joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Peste 60 de artiști consacrați și debutanți au expus la Salonul anual de arte vizuale de la Galeria „Delta”

    de Raluca Medeleanu | 23 februarie 2022, 9:58 AM | Cultură

    0

    Nu mai puțin de 62 de nume apar pe afișul ediției de anul acesta a Salonului anual de arte vizuale de la Arad. Multe sunt nume consacrate, altele sunt la început de drum, dar cu mare potențial. Evenimentul care a devenit deja tradiție în orașul nostru, a avut vernisajul marți seara, la Galeria Națională de Artă „Delta”.

    Despre lucrările de pe simeze au vorbit maestrul Ioan Kett Groza și graficianul Călin Lucaci, care predă și istoria artei la Facultatea de Design din cadrul UAV Arad. Cuvântul de bun venit l-a rostit artista Anamaria Șerban.

    „Este o expoziție aproape centenară, un eveniment anual care prezintă panorama artelor arădene. Avem lucrări ale unor artiști arădeni foarte cunoscuți, aici de față, domnul Kett, sau Iosif Stroia, Onisim Colta, dar și artiști foarte tineri, noi intrați în Uniunea Artiștilor Plastici, ca Emanuela Hrițcu, sau Constantin Fântână. Ne bucurăm că sunteți alături de noi într-un an dificil pentru Uniunea Artiștilor Plastici, dar sperăm să fie mai departe un an bun”, a spus Anamaria Șerban, făcând referire la pericolul de a pierde spațiul Galeriei Delta (vezi detalii AICI).

    „Nu pot decât să subliniez și eu că este de fapt o expoziție în care avem o paletă foarte largă de vârste, începând de la tinerii care au terminat acum facultățile, care sunt acum pe ultimii metri de a intra în Uniune, fiind stagiari, apoi seniorii care încă cochetează cu viața și se țin departe de Kuki. Dacă vă uitați pe simeze vedeți o gamă largă de exponate, stiluri diferite, după cum este și normal la o expoziție colectivă să urmăriți fiecare persoană care expune și își manifestă tema pe care o tratează în stilul propriu, ceea ce este bine, deoarece fiecare gândește altfel. Țin minte, pe vremuri, când predam la o școală generală, i-am scos pe copii să deseneze un copac și erau 25 de copii care fiecare au desenat un copac în felul lui, niciunul nu semăna cu celălalt, ceea ce este foarte bine și observăm și aici.
    Mai mult o amprentă spre abstract este briza care vine dinspre Timișoara. Timișoara îmbrățișează această modalitate de exprimare, dar avem foarte mulți graficieni, pictori buni, arte decorative, sculptura este prezentă cu variate modalități de expresie și, bineînțeles, că este o manifestare pe care o așteaptă urbea, deși numărul restrâns de oameni sunt motivați grație pandemiei acesteia care nu ne ajută…”
    , a spus Ioan Kett Groza.

    De menționat că la eveniment nu a participat de această dată niciun reprezentant al autorităților locale, deși este poate unul dintre cele mai importante evenimente în domeniul artei din municipiu.

    Revenind la discursuri, ultimul care a luat cuvântul și care a accentuat importanța participării la astfel de expoziții este artistul Călin Lucaci:

    „Sper că la următorul salon să scăpăm de mască și să vină lume în număr mai mare, căci în pandemie lumea nu prea a mai ieșit, ori salonul asta trebuie să fie, un prilej de întâlnire, o dată pe an, prilej în care, pe de o parte, artiștii arată ce îi preocupă și expun lucrări pe care ei consideră că publicul merită să le vadă, și pe de altă parte, cei care iubesc arta văd ce au creat artiștii lor preferați în ultimul an. Deci cam asta ar trebui să fie salonul. Sigur, acum sunt și alte mijloace de popularizare a artei, dar niciodată nu poți să înlocuiești contactul pe care îl ai în mod direct. În special în zona sculpturii, unde poți să o vezi din toate unghiurile, chiar să o palpezi, dar și în zona picturii sau a graficii, o fotografie sau o filmare nu poate să înlocuiască acest contact direct și de aceea e nevoie de acest salon, o dată pe an, să ne întâlnim atât noi artiștii cât și publicul. Dar și noi artiștii suntem public, pentru că și eu am artiștii mei preferați pe care de abia aștept să îi văd și să văd ce au mai făcut. Nu vreau să ne separăm chiar atât de mult. În primul rând iubesc arta și de abia aștept să văd ce au mai făcut artiștii mei preferați. Cam asta este salonul: unul dintre cele mai importante evenimente culturale din oraș, la fel cum este Festivalul de Teatru, sau stagiunea Filarmonicii, sau celelalte manifestări”, a spus Călin Lucaci.

    Expoziția este deschisă până în data de 30 martie 2022.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.