marþi, 18 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Pensiile speciale pentru aleşii locali revin. PNL îşi retrage semnăturile după scandal

  de Special Arad | 14 martie 2018, 8:23 AM | Politikos

  0

  Parlamentarii nu au uitat de aleşii locali. Astfel, deputaţi şi senatori de la toate partidele politice, exceptand USR, au depus un proiect de lege care prevede acordarea de pensii speciale pentru primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de Consilii Judetene, incepand cu ianuarie 2019, din bugetele locale, în limita a trei mandate complete. Dar proiectul nu are un parcurs uşor. PNL a anunţat, prin Laurenţiu Leoreanu, vicepreşedinte al partidului, că PNL nu susţine proiectul, iar susţinătorilor liberali li s-a cerut să îşi retragă semnătura. Dar unul dintre liberalii care au semnat proiectul, Corneliu Olar, joacă la dublu: a anunţat ca isi retrage semnătura, dar tot va vota în plen atunci când proiectul parcurge toate etapele, potrivit Realitatea.net.

  Concret, noul proiect, înregistrat la Camera Deputatilor, prevede ca:

  – Incepand cu 1 ianuarie 2019, primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene care indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare sau ale varstei stanard reduse in conformitate cu legea au dreptul, la inceptarea mandatului, la indemnizatie pentru limita de varsta, daca nu sunt realesi pentru un nou mandat.

  – Indemnizatia pentru limita de varsta se cumuleaza cu orice tip de pensie stabilita in sistemul public de pensii sau in alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum si cu orice alte venituri realizate.

  – Cuantumul indemnizatiei se acorda in limita a 3 mandate complete si se calculeaza ca produs al numarului de mandate cu 0,25 din salariul de baza minim brut garantat in plata (475 lei la nivelul prezent al salariului minim brut, de 1900 lei – n.r.).

  – Cuantumul se suporta din bugetele local ale unitatilor administrativ teritoriale si se plateste de catre acestea.

  – Nu beneficiaza de indemnizatia pentru limita de varsta alesii locali care au fost condamnati definitv pentru comiterea, in calitate de primar, viceprimar, presedinte si vicepresedinte al consiliului judetean, a unei infractiuni de coruptie.

  – Alesii locali care la data indeplinirii conditiei varstei standard de pensionare sunt urmariti penal sau trimisi in judecata pentru comiterea, in exercitarea functiei, a unor infractiuni de coruptie, nu sunt indreptatiti la indemnizatie, pana la pronuntarea definitiva a instantei de judecata. In cazul achitarii, sunt indreptatiti sa obtina indemnizatia pentru limita de varsta de la data indeplinirii conditiei de varsta.

  PNL îşi retrage semnăturile. Iniţiator: Retrag semnătura, dar tot votez

  Deputatul PNL Corneliu Olaru, iniţiatorul proiectului de lege privind pensiile speciale ale aleşilor locali, susţinut de parlamentari de la toate partidele, cu excepţia USR, a anunţat marţi că PNL îşi retrage semnăturile, afirmând că liberalii susţin oricum majorarea pensiilor mici.

  Citește contiuarea pe Reaitatea.net

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.