sâmbãtã, 22 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Percheziții la traficanții de migranți, în județele Arad și Timiș

  de Special Arad | 28 august 2023, 4:32 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  0

  Poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Timiș, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Structura Centrală, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Biroul de Combatere a Traficului de Migranți, au pus în aplicare 5 din cele 6 mandate de percheziție domiciliară efectuate luni, 28 august, pe raza județelor Timiș și Arad, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, transfrontalier și trafic de migranți.

  Acțiunea s-a desfășurat ca urmare a extinderii cercetărilor în cauză și punerii sub acuzare, la data de 07.06.2023, a unui număr de 10 inculpați și 8 suspecți (unii dintre inculpați fiind sub măsuri preventive).

  Procurorii DIICOT au reținut că „în perioada 2022-2023, mai multe persoane de naționalitate română și turcă, coordonate din exteriorul țării de cetățeni turci și sirieni, au constituit un grup infracțional organizat transfrontalier având ca scop săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți (de origine turcă și irakiană), pe ruta Turcia-Bulgaria/Serbia-România-Germania. Astfel, pe teritoriul României s-au constituit mai multe celule infracționale care au acționat în mod unitar pentru facilitarea trecerii frauduloase a frontierei sudice a României, (atât cu Bulgaria cât și cu Serbia) a grupurilor ilegale de migranți și recrutarea de lucrători străini aflați în legalitate pe teritoriul României (cu vize de muncă) pe care i-au găzduit temporar în diferite locații situate în zona de vest a României, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat dintre România și Ungaria, cu destinația finală Germania. Celulele infracționale au fost coordonate în permanență din exteriorul țării, liderii grupului infracțional organizat fiind stabiliți în Turcia, Germania și Serbia”.

  În realizarea activităților infracționale, acești lideri au racolat mai multe persoane, cu preponderență cetățeni români, cu rol de transportatori locali, care în scopul dobândirii unor câștiguri materiale importante într-un termen scurt, au aderat la grupul infracțional organizat și au dezvoltat la nivel național propriile rețele de transportatori.

  Pe palierul organizatoric, liderii grupului infracțional au introdus ilegal migranți în România, au recrutat migranți din rândul lucrătorilor străini aflați în legalitate pe teritoriul României (cu vize de muncă), au procedat la concentrarea temporară a acestora în diferite locații închiriate în municipiile Timișoara și Arad sau în reședințe ale membrilor grupului, au identificat și folosit mijloace optime de transport în Germania (prin trecerea frauduloasă a frontierei de stat româno-maghiară) folosind conducători auto profesioniști care au disimulat migranții în mijloacele de transport sau organizând trecerea migranților pedestru, prin zonele situate între punctele de trecere a frontierei de stat a României.

  Pentru transferul și transportul ilegal de migranți, suspecții au utilizat autovehicule pe post de antemergător, șoferii implicați fiind instruiți și coordonați ,în permanență, de către organizatorii transporturilor prin transmiterea locațiilor de îmbarcare/debarcare, comunicarea în timp real a riscurilor generate de prezența în trafic a unor echipaje de poliție, precum și gestionarea resurselor necesare transporturilor.

  Pe timpul derulării cercetărilor au fost interceptate patru transporturi de migranţi în punctele de trecere Nădlac și Turnu.

  Activitățile au fost desfășurate în baza unui acord comun de anchetă încheiat de către autoritățile din Germania, Serbia și România.

  În cursul acestei zile, 5 persoane urmează a fi aduse la sediul DIICOT – Structura Centrală pentru audieri, în baza unor mandate de aducere, iar alte persoane vor fi audiate la sediul BCCO – Timișoara.

  Acțiunea este realizată cu sprijinul jandarmilor din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române – Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei „Vlad Țepeș”.

  Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul IGPR.

  Citește și: Traficanții de migranți din Arad, în arest preventiv sau în arest la domiciliu. 15 mii euro, prețul pentru transportarea străinilor în țări din vestul Europei (Video)

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.