joi, 18 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Curg perchezițiile DIICOT la Arad. Vizat – de data aceasta – este un grup infracțional organizat specializat în evaziune fiscală

  de Ioana Costaș | 25 mai 2023, 4:27 PM | Știri Arad

  0

  Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Târgu Mureş împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul BCCO Târgu Mureş au pus în aplicare, joi, 25 mai, 13 mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Mureș și Arad, într-o cauză vizând activitatea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, prin folosirea, la autoritatea vamală, de documente vamale de transport sau comerciale falsificate şi prin efectuarea unor importuri de mărfuri din țări extracomunitare și nedeclararea valorii reale a acestora cu ocazia întocmirii declarațiilor de import, urmate de sustragerea de la plata TVA și a taxelor vamale aferente.

  În cauză s-a reţinut faptul că, în cursul anului 2018, mai multe persoane de pe raza județelor Mureș și Arad, s-au constituit într-un grup infracțional organizat, în vederea comiterii în mod coordonat a infracțiunii de evaziune fiscală .

  Potrivit DIICOT, prin intermediul unor societăți comerciale, în perioada 2018 – 2023, membrii grupului infracţional au efectuat peste 80 de importuri de diferite produse (în general țesături) în România, în special din țări extracomunitare, iar cu ocazia întocmirii și înaintării declarațiilor vamale, valoarea totală declarată a mărfurilor a fost sensibil inferioară valorii reale a acestora, fiind astfel creat un prejudiciu în valoare de aproximativ 2.000.000 lei. Astfel, sumele declarate erau în conformitate cu plățile scriptice efectuate prin intermediul respectivelor persoane juridice către furnizor însă, pe lângă aceste sume de bani, persoanele care făceau parte din grupul infracțional organizat, în mod direct ori prin intermediul altor persoane controlate de către acestea (fizice sau juridice), efectuau și alte plăți către același furnizor în scopul achitării integrale a mărfurilor. Toate aceste acțiuni au fost făcute în scopul sustragerii la plata integrală a TVA și a taxelor vamale aferente importurilor”.

  Procurorii DIICOT spun că activitatea infracțională a membrilor grupului infracțional organizat a fost sprijinită de către alte persoane care şi-au pus la dispoziție conturile bancare în vederea transferării unor sume de bani în țări extracomunitare, efectuând astfel demersuri în vederea efectuării de plăți către furnizorul de produse, cunoscând că prin activitatea acestora vor facilita sustragerea de la plata taxelor aferente importurilor efectuate de către societățile comerciale controlate de către membrii grupării și a declarării de către aceștia a unor valori inferioare cu ocazia introducerii în țară a mărfurilor aferente.

  Audierile în cauză sunt realizate la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Târgu Mureş. Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul SCCO Harghita, SCCO Arad şi jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi „Regele Ferdinand” – Mureș și Grupării Mobile de Jandarmi Arad.

  Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul DIICOT – Structura Centrală și Direcția Operațiuni Speciale.

  Citește și: Percheziții la o grupare specializată în traficul de migranți. Migranții care ajungeau la Arad și Timișoara plăteau câte 5000 de euro pentru a fi trecuți granița

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.