Autoritățile confirmă existența pestei porcine în Pecica! Douăzeci de porci au fost deja sacrificați





Am primit informația acum, însă autoritățile au descoperit încă de aseară și au confirmat existența pestei porcine și la Pecica. Contactat telefonic, primarul orașului Pecica, Petru Antal, ne-a confirmat informația și ne-a precizat faptul că până la această oră un număr de douăzeci de porci au fost sacrificați. Tot din declarațiile edilului, am aflat că virusul pestei porine a fost descoperit deocamdată doar la o singură gospodărie, iar sacrificarea porcilor a fost făcută conform procedurilor în vigoare. „Momentan este un caz izolat. În alte locuri nu am găsit. Suntem cu atenția sporită asupra acestui lucru. Urmăm procedurile în continuare, animalele au fost sacrificate și îngropate”, a declarat pentru Special Arad, primarul orașului Pecica, Petru Antal.
Comunicat oficial. Ca urmare a confirmării oficiale a bolii ,,pesta porcină africană” se instituie următoarele măsuri în Oraşul Pecica şi Bodrogu Vechi:
– asociaţiile de proprietari şi utilizatorii de terenuri agricole trebuie să verifice şi să notifice existenţa eventualelor cadavre de animale înainte de începerea recoltării culturilor agricole.
– plantele afectate de mistreţi şi consumate parţial nu vor fi dislocate din zona de cultură şi vor fi neutralizate la faţa locului de către proprietari/utilizator;
– înainte de recoltare,toate tarlalele vor fi verificate iar zonele afectate vor fi izolate şi neutralizate la faţa locului de către proprietar/utilizator;
– toate maşinile agricole, combinele, tractoarele, la ieşirile din tarlale şi deplasarea acestora dintr-o solă în alta din zona afectată PPA, vor fi dezinfectate de către proprietar/utilizator.
2.Proprietarii/deţinătorii de porcine/animale au următoarele obligaţii:
– să deţină numai porcine identificate, respectiv să solicite medicului veterinar identificarea
porcilor;
– să anunţe medicului veterinar de liberă practică orice caz de îmbolnăvire sau mortalitate la specia porcină;
– achiziţionarea de carne şi produse din carne doar din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar-nu din tăieri clandestine;
– să menţină porcii în incinta adăposturilor/curţilor;
– să nu administreze în hrana porcilor resturi alimentare de origine animală;
– interzicerea creşterii porcilor în stare de libertate, pe păşune , în păduri sau pe gropile de gunoi ale localităţilor;
3.În sectorul gospodăriei populaţiei se va urmări:
– limitarea circulaţiei animalelor şi interdicţia scoaterii porcilor din gospodării şi / sau creşterea şi lăsarea liberă a acestora în localităţi, comercializarea acestora prin intermediul târgurilor de animale, agromerări de animale.
– evitarea contactului porcilor din gospodării cu animale şi păsările sălbatice sau cele migratoare care pot fi purtătoare de virus;
– nu se intră în adăposturile în care sunt crescuţi porcii cu încălţăminte şi haine care au fost purtate pe stradă – este recomandat chiar ca pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost să se pună o tăviţă cu paie îmbibate cu soluţie slabă de sodă caustică;
– porcii se cresc doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea respectivă, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin la rândul lor porci domestici;
– nu se hrănesc animalele cu resturi alimentare dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreţ, sub nici o formă nu se dau porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
– nu se scot din exploataţie scroafele sau vierii, în scopul montei cu animale din altă exploataţie;
2
– se interzice achiziţionarea de purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi cu crotalie şi fără certificat sanitar-veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
– nu se foloseşte în hrana animalelor iarba culeasă de pe câmp, pentru că ar putea fi contaminată de contactul cu porci mistreţi bolnavi;
– vânzarea şi cumpărarea porcilor pentru creştere şi îngrăşare să se facă cu documente sanitareveterinare( certificate sanitar-veterinar de sănătate, formular de mişcare), porcinele să fie identificate şi înregistrate în BND, direct de la proprietar, evitându-se târgurile şi aglomerările de animale;
– sprijinirea medicilor veterinari în campaniile de identificare a animalelor în prevenirea refuzurilor de identificare a animalelor în sectorul gospodăriei populaţiei, luarea unor măsuri şi prin Consiliile locale faţă de proprietarii care refuză această acţiune.
4.Se vor lua următoarele măsuri pentru ecarisarea teritoriului:
– cadavrele de animale găsite pe drumuri-păşuni, etc la care s-a putut identifica proprietarul, vor fi distruse prin grija Consiliilor locale;
– periodic se vor executa deratizări în locurile amenajate pentru depunerea de resturi menajere, târguri, crescătorii de animale, baze de recepţie etc;
– ridicarea şi colectarea cu frecvenţă crescută a gunoiului din containere şi pubele amplasate pe spaţiile publice.
Comentariile portalului
Aveți dreptate, nu am fost atent la toate amănuntele, am insistat pe idee. Într-un comentariu anterior însă apare și această informație. Ceea ce este chiar bine, ilustrâ (...)
Se pare că v-a scăpat un detaliu! Nu doar mai marele județului a fost cel dintîi la primirea luminii, ci chiar pupila sa a fost cel care (...)
Mai este o întrebare; de ce a secretizat cnsas nota!? Din articolul de pe g4media se înțelege ca cnsas e prima oară când face asta.