luni, 15 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Update 2Percheziții în Arad și alte județe într-un dosar care vizează CFR Marfă! Fostul director, Mihai Crăciun, reținut de procurori

  de Special Arad | 4 mai 2017, 10:00 AM | Regional | Știri Arad

  1

  Aproximativ 60 de percheziţii au loc, miercuri dimineaţă, într-un dosar al DIICOT vizând CFR Marfă şi privind vânzarea unor vagoane de tren de marfă la preţ subevaluat, la fier vechi. Prejudiciul în acest caz se ridică la 3,6 miloane de euro, au declarat surse din cadrul anchetatorilor.

  Percheziţiile au loc la unităţi ale CFR Marfă şi la mai multe societăţi care se ocupă cu comercializarea fierului vechi, atât în Regionala Timişoara, cât şi Bucureşti.

  Anchetatorii spun că angajaţii CFR vindeau vagoanele de marfă care sunt făcute dintr-un oţel special, la preţ de fier vechi, deci la un preţ mai mic decât adevărata loc valoare, iar diferenţa de bani şi-o însuşeau.

  Prejudiciul în acest caz – instrumentat de DIICOT Timişoara – ar fi de aproximativ 3,6 milioane de euro. Aproximativ 30 de persoane ar urma să fie duse la sediul DIICOT pentru audieri, mai spun sursele citate, potrivit cărora printre cei vizaţi s-ar număra şi şeful CFR Marfă din Timişoara.

  Infracţiunile în acest dosar sunt constituire de grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.

  UPDATE:

  Comunicat: Serviciul Teritorial Timișoara – 63 de percheziții domiciliare pe raza Mun.București și a jud.Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Prahova, Mehedinți, Călărași, Arad, Teleorman, Dâmboviţa.

  Dosarul în care se efectuează cercetări față de un număr de 40 de suspecți, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
  – constituire a unui grup infracțional organizat – prev. de art. 367 alin.1 C.p.,
  – delapidare cu consecințe deosebit de grave – prev. de art. 295 alin.1 C.p. cu aplic. art.309 C.p.,
  – fals intelectual – prev. de art. 321 C.p.,
  – uz de fals – prev. de art.323 C.p.

  S-a reținut faptul că, în cursul anului 2016, la nivelul Societății Naționale de Transport Feroviar de Marfă „CFR MARFĂ” S.A, s-a constituit un grup infracțional organizat, implicând factori de decizie de la nivelul central și teritorial al societății de transport, având ca scop subevaluarea bunurilor din patrimoniul societății, cu prilejul operațiunilor de vânzare-cumpărare a 2.450 de vagoane destinate casării, facilitând astfel traficarea în folosul SC REMAT SA CĂLĂRAȘI a diferenței rezultate între valoarea reală și cea subevaluată a bunurilor casate.
  Subevaluarea s-a efectuat prin ofertarea pe Bursa de Mărfuri București, în baza procedurii de licitație deschisă inițiată de S.N.T.F.M. „CFR MARFĂ” S.A, a unui număr de 2450 de vagoane pe roți, la preț de fier vechi, deși, în conformitate cu standardele în materie, deșeurile metalice provenite din casarea materialului rulant se încadrau în categoria „deșeu fier vechi greu” și „deșeu fier vechi special” (oțel), categorii de deșeuri cu o valoare de piață net superioară.
  Manopera frauduloasă a fost premeditată de factorii de decizie din cadrul S.N.T.F.M. „CFR MARFĂ” S.A în conivență cu reprezentanții SC REMAT SA CĂLĂRAȘI. S-a constatat că, deși oferta de vânzare inițiată de S.N.T.F.M. „CFR MARFĂ” S.A pe Bursa de Mărfuri viza cantitatea generică de 49.000 tone fier vechi, ulterior contractul de vânzare-cumpărare încheiat cu ofertantul SC REMAT SA CĂLĂRAȘI a menționat vânzarea fierului vechi provenit din casarea a 2450 de vagoane.

  Prețul de achiziție a fost de 120 euro/tona de fier vechi, în condițiile în care prețul mediu practicat pentru „deșeu fier vechi greu” era de 175,88 euro/tonă, iar pentru „deșeu fier vechi special” (oțel) era de 218,90 euro/ tonă. Rezultă că prin această manoperă s-a realizat practic o subevaluare a bunurilor cu 82,42% în cazul „deșeurilor fier vechi special” (oțel) și cu 46,56% în cazul „deșeurilor fier vechi greu”.
  În manoperele frauduloase au fost implicați factori de decizie de la nivelul central și teritorial a societății de transport, precum și reprezentanții societății beneficiare.
  1. Primul nivel al grupului infracțional organizat, a fost constituit din conducerea executivă a societății S.N.T.F. MARFĂ „C.F.R. MARFĂ” S.A, compusă din Directorul general Mihuț Constantin Crăciun, Directorul Operațiuni Dezvoltare MR Daniel Ciobanu, Directorul Departament Vânzări – Trafic Eugen Tudor, Directorul Economic – Financiar Pavel Bărculeț, Managerul Juridic Silviu Valeriu Costea, Directorul Trafic Constantin Alupoaie, Directorul vagoane Florin Enache, șeful Biroul Urmărire Contracte Mariana Căpățână, Șeful Serviciului Exploatare Vagoane George Niculescu.
  Aceștia au inițiat vânzarea la bursa de mărfuri a celor 2450 de vagoane la preț de fier vechi, prin subevaluarea lor și obținerea unui preț mai mic decât valoarea reală.
  2. Al doilea palier al grupului infracțional organizat a fost reprezentat de către funcționarii din cadrul sucursalelor S.N.T.F. MARFĂ „C.F.R. MARFĂ” S.A. – Timișoara, Brașov, Iași, Galați, Craiova, Cluj, Constanța.

  3. Al treilea palier al grupului infracțional organizat a fost constituit din reprezentanții S.C. REMAT S.A. CĂLĂRAȘI, beneficiara contractului.

  Cele 2450 de vagoane supuse casării însumează cantitățile de 35.002,12 tone de oțel și 16.584,50 tone de fier vechi greu, cantități care au fost menționate în documentele încheiate ca fier vechi.

  UPDATE 2 (4 mai – ora 10:00)

  Mai multe persoane din conducerea CFR Marfă au fost aduse din București la audieri la Timișoara, sub escorta Direcției Generală Anticorupție.

  Trei șefi din conducerea centrală a CFR Marfă au fost reținuți pentru 24 de ore. La ora 01.05, la sediul DIICOT Timișoara a ajuns și ultima mașină a DGA care i-a adus la audieri pe fostul director Mihai Crăciun și doi dintre foștii săi adjuncți. Fostul consilier personal al lui Cioloș nu a răspuns la nicio întrebare a jurnaliștilor.

  Audierile maraton s-au terminat joi dimineața, la ora 4,30, când ultimii dintre cei 20 reținuți au fost dus în arest. Printre cei care vor sta 24 de ore după gratii se află și fostul director general al CFR Marfă, Mihai Crăciun.

  craciun

  FOTO: Mihai Crăciun

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  4 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.