Peste 1000 km cu bicicleta! Am vorbit cu elevii din Cluj care au trecut ieri prin Arad, în drum spre Croația | Foto / Video

  de [email protected] | 27 July 2017, 2:13 PM | Știri Arad | Video

  0

  Au pornit din Cluj-Napoca pe biciclete, în data de 22 iulie, iar planul e să ajungă pe 1 august în Croația. Sunt elevii Liceului Unitarian „János Zsigmond”, conduși de profesorul Zsolt Solymosi și însoțiți de polițiști rutieri în orașele aglomerate, așa cum e Aradul. Au ajuns în orașul nostru ieri, în a cincea zi de expediție, dar nu au stat decât câteva ore.

  De 16 ani încoace se organizează această tură de ciclism, timp de două săptămâni, în fiecare vacanță de vară. În jur de 50 de oameni, dintre care aproximativ 40 elevi, parcurg cu biciclete o distanță de circa 1000 de kilometri. Pedalează în câte trei coloane a câte 15 cicliști și, ca să fie în siguranță în trafic, sunt însoțiți de șapte mașini care le cară bagajele și bucătăria mobilă, precum și de polițiștii rutieri din orașele vizitate pe parcurs.

  Au trecut deja prin localitățile Roșia Montană, Abrud, Brad, Vârfurile, Șiria (unde au campat pe Aerodrom), iar miercuri s-au oprit la Arad, la un restaurant și în Parcul Reconcilierii, după care au trecut granița la Vama Turnu, urmând să se oprească abia la Makó, Ungaria.

  ciclistii Liceului Unitarian János Zsigmond Cluj-Napoca la Arad

  Sursa foto: Facebook / JZSUK Bicatúra – Bike Expeditions

  Astăzi (joi) e o zi de relaxare pentru ei la băile termale Hagymatikum, iar în zilele următoare vor trece prin șapte localități din Ungaria și opt localități din Croația. Tot traseul este calculat, se preconizează că vor ajunge pe malul Adriaticii pe 4 august.

   „A fost foarte greu, mai ales prima zi, până la Roșia Montană, când am urcat pe o altitudine de vreo 1000 de metri. O să stăm vreo 3-4 zile la Marea Adriatică. Cu siguranță vom fi foarte obosiți și acolo va fi foarte fain, o să ne odihnim”, ne-a spus Sara Budrala, elevă în clasa a XII-a.

  „Eu zic că e o aventură inedită. Am fost prin toată țara, din Maramureșul istoric până în secuime sau în Delta Dunării, iar după ce, practic, am cutreierat țara, ne-am aventurat în Regiunea Transcarpatia, în Ucraina, după aia în Tekirdağ și Istanbul din Turcia și anul trecut în Cracovia, Polonia. Anul acesta mergem la Marea Adriatică, în Croația, la Rijeka. Sunt 1060 de kilometri pe bicicletă. Suntem în mare parte liceeni de 14 – 18 ani, 38 de cicliști, 14 organizatori. E o aventură care nu se mai prea face prin țară. Noi în fiecare seară campăm undeva, ne facem mâncarea și e, practic, o viață trăită pe roți, timp de 18 zile”, ne-a spus organizatorul principal, profesorul Zsolt Solymosi.

  La întoarece, vor pedala doar până la orașul maghiar Pécs, de acolo vor veni înapoi în țară cu mașini.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.