marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  ExclusivPentru următorii zece ani, o greșeală de „începătoare” a Primăriei Tauț trimite imensul lac din localitate în mâinile unei societăți controlate de un condamnat penal

  de Andreea Daniela B. | 27 ianuarie 2021, 1:39 PM | Dezvăluiri | Topic special

  7

  (foto: Giurec Flavius)

  Lacul Tauț urmează să fie dat spre închiriere pe un termen de zece ani după ce contractul precedent ar fi expirat. Astfel, o suprafață de 2.691.510 mp, teren din cuveta lacului de acumulare Tauț, bun imobil proprietate publică a statului aflat în  administrarea Administrației Naționale „Apele Române” prin Administrația Bazinală de Apă Crișuri, a fost scos la licitație, care a avut loc în 14 ianuarie 2021. Participanți au fost doar doi, anume o societate a Primăriei Tauț și o firmă privată SC INVENT TRUST S.R.L, cea care a și ieșit câștigătoarea licitației: „Închirierea se va face pe baza unui contract de închiriere, prin care Administrația Bazinală de Apă Crișuri va transmite ofertantului declarat câștigător în urma licitației publice, pe o perioadă de 10 ani, dreptul de utilizare a bunului imobil în schimbul unei sume de bani, denumită chirie”. Prețul de început al licitației pentru chiria lunară minimă a fost de 0,003 lei/mp/lună (valoare fără TVA) care ar fi însemnat o chirie minimă anuală de 96.894,36 lei/an/ fără TVA.

  evaluare oferte Lac Taut

  Conform informațiilor Special Arad, câștigătorii licitației au oferit 0,047 lei/mp în timp ce Primăria Tauț a avut o ofertă mai mare, de 0,055 lei/mp, dar a pierdut. În ciuda faptului că Primăria ar fi fost dispusă să plătească o chirie mai mare, aceștia nu îndeplinit toate cerințele necesare impuse prin caietul de sarcini. Mai exact, după ce a obținut scorul de 60 de puncte pentru că au oferit cel mai mare nivel al chiriei și capacitatea economico-financiară, aceștia s-au „împotmolit” când a venit vorba despre alte două criterii, protecția mediului înconjurător și condiții specifice impuse de natura bunului închiriat, unde nu au reușit să depună niciun document, obținând zero puncte și devenind pierzători.

  Firma câștigătoare, Invent Trust, este controlată de omul de afaceri din Ineu Jean Cârja, cel acuzat de DNA de spălare de bani și complicitate la săvârşirea infracţiunii de prezentare documente inexacte pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, condamnat în primă instanță la patru ani de închisoare. Însă, informațiile noastre, deocamdată neprobate, sunt că în această preluare a lacului Tauț, Cârja nu este singur decât în acte, în realitate fiind vorba și de alte influențe pe care deocamdată le documentăm. Mai multe AICI.

  Primarul localității Tauț, Florin Lela, a declarat pentru Special Arad, că societatea Primăriei Tauț a fost înființată anul trecut și că nu avea ce să completeze la cele două cerințe din cauza cărora a fost pierdută licitația, dar că, în momentul în care va primi documentația, va face contestație.

  punctaj

   

  Odată câștigată licitația, locatarul trebuie să respecte niște reguli stricte

  După cu spuneam, în urma licitației, firma INVENT TRUST S.R.L a câștigat, iar „șacul” ar trebui folosit, conform caietului de sarcini, în scop piscicol și vor trebui îndeplinite mai multe criterii. Printre acestea se numără și: locatarul trebuie să întrețină bunul imobil, restituirea acestui la finalul închirierii făcându-se în starea tehnică și funcțională avută la data preluării, nicio lucrare de construire nu va putea fi realizată fără acordul prealabil al locatarului și nu va fi schimbată destinația pentru care a fost încheiat contractul. În continuare, pe suprafața închiriată se vor putea realiza doar construcții provizorii, desfășurarea activităților pe suprafața închiriată se va face numai după ce se vor obține actele necesare, în caz contrar, suprafața de teren nu mai poate face obiectul unei închirieri și nu mai poate fi exploatată.

  taut reguli

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Din nou cei de la apele romane bihor (scriu intentionat asa, nu merita altfel) isi bat joc de aradeni, de acest lac si de toti pescarii aradeni. Din nou s-a dus pe apa sambetei sansa de a se dezvolta zona si a redevenii lacul ceea ce a fost inainte de al prelua cel de la livada de bihor(dinu). Pacat….

   +4 voturi
   +1
   -1
  2. Ar fi interesant cum de acest lac nu a fost retrocedat celor indreptatiti, cum dupa colectivizarile fortate din anii ’50-’60, proprietarii acelor terenuri au fost furati a doua oara.
   Oare cum a ajuns sa fie ,,administrat” de politicieni si ,,afaceristi” din Bihor si Arad.
   Lacul, aproape in fiecare toamna este golit(oare este legal ?) si adunat pestele, in rest…
   Pacat pt. ca zona are un potential turistic enorm.

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.