marþi, 19 martie, 2024

Special Arad Logo

    Pentru angajatori: Ce trebuie să știe despre decontarea unei părți din salariile celor reveniți din șomaj tehnic

    de - | 6 iunie 2020, 3:22 PM | Business | Naţional

    0

    Una dintre măsurile de ajutor stabilite de Guvern pentru angajatori este cea care permite decontarea a 41,5% din salariul fiecărei persoane scoase din șomajul tehnic, timp de trei luni. Ajutorul se va cere lunar, conform Ordonanței de urgență a Guvernului 92/2020, însă procedura încă n-a fost pusă în funcțiune. Iată cele mai importante aspecte legate de această măsură.

    1. Ajutorul este de maximum 2.253 de lei pentru fiecare salariat reactivat

    Începând din iunie 2020, statul decontează, timp de trei luni, 41,5% din salariul brut al fiecărui angajat care a fost în șomaj tehnic și care a fost reactivat. Deși este vorba de 41,5% din salariul brut, suma nu poate depăși 41,5% din câștigul salarial mediu brut, adică 2.253 de lei. Ajutorul nu se acordă instituțiilor și autorităților publice sau angajatorilor privați aflați în faliment, dizolvare, lichidare sau care au activitățile suspendate sau restricții asupra acestora din alte motive decât cele generate de epidemia de coronavirus. Ajutorul nu se cumulează cu primele oferite prin Legea șomajului pentru angajarea anumitor persoane.

    2. Ajutorul se cere numai dacă salariații au fost în șomaj tehnic cel puțin 15 zile

    Angajatorii pot cere decontarea unei părți din salarii numai dacă angajații reactivați au stat în șomaj tehnic cel puțin 15 zile în timpul stării de urgență sau în timpul stării de alertă. Adică, mai precis, dacă contractele lor individuale au fost suspendate timp de minimum 15 zile, pentru că asta implică trimiterea în șomajul tehnic. Cererile pentru salariații care au stat în șomaj tehnic mai puțin de 15 zile sunt respinse din start. Ajutorul se dă indiferent dacă indemnizațiile de șomaj tehnic au fost suportate din banii statului sau din banii angajatorului.

    3. Angajatorul suportă inițial întregul cost salarial și apoi cere decontarea

    Angajatorul care reactivează salariați aflați în șomaj tehnic trebuie să suporte costurile salariale integrale, ca de obicei. Abia apoi se poate cere la stat decontarea a 41,5% din salariile brute. Asta înseamnă că procedura este complet diferită de cea care se aplică la subvenționarea șomajului tehnic din banii statului (acolo, banii veneau direct de la stat și angajatorul nu trebuia să suporte costurile).

    4. Procedura de urmat la decontare

    Așa cum reiese din ordonanța Guvernului, angajatorul trebuie să depună cererile de decontare în luna curentă pentru luna anterioară. Din moment ce ajutorul se aplică începând de luna asta, rezultă că angajatorii vor cere prima decontare în iulie 2020, pentru veniturile pe iunie 2020 ale salariaților reactivați. Cererile de decontare, împreună cu o declarație pe propria răspundere și o listă a beneficiarilor (modelele celor trei documente vor fi stabilite prin ordin al Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă), se vor depune online (probabil prin aici.gov.ro), în intervalul 1-25 al lunii, la agenția teritorială de muncă. Procedura se va putea aplica după ce apare acel ordin.

    5. Decontarea se face numai după ce se declară și achită taxele salariale

    Decontarea acelei părți de 41,5% din salariile brute se face în cel mult zece zile de la data la care angajatorii declară și achită taxele salariale pentru luna pentru care cer bani de la stat. Așadar, angajatorii care își rezolvă obligațiile legale mai repede primesc mai repede și decontul. Banii se virează în contul bancar al companiilor.

    Mai multe detalii AICI

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.