duminicã, 14 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Peste o sută de cetățeni români sunt implicați în scandalul #PanamaPapers. Printre ei, afaceriști, politicieni, avocați și soții de politicieni

  de - | 8 mai 2016, 7:32 PM | Naţional

  0

  Cea mai mare scurgere de informații din istorie, Panama Papers, ce include peste 11 milioane de documente, scoate la iveală și peste o sută de cetățeni români cu afaceri în off-shore-uri din Panama. Mai mult de jumătate dintre ei apar într-o listă publicată de RISE Project, citată de B1 TV, în care apar afaceriști, politicieni, avocați, soții de politicieni. 

  Printre cei mai cunoscuti români descoperiţi de jurnaliştii de la RISE Project se numără omul de afaceri Corneliu Iacobov.

  Iacobov, fost politician PSD, a devenit președinte al SIF Moldova la mijlocul anilor ’90, iar mai apoi a fost proprietar al rafinăriei Rafo Onești. În 2012 a fost condamnat definitiv la șapte ani de închisoare de Înalta Curte de Casație și Justiție. Recent, Iacobov a revenit în spațiul public odată cu scandalul lucrărilor academice din penitenciare.

  Un alt nume care figureaza pe listă este şi cel al omului de afaceri Gabriel Valentin Comănescu.

  Gabriel Valentin Comănescu este cunoscut pentru că a preluat platormele petroliere maritime care au fost deținute în trecut de fosta companie de stat Petrom. Comănescu a fost pus sub acuzare în 2012 în dosarul Petromservice, alături de fostul sindicalist Liviu Luca și de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu. DIICOT l-a acuzat atunci că ar fi făcut parte dintr-un grup infracțional care a devalizat companie Petrom, dar a scăpat ulterior de acuzații.

  Ion Țiriac apare şi el cu o firmă offshore în Panama. Ţiriac a intrat în ultimele două decenii în numeroase afaceri din sectorul bancar prin Unicredit Țiriac Bank, în asigurări, în retail prin lanțul de magazne Metro și este unul dintre cei mai bogați români. Potrivit avocaţilor acestuia, Fundaţia Puma a magnatului român are rolul să capitalizeze practic profiiturile grupului de afaceri ale fostului tenismen.

  De asemenea şi cumnatul lui Mircea Geoană apare în documentele Rise Project.

  Ionuţ Costea fost demnitar român, vicepreședinte al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, dar și președinte al EximBank. A mai fost implicat și în scandalul Wikileaks. Acesta a ajuns cunoscut în România pentru că în perioada în care era preşedintele Eximbank era cel mai bine plătit funcţionar public din România.

  Panama Papers cuprinde peste 11 milioane de documente si include peste o sută de cetățeni români. Pe lista publicată de RISE Project figurează afaceriști, politicieni sau avocați.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.