă și evenimente tematice”, spun organizatorii.

    Programul lunii februarie

    Programul de anul acesta debutează în data de 9 februarie, de la ora 20

    O noutate în programarea de anul acesta constă în faptul că premierele vor avea loc, așa cum ne-am obișnuit, vinerea, însă vor începe de la ora 20, o oră mai accesibilă pentru public. Primul film de anul acesta de la Cinema Arta este debutul în lungmetraj al regizoarei Ivana Mladenovic – Soldații. Poveste din Ferentari. Tot un film românesc încheie luna februarie, cel mai recent film al regizorului Constantin Popescu, Pororoca. Iar între cele două premiere românești ne vom delecta cu noul film al unuia dintre cei mai importanți regizori europeni – Michael Haneke. Întrucât ne-am propus o programare diversă, în 2018 dorim să facem dreptate filmului documentar și să-l punem la locul lui – în cinema! După Braşov şi Cluj-Napoca în 2016, Iaşi în 2017, a venit rândul să începem anul cu 3 proiecţii de film documentar marca Centrului Ceh în Arad. Trei zile de luni din februarie 2018 vor fi marcate de cel mai vechi şi stabil program al Centrului Ceh și anume Documentary Mondays”, anunță Centrul Municipal de Cultură și CitiZenit.

    Film românesc:

    SOLDAȚII. POVESTE DIN FERENTARI spune povestea lui Adi, un antropolog in varsta de 40 de ani, parasit de curand de iubita lui, care se muta in Ferentari pentru a documenta un doctorat despre manele. Acolo, il intalneste pe Alberto, un rom sarac, fost puscarias, care promite sa il ajute sa cunoasca cantareti. Destul de repede, cei doi incep o relatie. Cand banii se termina, amandoi se trezesc captivi intr-un apartament in care se iubesc sincer si se folosesc unul de altul.

    POROROCA spune povestea lui Tudor (Bogdan Dumitrache) și a Cristinei (Iulia Lumânare). Cei doi duc o viaţă de cuplu obişnuită, fără alte griji aparente, altele decât cele inerente, legate de creşterea şi educaţia copiilor: Maria (5 ani) şi Ilie (7 ani). Într-o duminică dimineaţă, Tudor iese cu copii în parcul din apropierea blocului. Într-o clipă de neatenţie a tatălui, Maria dispare. Împreună cu alţi părinţi, Tudor o caută frenetic prin zonă. 30 de minute mai târziu, Tudor anunţă poliţia. Maria este considerată, oficial, dispărută.

    Premieră europeană:

    HAPPY END este noul film al lui Michael Haneke, regizorul multi-premiat, câștigător al Palme D’Or și al Premiului Oscar. Filmul este o cronică acidă, un instantaneu fără compromis din viața unei familii europene burgheze. Acesta se petrece în casa luxoasă din Calais a familiei Laurent, pe fundalul crizei refugiaților din Europa.

    Documentary Mondays:

    RACING EXTINCTION este un film documentar, laureat al premiului Oscar, despre ritmul alarmant al extincției speciilor și eforturile oamenilor de știință, activiștilor și jurnaliștilor de a documenta acest fenomen. Problematica filmului pune în relație acțiunea umană și extincția masivă a speciilor, abordând tema comerțului ilegal cu specii pe cale de dispariție. În 2016, filmul a fost desemnat câștigător al Cinema for Peace International Green Film Award.

    SONITA – Dacă Sonita, adolescenta de 18 ani, ar avea de ales, Michael Jackson i-ar fi tată și Rihanna mamă. În jurnalul ei, ea visează să fie un rapper celebru. Momentan, singurii ei fani sunt adolescentele dintr-un adăpost din Teheran. Acolo, Sonita, o refugiată din Afganistan, primește consiliere pentru traumele pe care le-a suferit și îndrumare pentru viitor. Familia ei însă o viziune diferită a viitorului ei: ca mireasă, fata valorează $9.000. În plus, femeile nu au voie să cânte în Iran. Cum poate Sonita să-și transforme visele în realitate? Filmul a primit Premiul Publicului la International Documentary Film Festival Amsterdam și Premiul Publicului la Sundance Film Festival.

    THE PRUITT-IGOE MYTH –  Distrus într-o implozie dramatică și extrem de mediatizată, complexul de locuințe publice Pruitt-Igoe a devenit un simbol al eșecului în rândul arhitecților și politicienilor. Pruitt-Igoe Myth explorează problemele sociale, economice și legislative care au dus la declinul de locuințe publice în America, și centrele orașelor în care se aflau, în timp ce urmărește poveștile personale ale mai multor locuitori ai complexului.

    Programul lunii februarie:
    9 februarie – Soldaţii. Poveste din Ferentari (2018, regia: Ivana Mladenovic)

    12 februarie – Documentary Mondays Racing Extinction 
    16 februarie – Happy End (2017, regia: Michael Haneke)

    19 februarie – Documentary Mondays Sonita
    23 februarie – Pororoca (2018, regia: Constantin Popescu)

    26 februarie – Documentary Mondays The Pruitt-Igoe Myth

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.